Kako napraviti samonivelirajući cementni pod

Ravan kat u stanu je nužnost, a ne hir vlasnika. Uostalom, na podu je sav namještaj, koji bi trebao biti točno.


Svrha rasutog poda

U pravilu, ekonomski pokazatelji popravaka uvijek su u središtu svih vrsta proračuna. Glavni zadatak bilo kojeg vlasnika, pogotovo kada postoji manjak sredstava, je potraga za tehnološkim operacijama, gdje zaista možete uštedjeti novac.

U nedavnoj prošlosti, kada su samoizravnavajući podovi tek počeli stjecati svoje pozicije, koristili su ih isključivo u industrijskim razmjerima. Mogu se naći u tvorničkim radionicama, u javnim kantinama i drugim industrijskim prostorijama. U ovom trenutku postoji nekoliko vrsta samonivelirajućih podova. Kao opciju proračuna, ima smisla razmotriti samoizravnavajuće podove na bazi cementa, kao i na bazi gipsa. To su široko dostupni materijali, a ne oskudni, koji određuju cijenu takvih podova.


Bulk podovi dobili svoje ime zbog načina primjene - metoda lijevanja. Pod djelovanjem gravitacije, kao i njezine fluidnosti, tvar se širi po površini, stvarajući monolitnu, glatku i ravnomjernupovršina. Nakon dobivanja takve završne površine, može se završiti bilo kakvim završnim materijalom.

Samonivelirajući cementni pod

Samorazlivajući pod cementa sadrži cement, kvarcni pijesak željenih frakcija, polimerne aditive, pigmente i razne aditive koji poboljšavaju tehničke karakteristike smjese. Pod na cementnoj osnovi ima vodoodbojna svojstva.

Osim toga, podovi na bazi cementa smatraju se univerzalnim jer se mogu koristiti unutar i izvan prostora.

Kada se ova mješavina podijeli na sljedeće vrste:

 1. Smjese za debele slojeve . Mogu se koristiti na mjestima gdje razlike u visini dosežu veličinu poda od 100 mm. Oni ne podliježu skupljanju i deformacijama, ako tehnologija pripreme nije slomljena.
 2. Smjese za tanke premaze . Upotrebljavaju se u uvjetima kada je potrebna debljina sloja ne veća od 30 mm. Prije izlijevanja takvih formulacija treba pažljivo pripremiti grubu prevlaku. Vidi također: "Koju vrstu vanjskog poda odabrati - dostupne opcije."


Smjese za samonivelirajuće podove na bazi cementa, osobito ako su izrađene od polimera, prilično su skupi, ako ih usporedite s konvencionalnom pjeskovito-cementnom mješavinom. Ovisno o temperaturnim uvjetima, samonivelirajući pod ovog tipa može se sušiti 7-14 dana. Nakon toga se na pod mogu polagati svi materijali za završnu obradu, kao što su laminat, parket, 3D pod od punila, keramičke pločice iliostale podne obloge.

Pavao na bazi gipsa

Samonivelirajući pod na bazi gipsa i polimera manje je otporan na vlagu, ali je izdržljiv kao na cementnoj podlozi, ako debljina punjenja ne prelazi 35 mm. Istodobno se brže hvataju i za 3-4 dana mogu se iskoristiti.

Ako se smjesa izlije u slojevima, negdje oko 20 mm, materijal se može upotrijebiti za dublje lijevanje.


Sastav smjese gipsa uključuje različite aditive, što ga čini dobro prianja na betonsku podlogu. Takve smjese su nešto jeftinije od cementa. No, kao što je gore spomenuto, samonivelirajući pod na temelju ovog materijala se boji vlage. Osim toga, na takvoj osnovi nemoguće je postaviti keramičke pločice.

Koji je premaz bolji

Budući da je svaki materijal razvijen pod određenim uvjetima, teško je odgovoriti na pitanje koji je samonivelirajući pod bolji od gipsa ili cementa.


