Kako odabrati i ugraditi fleksibilno postolje za pod - značajke ugradnje

Konačni rad na polaganju podnih obloga je ugradnja postolja po obodu prostorije. U članku će se raspravljati o izvornoj kategoriji ovog dekorativnog elementa, kao fleksibilno postolje za pod: njegove značajke, prednosti, vrste i metode ugradnje.


Podnožje i njegove značajke

U principu, sama dekorativna traka, koja ograničava podnu oblogu, proizvod je koji naglašava dizajn i estetiku postavljenog materijala. Također, pomoću postolja, možete prikriti sve razlike u visinama položenih podnih obloga i nedostataka povezanih s greškama u instalaciji, sakriti električne i telekomunikacijske žice, itd.

Na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda ovi elementi mogu oponašati širenje podne obloge i biti separator između podnih i zidnih obloga.

U početku, najprimitivnije drveno postolje predstavljeno je na građevinskom tržištu, karakterizirano povećanom snagom i nedostatkom fleksibilnosti, što nije omogućiloproizvod čvrsto spojite sa zidom. To, naravno, nije bila greška u postolju.

Umjesto toga, problem je bio u tome što zidovi nisu bili savršeno glatki. Nakon ugradnje takvih ukrasnih traka, bilo je potrebno potrošiti značajnu količinu novca na kupnju kompozicija za ugradnju pukotina i pribora za uklanjanje izbočina.


Nakon što su proizvođači na tržište izgradili takav proizvod kao fleksibilnu podnu oblogu, problem je uklonjen jer ga je bilo vrlo jednostavno montirati, a jedinstveni dizajn omogućio je ponavljanje neravnih zidova.

Broj kreativnih rješenja za kombinaciju podnih i podnih obloga značajno se širi, budući da postoje barem dvije vrste fleksibilnih dekorativnih letvica: plastike ili pluta.

Izračunajte količinu postolja za kupnju

Počinje rad na ugradnji fleksibilnih postolja s činjenicom da se izrađuju proračuni potrebne dužine lamela koje čine kompozitnu strukturu. Naime, određuje se duljina čvrstog postolja, koje će biti jednako perimetru prostorije s određenom marginom na ugradnju različitih spojnih elemenata za spojeve i kutove.


Sva mjerenja se izvode pomoću mjerne trake. Samo vrata ne ulaze u ukupnu duljinu. Kao rezultat, dobivena vrijednost se dijeli s duljinom jedne trake. Kada ne primite cijeli broj letvica, njihov broj treba zaokružiti na velikisa strane.

Izbor podnih i pomoćnih građevnih elemenata

Glavni parametri na koje se trebate osloniti prilikom odabira podloge:

 • boja - postoji mnogo opcija za bojenje postolja, što vam omogućuje stvaranje velikog broja različitih kombinacija između podova i zidova u sobi;
 • značajke dizajna - uglavnom se sastoje od prisutnosti ili odsutnosti kablovskog kanala za polaganje električnih i telekomunikacijskih žica (više: "Podni kat s kabelskim kanalom - odabir i ugradnja");
 • obrazac.

S obzirom na to da je u podnožju s kabelskim kanalima za savijanje poda potrebno napraviti izbor u korist montažnih konstrukcija. Nakon rastavljanja takvog postolja, lako možete popraviti kabele i vratiti dizajn u izvorni oblik.


Različite nepravilnosti možete sakriti u blizini spoja zidova i poda pomoću mekano plastične ploče s fleksibilnim rubovima. Ime omogućuje razumijevanje da su rubovi daske idealno spojeni na bilo koju površinu.

Da bi se odredio točan broj spojnih elemenata za visokokvalitetnu ugradnju lajsni, potrebno je nacrtati shematski tlocrt (u mjerilu) s točnom primjenom svih spojeva i kutnih spojeva.

Sljedeće nijanse omogućit će kvalitativno provođenje ovog postupka:

 • valja razlikovati uglove koji se koriste za spajanje letvica na vanjskim i unutarnjim kutovima prostorije;
 • utikači na krajevima podnicasu lijeva i desna;
 • Bez obzira na to koliko je izračunata duljina, potrebno je napraviti malu maržu za kupovinu ploča. Naravno, to će stvoriti dodatne troškove, ali će pomoći da se izbjegnu dodatni troškovi vremena provedenog na putovanjima do prodavaonica hardvera, ako neke stavke nisu dovoljne.

