Izrada izravnavanja podova vlastitim rukama - opcije i metode

Vrlo je teško zamisliti dobro postavljenu podnu oblogu ako površina koja se polaže nije savršeno ravna. Članak će raspravljati o tome kako napraviti podne izravnavanje vlastitim rukama: korišteni materijali, slijed akcija i postojeće nijanse.


Osnova za polaganje podova

Odmah nakon izgradnje nove kuće ili ulaska u novoizgrađeni apartman, stanari nastoje stvoriti jedinstveni interijer. Primarni cilj liječenja je spol. Moderni podovi omogućuju postizanje savršenog dizajna, koji odgovara namjeravanom unutarnjem prostoru. Štoviše, mnogi vlasnici mogu sami postaviti pokrivač ako posjeduju minimalni skup vještina za to.


Najčešće se kao podloga za polaganje podova koriste jednodijelne ploče koje su daleko od ujednačene površine. Neprihvatljivo je koristiti takvu podlogu prilikom polaganja, iako postoji tehnologija za izradu podne obloge na neravnim površinama.površina. Poželjno je izravnati podove vlastitim rukama, tako da kasnije, tijekom rada, ne bi bilo raznih problema vezanih uz neispravnost baze.

Najčešće se koristi za izravnavanje cementnog estriha. Svatko može popuniti ovu naslovnicu, ali će trebati mnogo vremena i truda. Također je vrijedno spomenuti vrlo veliku količinu otpadaka nastalih tijekom rada.

Preliminarna obuka

Prije početka rada vrlo je važno pripremiti neravnu površinu:

 • čista prašina, prljavština, krhotine;
 • uklanjaju svježe mrlje ili lokve iz boja, ulja i drugih kemikalija;
 • ukloniti komadiće betona koji su otpali ili početi odbijati.


Vrlo je važno zapečatiti pukotine i praznine na površini, jer njihova prisutnost dovodi do curenja premaza. Posebno se odnosi na one slučajeve u kojima je izrađeno poravnavanje etaža u stanu koji se nalazi ne na prvom katu. Stručnjaci iz domaćih građevinskih tvrtki nedavno su sve više pribjegavali grubim tehnologijama tijekom izgradnje električnih instalacija.

Pod je napravljen s maljem i otpadom, a ne bušen, kao što se radi u europskim zemljama i ostatku razvijenog svijeta. Naravno, osnova za polaganje poda je uništena i ako sve praznine u pločama nisu pravilno popunjene, uskoro možete postati sudionikneugodan sastanak sa susjedima koji su žrtve poplava.

Oznaka za punjenje estriha

Pripremljenu bazu treba postaviti kako bi se odredila razina budućeg estriha. Unatoč tome što se koriste načini niveliranja poda, označavanje se vrši na razini konstrukcije tekućine. U nedostatku takvog alata, možete to učiniti sami.

Za to su potrebne samo dvije staklene ili plastične tikvice, koje su povezane dugim crijevom. Instrument radi u skladu s načelom komuniciranja posuda, što znači da se cijela konstrukcija treba napuniti vodom tako da se u oba tikvice nalazi voda. Ako je razina ispravno vodoravna, svaka posuda će sadržavati istu količinu tekućine.


Biti će praktičnije obavljati markup ne sam, nego s pomoćnikom. Na stalnoj razini tikvica će se stalno držati na željenoj razini, a druga će pomicati drugu posudu uz zid, stvarajući oznake u redovitim razmacima. Čim se kroz sve točke uvuče imaginarna linija horizonta, sve što ostaje jest da se mjernim uređajem hoda po obodu sobe i provjeri paralelnost s bazom.

Da bi se to postiglo, bit će potrebno odrediti je li povučena crta na istoj udaljenosti od podne površine duž cijelog perimetra prostorije. Vlasnik ima pravo povući horizont na visini koju smatra potrebnom, alimora biti najmanje 0,3 centimetra.

Temeljiti površinu pod estrihom

Kako bi otopina za izravnavanje poda postigla maksimalno prianjanje na tretiranu površinu, prethodno se nanosi temeljni premaz. Ovo rješenje također obavlja najvažniju funkciju hidroizolacije. Nemoguće je zanemariti temeljni premaz u ovoj fazi izravnavanja, budući da u budućnosti pod može puknuti.


Ako se rad obavlja u kuhinji, kupaonici ili sanitarnoj jedinici, tada morate koristiti poseban temelj s visokim otpornim karakteristikama. Prajmer mora biti označen "za beton".

Suhe mješavine za estrihe

Najučinkovitiji materijal za izravnavanje poda je žbuka suhe smjese.

Takve tvari imaju uobičajenu strukturu:

 • sve su komponente povezane cementom koji se ne skuplja;
 • punilo je fini pijesak.


Miješanje takvog sastava s vodom dovodi do stvaranja emulzije, koja kvalitativno pokriva baze i uklanja sve nedostatke (pročitajte također: "Koja je mješavina za estrih bolja").

Suhi estrih ima nekoliko prednosti u odnosu na konvencionalni cementni estrih:

 1. Emulzija se suši u roku od 24 sata, što omogućuje stavljanje objekata u pogon u jednom danu.
 2. Najveća čvrstoća estriha postiže se zbog sadržaja u strukturi čvrstog punila malih veličina.


