Kako napraviti topli pod na tlu - korak po korak vodič

Mnogi vlasnici vlastitih kuća suočeni s faznim popravak ili izgradnju zgrada od nule, a njihov glavni zadatak bio je postići toplinu i udobnost u stambenim prostorima. U članku će se raspravljati o tome kako instalirati topli pod na vlastite ruke.


Suština sustava podnog grijanja

Vlasnicima privatnih kuća daje se jedinstvena prilika da smanje troškove za stvaranje temelja, stvarajući udobnost i udobnost u prostorijama, nakon što su sami instalirali topli betonski pod.

Beton je materijal koji omogućuje izradu visokokvalitetne i izdržljive baze. Nije teško postaviti podno grijanje. Izravno zagrijani pod na tlu ne utječe na temeljni kolač kuće i vanjskih zidova, već počiva na vlastitoj podlozi.

Operacije polaganja podijeljene su u dvije faze:

 • sipanje betonskog temelja;
 • postavljanje vodene konturepodno grijanje.

Važno je da se ovaj način grijanja može izabrati kao glavni sustav grijanja, budući da nije manje učinkovit od tradicionalnih sredstava, a također i estetski. Točnije, sustav jednostavno nije vidljiv na fotografiji i vizualnim pregledom, za razliku od radijatora za grijanje i masivnih cjevovoda.

Priručnik i potrebni materijali

Naravno, potrebno je temeljito se pripremiti za stvaranje takvog poda kupnjom određenih komponenti i komponenti.

Ovaj popis uključuje:

 • krupni riječni pijesak i šljunak;
 • sloj toplinske izolacije na aluminijskoj foliji;
 • cijevi;
 • spojni elementi za cijevi: posebna traka za ugradnju, lukovi za promjenu smjera polaganja u konturi, učvršćenje za učvršćenje itd.;
 • polietilenska traka (prigušivač);
 • mreža za ojačanje estriha ili vlakna polimernih tvari, koja poboljšava karakteristike čvrstoće smjese za lijevanje;
 • ispod njega kolektor i razvodni ormar;
 • cementno-pješčane estrihe ili samonivelirajuće smjese.


Početna faza rada podijeljena je u dva glavna zadatka:

 • potrebno je očistiti odabrano područje tla od viška ostataka, korova itd.;
 • određuje razinu buduće osnove.

Mjerenje osnovne razine

Razina budućeg poda vrlo je važna za izlaganje prije početka rada, kako bi se shvatilo kako će to bitipogledati grubo pod toplim podom na tlu u proporcionalnom omjeru slojeva. Razina je postavljena u skladu s visinom premaza u susjednim sobama.

Potrebno je započeti mjerenja i izračune, počevši od ulaznih vrata sobe. Razina gotovog poda označena je napetim užetom pričvršćenim na nokte. Zatim se uz pomoć mjernog uređaja mjeri svaki složeni sloj.

Podovi će imati sljedeću strukturu (odozgo prema dolje):

 • obloga;
 • estrih;
 • sloj toplinske izolacije;
 • hidroizolacijski sloj;
 • posteljina;
 • tlo.

Pripremna faza za tlo

Dakle, uređaj nacrta poda na tlu počinje izravno s obradom mjesta na zemlji. Važno je znati dubinu podzemnih voda kako bi se uklonio rizik od poplave podruma. Da biste to učinili, možete razborito instalirati sustav odvodnje, koji će obavljati funkciju odvodnje vode.


Kada se problem s podzemnom vodom riješi, možete započeti proces stvaranja temelja. Za ovaj grubi riječni pijesak i šljunak koristi se frakcija promjera od oko 3 cm. Dubina sloja ovih materijala trebala bi biti oko 30 centimetara. Čim zaspi, tampanje se vrši pomoću velike količine vode. Neprihvatljivo je koristiti crno tlo ili treset umjesto pijeska, jer su podložni ispiranju.

Ako tlo ispod kuće nije zasićeno vlagom i suho, postavlja se sloj posteljine. Inače, zamijenjen je materijalom poput geotekstila, kako bi se spriječio prodor podzemnih voda iznad ovog sloja. Iznad je humak od šljunka ili drobljenog kamena velike frakcije.

slojni sloj

S debljinom sloja stelje od 4-5 centimetara, može se smatrati nošenjem. Stvara se lijevanjem cementnog pijeska na sloj drobljenog kamena velike frakcije pomoću betona razreda B7.5 ili B10. Ovaj sloj će djelovati kao regulator površinske razine (detaljnije: "Punjenje toplog poda - kako napraviti ispravnu podlogu").

