Kako ispravno postaviti masivnu ploču: opcije i metode instalacije

Podovi od masivnog drva sada su popularni zbog svojeg izglednog izgleda i mnogih drugih neporecivih prednosti. Odabir opcije kako postaviti masivni odbora, morate zapamtiti da samo uz pravilnu instalaciju takav pod može trajati više od desetak godina.


Što je polje ploča: prednosti i nedostaci

Naziv ovog proizvoda za izradu podne obloge znači da je izrađen od jednog komada drveta. Ovaj materijal nakon polaganja vrlo je sličan podnoj dasci koja je, za razliku od masivnih drvenih podnih dasaka, izrađena od nekoliko drvenih dasaka metodom lijepljenja.

Prije svega, valja napomenuti da podna obloga od prirodnog drva ne šteti okolišu, ne sadrži alergene i ima blagotvoran učinak na zdravlje.


Osim toga, ima i druge prednosti:

 • lijep izgled, površina poda izgleda privlačno, što potvrđuje fotografiju;
 • dobra apsorpcija buke ikarakteristike toplinske izolacije;
 • jednostavnost ugradnje u usporedbi s, primjerice, parketom;
 • otpornost na agresivne faktore;
 • Trajnost i dugi vijek trajanja.


Nedostaci poda od punog drveta:

 • visoki troškovi, osobito proizvodi iz vrijednih vrsta drveća;
 • instalacija je skupa;
 • osjetljivost na promjene vlažnosti i temperature;
 • potrebu za redovitom njegom površine - laka ili ulja;
 • instalacija na sustav "toplog poda" je nepoželjna;
 • zapaljivost, osjetljivost na truljenje bez obrade posebnim sredstvima;
 • nije moguće izvesti umjetnički prikaz suprotno od podne ploče.


Prilikom planiranja postavljanja niza ploča, prije svega, potrebno je odlučiti o načinu instalacije. Možete olakšati rad tako što ćete detaljno proučiti značajke proizvoda i znati kako odabrati prave proizvode.

Kriteriji za odabir čvrste ploče

Konačni rezultat ovisi o kvaliteti materijala za postavljanje podne obloge.

Stoga, kada se kupi masivna ploča, morate obratiti pozornost na nekoliko točaka:

 1. Kvaliteta materijala i njegova geometrija . Prije svega, trebate pregledati površinu ploča kako biste provjerili ima li pukotina i sličnih oštećenja, a zatim rubove podnih dasaka: jesu li koristili vatru za završnu obradu. Ako se to dogodilo, onda ovodokazi o kršenju tehnologije sušenja. Polaganje poda iz niza takvih ploča neće omogućiti izradu kvalitetnog poda - izgledat će neuredno. Geometrijski parametri proizvoda iz niza trebali bi omogućiti lako spajanje podnih dasaka. Završna obrada ne može imati udubljenja ili izbočine, u suprotnom će se postrojiti površina neravnomjerna.
 2. Dizajn proizvoda . Prije postavljanja masivne ploče potrebno je osigurati da njezin izgled odgovara dizajniranom interijeru. Lako je odabrati odgovarajuću opciju, budući da je niz predstavljen na tržištu u širokom rasponu boja i raznolikoj strukturi. U proizvodnji ploča mogu se koristiti ne samo obične drva, nego i egzotične i rijetke vrste drveća. Među njima, najpopularnija je proizvodnja bukve - proizvodi od nje karakterizira izdržljivost, ali su također osjetljivi na visoku vlažnost. Stoga, u prostorijama s visokom vlažnošću umjesto bukovih dasaka, bolje je postaviti lišće ili pod od tikovine.
 3. Dostupnost dokumenata . Potvrda kvalitete bilo kojeg vanjskog proizvoda - relevantni certifikati proizvođača, koji sadrže potrebne informacije za potrošače o određenom proizvodu. Nakon što ih pregledate, trebate saznati kojom se tehnologijom ploče suše. Najbolji izbor - proizvodi, čija se proizvodnja koristi konvektivnom metodom. Sadržaj vlage u pločama ne smije prelaziti 9%.
 4. Dostupnost certifikata GOST , Oni su potvrda da su robu proizvodili ozbiljni proizvođači.

Osnovni načini polaganja masivnih dasaka

Kada se odabere masivna podna ploča za uređenje lijepe podne obloge - treba je postaviti na pripremljenu podlogu.

U praksi se koristi jedan od nekoliko načina stvaranja grube površine - proizvodi su montirani:

 • na estrih;
 • na drvenim trupcima;
 • obična šperploča;
 • za prirodno drvo;
 • pomoću zagrada.


Ugradnja masivnog drva često se provodi na cementno-betonskoj podlozi. Učvršćivanje se vrši pomoću posebnih ljepila. Imaju visoke stope ekstrema temperature i nisu toksične za ljude.
Kako doći do ugradnje podnih obloga na estrih, provjeravaju se njihova čvrstoća i prisutnost nedostataka.

Vlaga u bazi bi trebala biti 6-7%, inače bi bio potreban raspored vodonepropusnog sloja. Pukotine u zglobovima su pažljivo zalijepljene.