Alati za ugradnju

Kako biste kvalitativno instalirali mekanu podnu ploču, morate imati sljedeće alate:

 • dugačak mjerni uređaj;
 • oštro naoštren nož;
 • stezaljka stolarije (šasija) za obrezivanje lamela;
 • lopaticom;
 • krpe;
 • naprave za izvlačenje za označavanje;
 • spužvasta pjena;
 • alati za pričvršćivanje završnih elemenata. Ova se stavka određuje odabranim načinom instalacije. To može biti, kao posebna vezivna smjesa, i tradicionalni pričvršćivači: vijci, čavli, itd.

Značajke polaganja fleksibilnih podnica

Do danas postoji nekoliko osnovnih načina na koje možete montirati fleksibilno postolje. Kao što je već spomenuto, možete koristiti ljepila, samorezne vijke, kao i razne sustave za pričvršćivanje za ugradnju.

Izravno fleksibilno postolje je na bilo koji način savijeno. Integritet i kvaliteta podnih obloga ne pogoršavaju se. Ako ste razumjeli kako savijati postolje poda, onda se teškoće tijekom instalacije neće pojaviti. Pomoću takvih elemenata možete zaobliti uglove i povećati udobnost interijera.


Ako govorimo o upotrebi ljepila, najbolje je koristiti sintetičke. Ova i druge metode ugradnje ne uzrokuju poteškoće. Za rad ne treba kupiti sve skupo čvora, materijala i kompozicija. Vidi također: "Kako odabrati i instalirati grijanu ploču na podu."

Između postolja i podnice ponekad je potrebno napraviti minimalni razmak. Njegove dimenzije odabrane su na temelju materijala i podloga koje se koriste. Na primjer, prilikom polaganja pločica, takav razmak uopće ne može biti učinjen, au slučaju laminiranih ploča ili podne obloge jednostavno je potreban i treba biti najmanje 5 milimetara.

Razlog tome je što se ti materijali mogu proširiti kako se temperatura u prostoriji u kojoj se izvodi instalacija povećava. Naravno, sudar premaza s postoljem ili zidovima može uzrokovati različite deformacije.

Montaža na mješavinu ljepila

Ova tehnologija se smatra najjednostavnijom i najčišćom, jer ne morate bušiti razne rupe i obavljati složene instalacijske radove. Za pričvršćivanje se koriste obični tekući nokti ili ljepilo. Odabrana mješavina ljepila ne utječe na redoslijed ugradnje.

Postupak izgleda ovako:

 1. Mjeri se opseg prostorije kako bi se izračunala potrebna dužina daske. Najbolje je odmah napraviti markup.
 2. Postolje je s unutarnje strane prekriveno ljepilom. stogautikači i priključci se podmazuju na isti način.
 3. Opljačkano postolje je pritisnuto uz zid, zatim je odvojeno i držano na minutu. Zatim se ponovno pritisne uz zid i drži ga neko vrijeme. Tipično, početno punjenje smjese ljepila je naznačeno na ambalaži. Istodobno, sama postolja mora se izravnati u skladu s dijelom zida na koji je pričvršćen. Svaki višak ljepila koji je izbočen izvan ploče odmah se uklanja krpom. Naravno, takav rad će biti bolje obavljen sa pomoćnikom.


Postoji dodatni način zaštite vanjske strane podne ploče od onečišćenja tijekom ugradnje. Da biste to učinili, nametnuti plastični film na njega, a na kraju rada je uklonjen. Vidi također: "Kako napraviti postolje za grijanje cijevi - savjet majstora."

Ako se instalacija provodi u područjima s velikim zavojima i lukovima, tada biste trebali znati niz važnih značajki procesa. Najveći problem je u tome što se u takvim područjima na podlogu nanosi velika sila kidanja, a zatim se jednostavno ne može držati loše osušene mješavine ljepila.

Problem je riješen vrlo jednostavno: dodatno bi trebalo pričvrstiti ploču s maskirnom trakom, koja se uklanja nakon potpunog sušenja sastava koji se koristi za instalaciju.

Ugradnja na vijke

Takva tehnologija ugradnje je jedna od najpouzdanijih, ali njen nedostatak je niska estetika ukrasnih traka po završetku radova. Razlog je u tomena fotografiji i tijekom vizualnog pregleda vidljiva su mjesta s pričvršćivanjem na njih. Ovaj nedostatak se eliminira isključivo dodatnim troškovima posebnih čepova za maskiranje.


