Kako napraviti pod šperploča u stanu

Šperploča je svestrani materijal, savršen je za izradu poda od iverice u stanu vlastitim rukama. Glavni uvjet je poštivanje osnovnih pravila i nijansi, pozornosti i savjesnog pristupa.

Zbog različitih upotreba ovog materijala, na tržištu se mogu naći mnoge sorte.


Šperploča ima nekoliko prednosti:

 • visoka čvrstoća;
 • niski troškovi;
 • prijateljstvo prema okolišu;
 • jednostavnost instalacije.

Svi ovi čimbenici čine materijal izvrsnim rješenjem za uporabu u različitim područjima.

Opći pojmovi

Vrijedno je razumjeti što se izravnavanje poda uz pomoć šperploče razlikuje od najbliže cijene materijala - iverice.

Praktična usporedba

DSP je jeftiniji, ali ima štetne uključke u obliku hlapivih karcinogena.

Vrijedi provesti nekoliko testova za procjenu praktičnosti materijala:

 1. Prvo ispitivanje bit će za fleksibilnost i zadržavanje istog oblika. Na dvije grede stavimo centimetarski list šperploče i stojimo na njemu. Materijal u to vrijeme će se spustiti i nakon nasostavit ćemo ga, poprimit će prethodni oblik. DSP u takvoj situaciji jednostavno ispucati.
 1. Sljedeći test bit će za otpornost na vlagu. Stavite dva materijala u vodu i pričekajte promjene. DSP vrlo brzo počinje zgušnjavati i šepati, gubi svoj oblik i dolazi u potpunu zapuštenost.
  Konačni test bit će krhkost.


Pomoću čekića nanosimo nekoliko udaraca na materijale. Iverica će se raspasti, a šperploča će apsorbirati udarce, stvarajući manje udubine.

Sve ove pozitivne karakteristike šperploče se dobivaju materijalom zbog posebne tehnologije proizvodnje. Šperploča je drvena ploča, čiji se slojevi lijepe zajedno. Iverica je pritisnuta od žetona.

Svi testovi pokazuju da je šperploča ionako bolja od iverice.

Sorte

Kako biste u stanu položili pod od šperploče, možete koristiti jednu od sljedećih vrsta materijala sa sljedećim oznakama:

 • FC- šperploča s ljepilom u obliku karbamidne smole. Razlikuje se visokim vodoodbojnim karakteristikama, visokom izdržljivošću, ekološki prihvatljivom, može se koristiti za stvaranje čiste podne obloge.
 • NSje neobrađena šperploča, u kojoj se slojevi lijepe zajedno s kazein ljepilom. Takva je šperploča najjeftinija, ali nakon montaže može biti potrebno dodatno brušenje.
 • W1- šperploča s jednostranimbrušenje. Također sadrži kazein ljepilo. Najbolje je koristiti takvu šperploču za podlogu, budući da ima samo jednu stranu zemlje.
 • P2- dvostrana šperploča. Slojevi se lijepe zajedno s istim kazein ljepilom. Pod uvjetom da se takva šperploča koristi u prostorijama s normalnom klimom, može se zamijeniti FC šperploča.

Negativi šperploče

Šperploča, kao i svi proizvodi od drveta, boji se vlage.

Preporučeni pokazatelji vlažnosti na temperaturi od 17-28o C bit će kako slijedi:

 • produljena vlažnost do 68%;
 • povremena vlažnost, do 12 sati - ne više od 78%;
 • tijekom razdoblja nesivosti - ne više od 60%.


Prije poravnavanja poda šperpločom u kuhinji, kupaonici ili kupaonici, uvjerite se da temperatura i vlažnost u njima ne prelaze preporučene vrijednosti. Na precijenjenim pokazateljima pokušati koristiti samo šperploča marke FK.

Pripreme za ugradnju

Prije spajanja šperploče na pod, morate se prilagoditi materijalu.

Na razdoblje aklimatizacije utječe razlika u temperaturi između starog i novog okoliša materijala.

Uvjeti prilagodbe su sljedeći:

 • gotovo ista temperatura - dan;
 • 8 stupnjeva razlike - 3 dana;
 • više od 8 stupnjeva - 7 dana.

Vlaga baze

Nakon što se materijal aklimatizira, morate provjeriti razinu vlage u mjestu gdje se nalazistane na pod. Ako je vlažnost povećana, tada ćete morati postaviti dodatni sloj u obliku hidroizolacije.

Kako biste izmjerili razinu vlažnosti, trebat ćete uzeti jedan kvadratni metar polietilena i položiti ga na pod, fiksirajući ga u kutovima nečim teškim. Neko vrijeme odlazimo s povišenim središnjim dijelom.


