Kako napraviti drveni pod u kupaonici - odaberite materijal

Kupaonice na podu su ekstremna opterećenja povezana s visokom vlagom i čestim promjenama temperature. Stoga se odluka o stvaranju drvenog poda kupaonice može nazvati vrlo kontroverznim izborom. No, zbog prisutnosti posebnih impregnacija, osobine drva mogu se promijeniti na bolje.


Drvo se smatra jednim od najboljih prirodnih materijala za gradnju. Drvo se često koristi za završavanje podne površine. Sobe, u kojima se drveni elementi koriste za dekoraciju površina, izgledaju estetski atraktivno i ugodno, imaju ugodnu atmosferu. Na kraju su kupke uvijek bile od drva.

Prednosti drvenih podova

Sada najnovija tehnologija omogućuje izradu drvenog poda u kupaonici. Prednosti takvog premaza su očite:

 • drvo pripada prirodnim materijalima i posjeduje prirodnu toplinu i apsolutnu ekološku sigurnost;
 • drveni pod ima nisku toplinsku vodljivost, tako da nema potrebe za njegovim grijanjem;
 • drvo dodaje estetiku u sobu;
 • drveni pod možekombinirati s drugim završnim materijalima, čime se stvara ekskluzivni dizajn interijera.

Nedostaci drvenih podova

Stablo počinje iskriviti od prekomjerne vlage, a lokve u kupaonici se ne mogu izbjeći. Osim toga, malobrojni vlasnici stanova nisu naišli na hitno curenje, a kad djeca prskaju u kupaonicu, čini se da je došlo do poplave.

Budući da se pod u ovoj prostoriji koristi u intenzivnom načinu rada, prije ili kasnije na njemu se pojave mrlje od zelene tvari, joda i zdrobljene cijevi s kozmetičkim proizvodom. Čak i ako se ostružu s površine drva, ne mogu se potpuno ukloniti.


Gotovo stalna vlažnost u kupaonici i promjene temperature stvaraju povoljno okruženje za rast gljivica i plijesni.

Parket za vlasnika kupaonice morat će redovito zvoniti. Osim toga, neće biti moguće izbjeći crne točke u kutovima i točkama zgloba. Budući da drvo aktivno apsorbira mirise, "aroma" kupaonice bit će stalno prisutna.

Neki savjeti

Oni koji su odabrali drveni pod za kupaonicu mogu koristiti savjete stručnjaka:

 1. Potrebno je nabaviti materijal iz kojeg je bolje postaviti podnu oblogu u takvu prostoriju. Prema riječima stručnjaka, morate napraviti kat od ariša u kupaonici. To je više otporan na vlagu u usporedbi s drugim vrstama drveća, a također je jeftin (detaljnije: "Kako popraviti."arišne ograde - upute za ugradnju ").
 2. Od jeftinog drva, prikladnog za proizvodnju drvenih podova za kupaonicu, možete koristiti pepeo, hrast, brijest. Podni proizvodi iz drugih pasmina mogu se zaglaviti kada se koriste.
 3. Pri polaganju termalnog stabla (drvnog materijala koji se tretira parom bez kisika, na temperaturi od oko 200 stupnjeva), proces pojave gljivice se usporava. Osim toga, ovaj premaz ima otpornost na vlagu.
 4. Dovoljno nov materijal na tržištu gradnje je brodski pod ili brodski pod. Kombinira svojstva drva i polimera. Zbog toga je podnica otporna na mehanička naprezanja i vlagu. Zahvaljujući tim karakteristikama, u kupaonicu se postavlja ploča s terasom (čitaj: "Kako pokriti terase - mogućnosti obrade"). Premaz na podu ima prilično atraktivan izgled, što potvrđuje i fotografija.

Raspored estriha u kupaonici

Polaganje drvenog poda u kupaonici razlikuje se od ugradnje površine od prirodnog drva u druge prostorije, tako da se mora izvesti na potpuno ravnoj podlozi.

Takva gruba podloga može biti betonski estrih, na koji se nameću standardni zahtjevi:

 • nepostojanje nedostataka na njemu;
 • površina mora biti ravna, dopuštene kapi ne veće od 1 milimetra po kvadratnom metru;
 • čvrstoća premaza;
 • ravnomjerna gustoća strukture.


Važna točka: ako trebate koristiti izolaciju, na primjer, za polaganje

podove u kupaonici u drvenoj kući ili na prvim katovima zgrade, a zatim koristiti materijale otporne na vlagu, uključujući ekstrudiranu polistirensku pjenu, penoplex i druge koji imaju slične parametre.

Uređenje hidroizolacije u kupaonici

Trenutno se u takvim prostorijama polažu drveni podovi pod uvjetom da se izvrše svi potrebni hidroizolacijski radovi. Posebno dizajnirani za tu namjenu, valjani materijali (npr. Staklo-elastični, unitex rubitex) postavljaju se na površinu tako da im rubovi idu na zidove prostorije za oko 15 centimetara.

Da biste spriječili da voda padne u podne ploče, na podu možete stvoriti neku vrstu zdjele s visokim zidovima. U tom slučaju, umjesto rola proizvoda pomoću hidroizolacije premaz.


Za proizvodnju vodootpornih rješenja na tržištu građevinskog materijala nudimo posebne suhe mješavine. Priprema mastiksa iz drugog seta komponenti će biti lako.

Često je završna obrada drvenih podova u kupaonicama izvedena pomoću tekućeg i pastoznog vodonepropusnog sastava. U prvom slučaju, koristite četkicu, au drugom - lopaticu. U ovoj pasti mješavina obavlja funkciju hidroizolacije i estriha. Prije uporabe vodonepropusnih tekućih materijala, pažljivo pročitajte upute na pakiranju proizvoda. Vidi također: "Pouzdana hidroizolacijadrveni pod u kupaonici - što i kako se radi. "

Usput, ako se soba nalazi na drvenim podovima, onda je potrebno smanjiti težinu hidroizolacijskih elemenata. Ovu metodu možete koristiti kao impregnacijsku penetracijsku izolaciju. Metodom djelovanja impregnacija se razlikuje od opcije premaza. Prodorna hidroizolacija u vlažnoj okolini može stvoriti strukturu koja se odlikuje dovoljnom paropropusnošću i istovremeno ima vodoodbojna svojstva.

Postupno polaganje drvenih podova

 1. Ugradnja zaostatka proizvedena je plutajućim putem. Oni bi trebali biti zasićeni antiseptičnim ili bitumenskim mastiksom.
 2. Položite šetalište. Najbolje rješenje je kupovati drvene daske, spojene po principu "utor - češalj", jer omogućuje sigurno spajanje fragmenata podne obloge (detaljnije: "Kako napraviti pod od ploča u stanu vlastitim rukama").
 3. Kada pričvršćujete ploče na podlogu, bolje je koristiti čavle i ljepilo koje se nanosi na žlijeb prethodne trake i na trupce.
 4. Izvesti brušenje (u slučaju materijala za polaganje u jeftinoj cijeni).
 5. Na kraju instalacije nanosi se zaštitno-dekorativni premaz. Kako pokriti drveni pod u kupaonici odlučuje se ovisno o vašim željama. U pravilu, mnogi biraju lak.

Osim drvenih podova, crijep i linoleum su također najčešće postavljeni u kupaonici u drvenoj kući ili u zgradi od opeke. čitatiTakođer: "Polažemo linoleum u kupaonici - načine polaganja".