Građevinske smjese za izravnavanje poda prikazane su u dvije kategorije:

 • za primarno izravnavanje - namijenjeno je za punjenje početnog sloja premaza. Površina nije dobro poravnana, jer se velike čestice koriste kao punilo takvog sastava;
 • mješavine koje izvršavaju izravnavanje poda i ispravljaju nedostatke nakon početnog punjenja. To je izravno glazura koja učinkovito ispunjava cijelu prostoriju i stvara savršeno ravnu, glatku podlogu. Takav estrih ponekad postaje glavni premaz. Njegov izgled ispunjava mnoge zahtjeve i, gledajući fotografiju sobe, mnogi stručnjaci će zaključiti o visokoj kvaliteti podova.

Priprema za izlijevanje cementnog estriha

Prije početka niveliranja poda bez lijevanja potrebno je na temeljnu ploču ugraditi signalne svjetiljke - posebne profile koji izgledaju kao slovo „T“ u presjeku. Reiki takvi se ugrađuju na temeljni pod s većom ravninom do vrha. Razina treba odgovarati liniji horizonta koja je prethodno nacrtana na zidu. Ta se korespondencija može provjeriti pomoću žice rastegnute između suprotnih zidova.


Reiki se ojačavaju na tlu gipsom ili samim cementnim malterom. Sipati rješenje preko cijele duljine letvica nije vrijedno toga. Dovoljno je izraditi zatvarače na svakih 1-1,5 metara, ovisno o duljini mjernog uređaja. boljezadržati određenu marginu, tj. s pola metra ravnalo, udaljenost može biti 1,2-1,3 metara. Udaljenost između susjednih svjetionika može doseći 2-2,5 metara.

Moguće je odbiti takve profile, ali obično bez njih posao rade isključivo profesionalci. Vlasnici koji se sami slažu trebaju po mogućnosti montirati lamele, jer će to značajno poboljšati kvalitetu premaza.

Punjenje cementnog estriha

Nakon postavljanja signala, možete započeti proces punjenja estriha. Važno je razumjeti što je amplituda nepravilnosti baze, te usporediti tu vrijednost s preporukama proizvođača o maksimalno dopuštenoj visini sloja. U slučaju da padovi na površinskoj razini prelaze dopuštenu debljinu estriha, tada se sastav nanosi u nekoliko slojeva.

Pripremite dovoljnu količinu smjese i dovedite je do savršene konzistencije može biti u kantici koristeći snažnu električnu bušilicu i miješajuću mlaznicu.


Svaki radnik početnik treba zapamtiti da pravljenje izravnavajućeg poda pijeskom, cementom, vodom i drugim komponentama ne smije biti pretjerano ili premalo spavati. U tom je procesu vrlo važno pridržavanje točnih omjera. Ako je tekućina u kompoziciji više nego potrebna, uskoro će se glazura početi raslojavati i njezine karakteristike čvrstoće će se smanjiti. Kompozicija je ispunjena prugama na jednoj platformi između dva susjedna svjetionika.

slojemulzije se izravnavaju lopaticom ili pravilom, a mjehurići zraka formirani na površini eliminiraju se valjkom za bojenje s iglama.

Potrebno je zadržati estrih u potpuno zatvorenom prostoru bez propuha i uz određeni temperaturni režim.

Završni premaz

Vlasnici kojima je potrebna savršeno ravna površina morat će izvršiti završno izravnavanje koristeći odgovarajuću smjesu. Konzistencija takve mješavine je vrlo rijetka s dodatkom velike količine tekućine. To vam omogućuje da ispunite čak i vizualno nečujne jame ili poravnate manje, ali postojeće izbočine. Ovaj sastav se umiješa slično prethodnoj metodi, zatim izlije na prvi estrih i spljošti dok ne postane sloj debljine nekoliko milimetara.

Prednosti ovog dodatnog sloja:

 • po završetku rada s potpunim sušenjem estriha, može se načiniti bilo koji premaz;
 • ovaj estrih omogućuje ugradnju sustava podnog grijanja;
 • najtanji sloj praktički ne mijenja razinu površine;
 • Premaz ima najveću čvrstoću.


Nedostaci, naravno, su:

 • punjenje treba izvršiti nakon najtočnijih mjerenja, a od radnika se traži prostorno razmišljanje i ogromna strpljivost;
 • rad ove prirode dovodi do stvaranja velike količine prašine i prljavštine;
 • Vrijeme sušenja i stvrdnjavanjavrlo dugo: polaganje podnih obloga bit će moguće samo mjesec dana nakon završetka radova.

Također možete napraviti konačni izravnavanje poda sa suhozidom, čije karakteristike nisu inferiorne u odnosu na završne premaze. Ima značajnu prednost u tome što nije potrebno pripremiti smjesu i čekati da se osuši. Ugradnja listova materijala vrši se uobičajenim vijcima i bušilicom na prethodno pripremljenom primarnom estrihu. Odmah po završetku radova moguće je započeti proces polaganja podne obloge.

Rezultat

Samonivelirajući podovi proces su koji zahtijevaju brigu, pažljivost, strpljenje i znatnu snagu od zaposlenika. Prvo morate procijeniti opseg posla i shvatiti je li moguće izvršiti poravnanje. Ako je samopouzdanje odsutno, onda se trebate obratiti profesionalcima koji će vam pomoći ne samo na razini poda, već iu budućnosti će obavljati visokokvalitetne obloge.

Nakon završetka podne obloge od strane ljudi specijaliziranih za ovu vrstu posla, neće biti sramota pokazati sobu gostima ili ih predstaviti na fotografiji na društvenim mrežama. Cijena izdanja u ovom slučaju formira se ovisno o opsegu i složenosti djela.