Tako da se mješavina ne širi, površina je ograničena pomoću tračnica. Potrebno je pričekati skrućivanje i stvrdnjavanje estriha, a redovito ga vlažiti. Upotreba profiliranih membrana, čija uporaba smanjuje vrijeme polaganja sloja, postaje moderna alternativa ulijevanja otopine.

Hidroizolacijski sloj

Tradicionalni uređaj toplih podova na tlu podrazumijeva postojanje vodonepropusnog sloja na donjoj razini podloge. Polietilen debljine koji se preklapa ima najnižu cijenu i kvalitetu. Praktičnije je koristiti polivinil klorid i polimer-bitumenske membrane, koje uključuju poliester.


Postavljanjem hidroizolacije važno je obraditi zidove prostorije, čineći lopatu visoku 15-20 centimetara. Uklonite ispupčene dijelove pomoćuoštar rezni alat po završetku.

Toplinski izolacijski sloj

Moguće je dobiti bazu zaštićenu od smrzavanja i gubitka topline stvaranjem visoko kvalitetnog izolacijskog sloja. Sustav podnog grijanja dodatno će biti zaštićen od vanjskog izlaganja niskim temperaturama. Funkcionalna bit koju konstrukcija toplog poda ima nad zemljom je da toplinsko-izolacijski sloj blokira propuštanje topline (oko 20%) i strogo će ga poslati do zagrijane prostorije.

Visokokvalitetni izolacijski sloj ima nekoliko značajki:

 • niska toplinska vodljivost;
 • visoka čvrstoća;
 • Održavanje glavnih karakteristika pri visokoj vlažnosti itd.

Do danas, možete odabrati mnoge vrste materijala za polaganje izolacije. Posebnu pozornost treba posvetiti polistirenskoj pjeni.


Postoji nekoliko mogućnosti za korištenje ovog materijala:

 • čisti ekspandirani polistiren mora biti prekriven polietilenom na obje strane;
 • polistirenska pjena prevučena aluminijskom folijom - najlakši način za uklapanje i nije potrebna dodatna spona;
 • Ekstrudirani materijal ne treba dodatni premaz.

Izrada betonske podloge

Ispunite armirani betonski temelj je potreban za stvaranje izdržljivog visokokvalitetnog poda (više detalja: "Kako napraviti betonski pod u privatnoj kući s vlastitim rukama - upute"). Najbolje je označitipovršina ispod ispune kroz tračnice širine 5 cm i duljine 2 metra. Potrebno je pridržavati se stupnja između njih oko 1 metar, što će omogućiti izlijevanje otopine u trake. U središtu prostorije postavljen je kvadratni metar ojačane mreže debljine 3 centimetra. Uzduž perimetra prostorije, osnovni spoj sa zidovima je zalijepljen s prigušnom trakom.


To je učinjeno na takav način da strši nekoliko centimetara iznad razine budućeg betonskog estriha. Najbolje je koristiti betonsku mješavinu marke M100. Punjenje počinje od dalekog ugla sobe nasuprot mjestu gdje se nalazi ulazni otvor. Trake se slijevaju redom, a nakon sušenja smjese uklanjaju se lamele koje se koriste za obilježavanje i šavovi se pune žbukom. Spojnica je prekrivena polietilenom i redovito se navlažuje radi boljeg fiksiranja i postizanja maksimalnih uvjeta.

Čim se baza osuši, ona se čisti od prašine, krhotina, raznih mrlja i prajmera. Zatim počinje ugradnja toplog poda preko betona u naš kolač, osim ako nije potrebno dodatno izravnavanje podloge.

Izbor cijevi

Prilikom postavljanja podne tople vode u pitu na tlu treba razmotriti, potrebno je odlučiti koje će cijevi biti korištene za to.

Zapravo, materijal za proizvodnju može biti:

 • metal-plastika;
 • polietilen;
 • pocinčani;
 • bakar, itd.

Najpopularniji supolimerni materijali i metalplastika. Kvaliteta cijevi ovisi o gustoći materijala. Također je vrlo važno da se cjelovitost cijevi održava kroz cijeli krug. Takav sustav grijanja obično traje od 5 do 15 centimetara debljine poda.


Na ovaj pokazatelj utječu različiti čimbenici: debljina izolacije i debljina glazure, pokazatelji kapaciteta opreme itd. Neprihvatljivo je da sustav ima značajnu pristranost. Ne dopuštamo slaganje cijevi na nepravilnosti s amplitudom većom od 5 milimetara.

Postupak instalacije

Kada se betonski pod uvede u kolač na tlo, možete započeti proces polaganja kruga grijanja.