Stoga, pri odabiru načina montiranja niza na spojnici, njihov međusobni kontakt ne bi trebao biti dopušten. To zahtijeva raspored međusloja pomoću temeljne mastike i filmske barijere.


Sljedeća popularna tehnologija - polaganje masivnog drveta na šperploči. Osobitost ove metode je da trebate stvoriti sloj barijere pare. pokazateljsadržaj vlage u materijalu ne smije prelaziti 10%, a fiksiranje se vrši dvokomponentnim ljepilima.
Pogodnost metode, kada je montirana masivna ploča na trupcima, je li to
Radovi se mogu brzo završiti jer nije potreban cementni malter. Ispod trupaca postavlja se vodonepropusni sloj penofola ili polietilenske folije.

Polaganje masivne ploče u plutajućem smjeru znači montiranje pomoću nosača. Ova tehnologija može značajno smanjiti vrijeme rada. Proizvodi od aluminija ugrađuju se istovremeno sa silikonskim kompenzatorima kako bi se poboljšalo spajanje rubova.


Ponekad se na drvenu podlogu izvode masivne ploče. Stari premaz mora biti pouzdan i izdržljiv te imati sadržaj vlage od 8-10%. Ako je drvena podloga lakirana, ona se uklanja i daske se poliraju kako bi se uklonile nepravilnosti. Prilikom polaganja polja ploče treba postaviti u istom smjeru kao u prethodnom premazu. Za pričvršćivanje novih podnih obloga koristite vijke s antikorozivnim premazom.

Vijci se pričvršćuju s razmakom od 25-30 centimetara. Da bi se spriječilo cijepanje materijala na strani šiljaka, potrebno je napraviti rupe.

Nemoguće je da kape "strše" iznad površine, mora postojati mogućnost zatvaranja s posebnim zakovicama.

Proučavajući sve načine polaganja masivnih ploča, analizirajući njihove prednosti i mane,Možete odabrati opciju koja će biti najbolje rješenje u ovom slučaju.

Priprema za montažne radove

Redovi između elemenata podne obloge fiksiraju se spajalicama ili se masivna ploča polaže na ljepilo.

Od alata za rad zahtijevat će se:

 • jednostavna olovka i kvadrat;
 • metalni ravnalo;
 • drvena kajaka;
 • bušilica i odvijač;
 • pneumatski skozabivivatel;
 • lopaticom.

Vijci su potrebni od spojnih elemenata - najbolje ih je kupiti s galvaniziranim premazima i antikorozivnim svojstvima, jer ne hrđaju i mogu izgladiti negativni utjecaj temperaturnih fluktuacija i drugih sezonskih čimbenika. Nosači od nehrđajućeg čelika, koji su potrebni za pričvršćivanje dvaju elemenata, postavljeni su na dno poklopca - utaknuti u utore ili su pričvršćeni samoreznim vijcima.


Prije ugradnje, masivna ploča se raspakira i ostavlja u prostoriji u kojoj se planira polaganje, oko tjedan dana. Podne daske su postavljene na stalke kako bi zrak mogao cirkulirati oko proizvoda.

Ugradnja niza ploča na šperploču

Pri kupnji šperploče ispod masivne ploče, prednost treba dati listovima debljine 13-15 milimetara.

Postupak stylinga korak po korak provodi se u određenom nizu:

 1. Šperploča se reže na dijelove širine od pola metra.
 2. Smještena na betonsku površinumaterijal za zaštitu od pare.
 3. Polaganje polja na šperploči provodi se u skladu s kutom od 45 stupnjeva u odnosu na podlogu. Budući da je tijekom termičkog širenja došlo do manje deformacije podnih obloga, između ploča ostaju 3 mm razmaci tijekom ugradnje.
 4. Zatim je površina šperploče podvrgnuta brušenju.
 5. Nakon što je šperploča spremna, nastavite s polaganjem polja. Koristi se dvokomponentno ljepilo na bazi masivnog drveta na poliuretanu. Vidi također: "Polaganje čvrste daske na estrih bez šperploče vlastitim rukama."

Način postavljanja niza "plutajući"

U slučaju kada se, zbog rasporeda toplog poda, prednost daje ovoj tehnologiji, potrebno je osigurati da se podloga premaza i polja ne dodiruju. U procesu ugradnje, konstrukcijski elementi se pričvršćuju pločama za kockanje. "Plutajući" način omogućuje kompenzaciju za promjene temperature i promjene vlažnosti.

Pričvršćivanje masivnih ploča na drvene podove

U slučaju kada stara drvena podloga ne potiče povjerenje, bolje je da je rastavite i zamijenite drugom, što je financijski neisplativo, jer će stvaranje nove podne obloge biti vrlo skupo. Ploče od masivnog drva polažu se na isti način kao i laminat, tako da možete i sami obavljati taj posao. Stručnjaci preporučuju početak instalacije iz dalekih kuteva - u ovom slučaju bit će moguće procijeniti rezultate.vlastitim naporima.