Unatoč tome, oni imaju opću svrhu:

 • Za suhe prostore definitivno su prikladne smjese na bazi gipsa. Može biti spavaća soba, dnevni boravak itd.
 • Za prostorije kao što su kuhinja, kupaonica ili hodnik bolje je odabrati smjesu na bazi cementa. U takvim prostorijama u pravilu se povećava vlažnost.
 • U uvjetima kada nema dovoljno novca za cement-polimer ili smjesu od gipsa-polimera, ima smisla organizirati samonivelirajuće cementne podove dodavanjem pijeska cementu u omjeru 1: 3. Zatim na rezultatestrih izliti tanki sloj polimernog materijala. Trebat će više vremena, ali nešto novca će biti spašeno. Ovaj se pristup može nazvati najoptimalnijim.

Tehnologija punjenja

Tehnologija primjene masovnih mješavina, kako na bazi cementa, tako i na osnovi gipsa, apsolutno je identična. Stoga su preporuke jednako prikladne za obje vrste samonivelirajućih podova. Vidi također: "Samonivelirajući pod na samonivelirajućem podu - je li moguće napraviti slojeve na ovaj način i zašto."

Priprema baze

Kvaliteta konačnog rezultata uvelike ovisi o kvaliteti pripremnih radnji:

 • Prvo morate pripremiti grubu prevlaku. Ako je potrebno, stari premaz se ukloni na beton, a previsoka mjesta se sruše s dlijetom ili perforatorom.
 • Sljedeća faza uključuje određivanje veličine kapi. Da biste to učinili, morate uzeti razinu izgradnje i podijeliti sobu u sektore, za praktičnost mjerenja.
 • Na podlozi ne bi trebalo biti masnih mrlja, a površina treba biti očišćena ili polirana.
 • U sljedećoj fazi površina se potpuno očisti od prašine pomoću usisavača ili vlažne krpe.
 • Sve nepravilnosti ili udubljenja (pukotine) zatvaraju se cementnim mortom. U isto vrijeme, potrebno je postići maksimalnu ravnost grube podloge koja će uštedjeti skupi materijal.
 • Na kraju nanesite 2-3 sloja dubokog prodora na čistu površinu. Svaki sljedeći sloj može se primijeniti nakonpotpuno sušenje prethodnog sloja.

Primjena smjese

Punjenje podova pripada ne manje odgovornom tehnološkom radu:

 • Smjesa se izlije na temelju ne ranije od 12-24 sata nakon nanošenja posljednjeg sloja temeljnog premaza.
 • Na rubu prostorije pričvršćena je prigušna traka. Potrebna je za kompenzaciju temperaturnih razlika u procesu skrućivanja sastava.
 • Smjesa se priprema strogo u skladu s omjerima koji su naznačeni na ambalaži suhe rasute smjese. Ako pripremate svoj recept (pijesak-cement), gustoća materijala određuje se na sljedeći način: uzmite prsten promjera 50 mm s visinom od 45 mm i napunite sastav. Nakon toga se prsten diže, a mješavina treba biti ravnomjerno raspoređena na površini. Negdje u dvije minute, promjer ovog bazena treba biti 16-18 cm, što ukazuje na spremnost materijala za uporabu.
 • Pripremljena smjesa se ulijeva u dijelove. Smjer se bira iz udaljenog kuta prema izlazu.
 • Bolje je provesti takvo izlijevanje zajedno: jedna priprema rješenje, a drugo nosi i prelijeva.
 • Izlivena mješavina se raspoređuje po površini nazubljenom lopaticom i igličastim valjkom. Iz mješavine se ukloni mjehurići zraka pomoću igličastog valjka.
 • Nakon nekoliko dana možete hodati po podu za izravnavanje, a potpuno stvrdnjavanje se može dogoditi u 3-14 dana, ovisno o sastavu.

Zaključak

Nije teško napraviti slično ispunjenje.sam. Ovisno o financijskim mogućnostima, to bi mogao biti cementno-polimerni pod, gips-polimer ili konvencionalni cementno-pješčani estrih, pokriven na vrhu tankim slojem polimernog materijala.