Montirano na sljedeći način:

 1. U podnožju su izbušene rupe promjera oko 2 milimetra na svakih 40-50 centimetara.
 2. Zatim su rupe upuštene uz pomoć posebne konusne bušilice, tako da možete utopiti kapice vijaka ispod površine same trake.
 3. Ugradnja panela s jednog od uglova sobe počinje.
 4. Daska je pritisnuta uz zid, a oznake su na njoj izvedene olovkom kako bi se točno shvatilo gdje će se vijci pričvrstiti. Na tim mjestima izbušene su rupe za tiple.
 5. Na ugrađene tiple postavlja se lajsna i samoljepivi vijci se prethodno uvijaju u rupe.

Prilikom uvrtanja vijaka treba se sjetiti povećane fleksibilnosti postolja, jer se ne može slomiti. Također je vrijedno provjeriti je li što bliže zidu bez zavoja.

Daljnji postupci se ponavljaju prema gore navedenom algoritmu, a ukrasne kapice se stavljaju na svaku rupu pomoću samoreznog vijka. Da ne ispadnu, možete ih staviti na ljepilo. Konektori na uglovima prostorije i krajevi postolja pričvršćeni su na isti način.

Ugradnja s posebnim pričvrsnim elementima

Danas građevinske radnje svojim kupcima nude ne samo ljepilo i ljepilosamoreznim vijcima, ali i posebnim pričvrsnim elementima za lajsne. Njihova prednost se sastoji u jednostavnosti ugradnje i mogućnosti demontaže s ponovljenom ugradnjom na drugom mjestu.


Nedostatak je što se instalacija može izvesti samo na savršeno ravnim zidovima i podu. Naravno, troškovi vremena i truda se povećavaju. Nosači također mogu izgubiti svoju snagu i trljati tijekom vremena, što će smanjiti ukupnu stabilnost konstrukcije. Potonje se odnosi samo na situacije kada se učvršćivači uklanjaju i redovito ugrađuju.


Instalacija je sljedeća:

 1. Kao iu prethodnim metodama, označavanje se vrši izravno duž zidova prostorije.
 2. Na označenim mjestima pričvršćivanja izbušene su rupe od 2 do 3 centimetra.
 3. Ugradite plastične tiple u pripremljena područja. U njih su pričvršćeni vijci, na koje će se pričvrstiti gore opisani pričvrsni elementi. Potrebno je pridržavati se razmaka učvršćenja od 30-50 centimetara. Prva točka fiksiranja ploče ne smije biti veća od 10 centimetara od ugla prostorije.
 4. Izravno pričvršćivači na vijcima mogu se nositi na nekoliko različitih načina. Potrebno je proučiti upute proizvođača.
 5. Svaka ploča je montirana na isti način.

Ugradnja plutajućih ploča fleksibilnih ploča

Iznad toga, govorili smo isključivo o fleksibilnim plastičnim postoljima, ali na tržištu građevinskih radova postoje skuplji proizvodi od pluta. Oni se razmatrajupouzdaniji i sigurniji, jer se u njihovoj proizvodnji koristi ekološki materijal.


Njihova instalacija provodi se kako slijedi:

 1. Površina podnožja prekrivena je bistrim lakom. Materijal se čak može obojiti ako se laku doda sredstvo za bojenje. Materijal treba biti paralelna spužva, koja će osigurati ravnomjernu raspodjelu po cijeloj površini. Vrijeme sušenja laka mora se provjeriti kod proizvođača ili proizvođača.
 2. Osušene daske su obrubljene i spojene po cijelom obodu prostorije. Da bi rezovi bili savršeno ravni, potrebno je pričvrstiti lamele u tkaninu.
 3. Svaki element nakon pristajanja označen je tako da se daljnja instalacija provodi u jasnom nizu elemenata. Prvi element u redu je premazan ljepljivom smjesom pomoću obrađene lopatice i zalijepljen na zid.
 4. Svaki sljedeći element montiran je na isti način.

Provjerite sami na završetku rada je vrlo jednostavan. Kvalitetno položena letvica bi trebala izgledati kao čvrsta savršeno ravna crta, ocrtavajući cijelu prostoriju po obodu. Treba ga prekinuti samo na dovratnicima vrata.

Ukupno

U članku se detaljno opisuje postupak ugradnje različitih vrsta podnog fleksibilnog postolja. Ako slijedite upute za odabir i učvršćivanje ovog ukrasnog elementa,poteškoće. Naravno, uvijek se možete obratiti profesionalcima koji će preuzeti odgovornost za sve faze - od kupnje potrebnih materijala do ugradnje i puštanja objekata u pogon.