Na temelju vremena nakon kojeg su se kapi pojavile, možete procijeniti vlažnost u prostoriji:

 • dan - soba s takvom vlažnošću u ovom trenutku ne može se koristiti za šperploče;
 • 3 dana - položiti vodonepropusni sloj;

Ako je pod betoniran, onda polažemo film, a na vrhu - armiranu mrežu i napunimo estrih. Ako je pod izrađen od drva, onda se sve trule daske moraju ukloniti s njega. Šperploča odgovara brandu FC.

 • 5 dana - ugradnja šperploče može se izvesti bez ograničenja.

Polaganje šperploče na betonsku podlogu

Šperploča se može polagati na betonski estrih ili na trupce. U prvom slučaju, važno je da je baza vrlo glatka i završni sloj je fleksibilan. Vidi također: "Kako popraviti šperploča na betonskom podu - mogućnosti polaganja."

Polaganje na glazuru

Opisujemo redoslijed ugradnje šperploče u stanu izravno na betonsku košuljicu:

 1. Prvo morate provesti temeljito čišćenje, ne smije biti smeća.
 2. Površinu treba otvoriti bitumenskim lakom uz dodatak kerozina. Ako nema takve mješavine, možete uzeti parketnu mastiks i dodati je tamo.otapala.


Vrlo važna mjera predostrožnosti je isključiti struju u panelu tijekom razdoblja pune ventilacije prostorije. To će spriječiti pojavu slučajne iskre koja može izazvati paljenje zapaljivih para.

 1. Ploče od iverice treba rezati na trake ili kvadrate od 1250x1250 mm.
 2. Polaganje se provodi s pomakom od 50% na temelju načela opeke.
 3. Polažemo plahte na podu, podešavamo njihovu veličinu, brojimo ih, ne zaboravljamo na razmak između šperploče na podu.
 4. Ako linoleum djeluje kao završni sloj, može se zalijepiti izravno na betonski pod s bustilatom prije spajanja spojeva između šperploče na podu. Nabavite plivajući pod bez utora za montažu. Ako imate pitanja o tome kako zatvoriti šavove u šperploči na podu, tada možete koristiti akrilni kit koji se ne skuplja za drvene podove.
 5. Ako se polaže hrastova obloga, onda se šperploča polaže s dodatkom za montažu:


Prvo morate pričvrstiti plahtu na beton i izbušiti četiri rupe u uglovima i jednu u sredini, lagano dodirujući beton. Bolje je uzeti bušilicu od tvrde metalne legure, jer je uobičajeno brzo uslojeno zbog kontakta s betonom.

Zatim izvadite plahte i napravite rupe u punoj veličini za tiple. Donji dio plahta otvorimo ljepilom i stavimo ga na mjesto, pritisnuvši ga vijcima. Ako ne znate kako zatvoriti šperpločeu ovom slučaju, odgovor je jednostavan - oni se mogu ostaviti takvi kakvi jesu.

Postavljanje šperploče na trupce

Ako parket, laminat ili drugi slični premazi djeluju kao završni pod, prvo morate sastaviti okvir od trupca.

Morat ćete izvršiti ove korake:

 1. Potrebno je pripremiti ploče debljine 100 mm ili kvadratne grede istog dijela.
 2. Ostavljamo ih na tjedan dana u sobi gdje će biti spremljeni. Oni koji su za to vrijeme bili deformirani, uklanjamo.
 3. Potrebna je šperploča debljine 12-22 mm.
 4. Baza mora biti pripremljena na isti način kao u slučaju polaganja iverice bez okvira zaostajanja.
 5. Postavljanje šipki provodi se u intervalima od 300-600 mm.
 6. Prostor za umetanje mora biti ispunjen izolacijom.
 7. Pri polaganju ploča između njih treba ostaviti male praznine, a razmak između zida i šperploče treba biti 25 mm. Ako mislite, nego da pokrije šavove između šperploče na podu, onda u tom slučaju oni bi također trebali biti ostavljeni kao što je.
 8. Šperploča na šipkama može se zasaditi na tekućim noktima i dodatno učvrstiti na vrh običnim čavlima.

Ako se kao osnova koristi okvir za zaustavljanje, a zatim za pojednostavljenje instalacije, možete kupiti vijke za podešavanje.


Zaključci

Šperploča je izvrstan materijal s idealnim omjerom cijena /kvaliteta. Po niskoj cijeni može se izrađivati ​​ili od završnog poda ili od podne podne obloge. U svakom slučaju, na krajuTu će biti veliki kat, koji će imati sve iste praktičnosti i ljepote. Njegova velika prednost je da se sav posao može obaviti bez privlačenja stručnjaka.