Kako se postupa s podovima u kupelji od truljenja - antiseptička impregnacija i njihove vrste

Suvremeni čovjek nastoji živjeti izvan grada. Žurba i vreva gradskog života, njezino ekološko stanje prisiljava osobu da se približi prirodi. Želja svake osobe da stvori ugodne životne uvjete za sebe i svoje najmilije čini ih opremiti svojim domovima korisnim stvarima.


Organizacija uvjeta za zdrav način života razmatra se u fazi projektiranja kuće. Vrlo često, projekt izgradnje uključuje teretanu, bazen, saunu. U posljednje vrijeme kupka je posebno popularna, što pridonosi otvrdnjavanju, obnavlja tijelo, poboljšava tonus, ublažava umor i poboljšava san.

Raznovrsne kupke

Čarobna riječ - kupka izaziva pozitivne emocije, klupe od drveta imaju posebnu aromu parenog drva. Možete izgraditi kupku sami, ali je bolje koristiti usluge stručnjaka. U početku, trebali biste odrediti koju vrstu kupke morate izgraditi.


Svrha kupke je jedna, ali njihovi tipovi su raznoliki, a njihov tip se sastoji od sljedećih kupki:

  • ruski;
  • finski;
  • Roman;
  • turski;
  • irski;
  • Japanski.

Svaka vrsta kupke ima svoju posebnost, onirazlikuju se po obliku, veličini, temperaturi, vlažnosti. Oni se mogu podijeliti u nekoliko vrsta: kupke s temperaturnim režimom od 60-120 stupnjeva, gdje se isporučuje suhi zrak, vlažnost se održava na 25%, također s temperaturnim režimom od 50-70 stupnjeva, vlažnost zraka varira u rasponu od 70-100% (takve se kupke nazivaju "sirovim" „).

Uobičajeni tipovi uključuju ruske i finske saune, u kojima se vrući ugljen proizvodi parnom. Moderne kupke značajno se razlikuju od kupki njihovih predaka, njihov raspored se može vidjeti na fotografiji u posebnoj literaturi, promotivnim knjižicama, na internetskim stranicama.


U ruskoj kupelji, para se dobiva zagrijavanjem kamenja položenog na štednjak: vruće kamenje se zalijeva hladnom vodom, nakon čega nastaju velike količine pare. Kupaonica je opremljena s drvenim daskama od lipa. Finska sauna je drugačija po tome što se zagrijavanje odvija suhim zrakom, nalazi se nedaleko od rezervoara tako da se može hladiti. U rimskoj kupelji vrući zrak struji kroz cijevi kroz posebne otvore u zidovima i podu kupelji. U turskoj kupelji možete provesti cijeli dan - para je suha, vruća, ne prelazi temperaturu iznad 50 stupnjeva, razlikuje se po rasporedu sobe s mramorom.

Kupatilo naroda Irske odlikuje se dodatnom sobom koja vam omogućuje da pripremite tijelo prije nego što uđete u parnu sobu. Japanska kupka je drugačija po tome što ima dvije vrste kupki: individualnu, također i za masuposjetiti. Za pojedinačnu posjetu koriste spremnik (bačvu) s vodom zagrijanu na 50 stupnjeva, za masovni posjet koriste bazen.

Zahtjevi za izbor materijala za kupanje

Prijavite kupatilo - san čovjeka, danas to nije luksuz. Da biste ostvarili san, morate odgovorno odabrati materijale za gradnju.

Glavni materijal za gradnju kupke je drvo:

  1. Zapisi;
  2. Profilirano drvo;
  3. Odbor.

Dobro izrađena drvena kućica dobro čuva toplinu, ali ako želite, opeku možete obložiti kako biste dobili dodatnu toplinsku provodljivost i povećali otpornost na habanje. Nakon završne montaže trupca potrebno je dati vremena za sušenje - taj proces sprječava truljenje trupaca.


Najčešće, borovine se koriste kao materijal za kupanje, ponekad lišće, stručnjaci preporučuju instaliranje donje krune od hrastovih trupaca, a gornji jedan od vapna ili bijele smreke. Pri izboru materijala od crnogoričnog drva potrebno je osigurati da nema smolastih sinusa. Posebnu pozornost treba posvetiti rasporedu poda u kadi, kanalizaciji.

Raspored poda u kadi

Prva konstrukcija za unutarnje uređenje kupelji je pod, u tu svrhu se koristi drvo prvog, a također i drugog razreda, njihova vlažnost ne smije prelaziti 10%. Za zaštitu poda u kupelji od truljenja, nanesite zaštitne smjese.

Sa stalnim kontaktomdrvene daske s vodom, parom i utjecajem visokih temperatura pridonose gubitku njihovih funkcionalnih svojstava. Stručnjaci preporučuju uporabu antiseptika za pod u kupki na bazi vode. Gljive na podu u kadi mogu se neutralizirati pomoću takvih septičkih jama, bezopasne su za ljudsko zdravlje. Kako bi se osiguralo trajanje poda moći će se obraditi pod u kadi od truljenja (čitaj također: "Kako se postupa s trulećim zaostacima - izbor impregnacije i antiseptika").


Najvažniji je rad na rasporedu poda u zahodu, jer su u ovoj sobi zidovi i pod izloženi najvećem utjecaju vode. Obvezna akcija je pravilna provedba protoka vode, drveni podovi su vrlo osjetljivi na plijesan, gljivice, štetne bakterije, truljenje.

Početnici graditelji ne znaju kako se postupa s podovima u kupelji koja truli, a stručnjaci koriste progresivne metode obrade podova s ​​najboljom impregnacijom (detaljnije: "Koja je impregnacija poda u kadi optimalno prikladna").

Metode održavanja drvenog poda u pravilnom obliku

Da bi se utvrdilo stanje podova u kadi, treba pregledati. Stručnjaci utvrđuju prisutnost procesa truljenja kucanjem - tupi zvuk stvara trulo drvo. Da bi se usporio proces raspadanja, također je moguće produljiti vijek trajanja drvenih podova pomoću posebnih antiseptika i impregnacija.


Tržište gradnje danas ima niz vodootpornihimpregnacije za drvo, mogu se pripisati koncentriranim (podložnim razrjeđivanju s vodom), organskim, miješanim, na bazi ulja, također i uljem. Vidi također: "Kako obraditi zaostajanje u kadi i kako to učiniti ispravno."

Odabir impregnacije za obradu

Impregnacija, razrijeđena vodom, može se koristiti za rukovanje svlačionicom. Organsko drvo je sposobno zaštititi impregnaciju, stvarajući trajan zaštitni film. Izmještene impregnacije posjeduju vatrootporna svojstva. Najpopularnije su naftne impregnacije, njihova osnova je vosak ili parafin. Kako se nositi s podovima u kadi od trulog će odabrati vlasnik kupke, ali kompetentni graditelji savjetuju oprez u odabiru impregnacije - to bi trebao biti za kupku.

Da biste izbjegli kupnju niskokvalitetne impregnacije, trebali biste kupiti proizvode u specijaliziranim trgovinama. Prisutnost kvalitetne impregnacije od dobrog proizvođača, kompetentna primjena metoda obrade drvenih podova može povećati vrijeme rada na deset godina. Ako posjet kupka nakon radnog dana, svakodnevne nevolje pomaže da se zaboravi i odvrati pozornost, također je omiljeno slobodno vrijeme, onda treba obratiti pozornost na stanje kupke.