Postoji nekoliko pravila:

 • kako bi se spriječilo prekomjerno zagrijavanje premaza, potrebno je izvršiti pravilno postavljanje cijevi na cijelo područje prostorije. Gustija instalacija provodi se po obodu, au sredini kontura treba biti rjeđa, a udaljenost od zidova prostorije mora biti najmanje 15 centimetara;
 • bez obzira na odabrani sustav polaganja, potrebno je promatrati razmak između susjednih cijevi od 0,3 metra;
 • ako se cijev nalazi na spoju ploče i preklopa, treba je odvojiti posebnim metalnim rukavcem;
 • duljina kruga grijanja ne smije biti veća od 100 metara, jer se u takvom sustavu smanjuju osnovni parametri cirkulacije rashladnog sredstva (pročitajte: "Kako napraviti toplu podnicu vlastitim rukama u privatnoj kući").


Polaganje se obavlja na dva glavna načina:

 • bifilarno - u spirali . U ovom slučaju, jednolično zagrijavanje cijevi je tipično zbog izmjene dovodnih i povratnih sekcija. Pumpa male snage koristi se za napajanje tekućine i vrlo je lako polagati cijevi držeći kut od 90 stupnjeva između susjednih dijelova;
 • meandar - cik-cak . Rashladno sredstvo se u takvom sustavu hladi tijekom prolaza duž konture, a površina se zagrijava neravnomjerno. Cijevi se mogu okretati u smjeru apsolutno u suprotnom smjeru, što utječe na složenost instalacije. Ova metoda je prikladnija za sobe s linearnim nagibom, jer će rashladna tekućina brže cirkulirati i neće imati vremena za hlađenje. Kabinet s opremom postavlja se u gornju točku konture. Također, ova metoda polaganja omogućuje zagrijavanje najprostranijih soba.

Bez obzira na to koji je način instalacije odabran, sve grane cjevovoda završavaju u razvodnom ormaru koji se nalazi u blizini prostorije. Važno je voditi računa o toplinskoj izolaciji cijevi koje prolaze kroz susjedne prostorije.

Ispitivanje tlaka podnog grijanja

Prije nego se glazura, koja dovrši kolač poda na tlu s grijačem i izravno sadrži krug grijanja, uliva, potrebno je izvršiti pritisak na instaliranu opremu i cijevi.

Ovaj postupak se izvodi na sljedeći način. Povezan sRazvodnik cijevi mora biti napunjen, zrak koji izlazi iz njih se istiskuje kroz ispusne ventile, a izlazi za zrak moraju biti zatvoreni istovremeno.


Metalno-plastične cijevi se ispituju hladnom vodom, a polietilenske cijevi dvostruko povećavaju tlak u sustavu. Ova se radnja ponavlja dva puta i provjerava se razlika između tlaka koji se ispituje i vrijednosti nakon njegovog smanjenja. Ako ovaj raspon nije velik, onda je sve u redu. Osim toga, cijeli krug se provjerava radi propuštanja.

Također se provodi test topline. Temperatura rashladnog sredstva raste na +85 stupnjeva Celzijusa pola sata. Potom se provjeravaju mjesta na koja su cijevi spojene i povezane s drugim elementima sustava. Ako je sve u redu, onda možete početi popunjavati estrih.

Napunite cementno-pješčani estrih

Otopina estriha se priprema iz cementa i pijeska u omjeru 1: 3. Također, za svaki kilogram cementa možete dodati 1 gram polimernih vlakana za povećanje čvrstoće estriha (za više informacija: "Izrada cementno-pješčanog estriha vlastitim rukama"). Proces lijevanja se ne razlikuje mnogo od stvaranja temelja za cijeli kolač našeg spola. Istina, podno grijanje se može naručiti ne ranije od mjesec dana, budući da je potrebno puno vremena za visokokvalitetno kaljenje estriha.

Nakon tog razdoblja, možete započeti proces polaganja završnog premaza. S obzirom nakvalitetno podno grijanje, morate odabrati i okrenuti materijale koji nisu inferiorni u prezentabilnosti. Uostalom, svaki vlasnik svakako želi imati u svojoj kući ne samo toplinu, nego i prekrasan interijer, što nije sramota predstaviti se na fotografiji ili osobno gostima.

Ukupno

Postupak stvaranja poda u prizemlju u privatnoj kući detaljno je opisan u ovom članku. Sav posao se obavlja samostalno, ali u slučaju poteškoća uvijek možete kontaktirati stručnjake. Graditelji će preuzeti odgovornost za sve faze rada - od kupnje potrebnih materijala, do polaganja završnog premaza i provjere sustava grijanja s naknadnim održavanjem ako je potrebno.