Kako staviti pločice na podu u kupaonici vlastitim rukama

Kupaonica ima brojne značajke koje se moraju uzeti u obzir pri odabiru materijala za podove. Mora biti otporna na habanje, izdržljiva, higijenska i ne upija vlagu. Sve ove zahtjeve ispunjavaju podne pločice za kupaonicu, kao na fotografiji.


Kriteriji odabira

Prilikom odabira pločice morate obratiti pozornost na:

 • njegova kombinacija s unutarnjim prostorom prostorije;
 • pouzdanost;
 • neklizajuća površina.

Po želji možete i sami postaviti podne pločice, slijedeći dane upute.

Priprema podloge za pločice

Prije izravnog postavljanja pločice potrebno je prvo pripremiti površinu. Ako je estrih već načinjen, a podnožje pod pločicom idealno je čak i onda, bit će potrebno izvršiti samo pripremu. U suprotnom, potrebno je izvršiti nekoliko radova:

 1. Uklonite staru podnicu bušiti.
 2. Uklonite cementni estrih.
 3. Očistite površinu ostatka otopine i razne ostatke.
 4. Izvesti površinsku hidroizolaciju. Treba imati na umu da rupe i pukotine mogu biti prisutne u betonu - ovi se nedostaci mogu lako ukloniti uz pomoć običnog ljepila za pločice. Pogodan za uklanjanje pukotinai akrilno punilo, koje se nanosi na isti način kao i instalacijska pjena. Pukotine moraju biti fiksirane prije hidroizolacije.
 5. Poravnajte površinu.

Hidroizolacija poda kupaonice

Najjednostavniji način izrade hidroizolacije je nanošenje običnog mastiksa. Otopina se priprema u kantici i nanosi se na beton jednostavnom četkom. Obično je dovoljno nanositi samo jedan sloj proizvoda, ali ako želite, površinu možete pokriti nekoliko puta, pauzom od nekoliko sati (više: "Hidroizolacija poda kupaonice - odaberite materijal i način izvedbe").

Preporučuje se nanošenje mastiksa ne samo na površinu poda, već i na zidove tako da se otopina završi za 10-15 centimetara iznad razine pločice.


Osim mastiksa, možete koristiti tekuće staklo, krovni filc i plastičnu foliju. Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i nedostatke. Što se tiče najjednostavnijih i najbržih načina izrade hidroizolacije, nema ništa boljeg pronaći mastiks.

Priprema površine poda za pločice, ne smijemo zaboraviti da je u kupaonici stalno promatrana povećana vlažnost, pa stoga u ovoj sobi stvaraju idealne uvjete za život plijesni i gljivica. Zbog toga stručnjaci preporučuju da nakon izvođenja radova na hidroizolaciji podlogu tretirate antiseptikom. To je jeftino, ali možete spriječiti reprodukciju u sobipatogena.

Izravnavanje poda

Prije nego što počnete polagati pločice na podu u kupaonici, važno je pažljivo poravnati podlogu - pločica zahtijeva savršeno ravnu površinu. To je glavni nedostatak pločica, jer kada ga polažete na neravnu podlogu neće dugo trajati, brzo će se prekriti pukotinama i strugotinama.

Prilikom izrade estriha u kupaonici mora se uzeti u obzir blagi pristranost, jer se pod u kadi podiže na 5-10 milimetara. To je potrebno kako bi se spriječilo nakupljanje vode u podnožju kupke iu kutovima.


Za estrih trebat će vam:

 • pijesak;
 • cement razreda M300;
 • ojačavajuća mreža.

Cementni estrih u kući nije uvijek ojačan, ali u kupaonici je ipak poželjno obaviti ovaj posao, jer je u ovoj sobi pod izložen znatnom naprezanju. Nije potrebno kupiti čeličnu armaturnu mrežu - danas se u prodaji mogu naći plastični analozi koji također povećavaju čvrstoću površine.

Preporučuje se priprema otopine za estrih u mješalici za beton - u njoj će se smjesa dobro miješati. Ručno pripremanje rješenja je nemoguće. Tri dijela pijeska zahtijevat će jedan dio cementa. U mješalici za beton ti se materijali miješaju do homogene mase.

Potom se priprema površina: mreža za ojačanje postavljena je na pod na malim potpornjima. To se radi kako bi se pojačaloispostavilo se da je približno u sredini estriha. Onda su svjetionici fiksni. Važno je ne zaboraviti da u kupaonici pod prolazi ispod blagog nagiba, odnosno, u blizini kupke bit će najviša točka poda. Aluminijski profil postavljen na gips je prikladan za ugradnju svjetlosnih signala. Radovi se moraju izvoditi strogo u skladu s konstrukcijskom razinom, budući da pločice na podu do kupaonice (kao iu bilo kojoj drugoj prostoriji) moraju biti postavljene na savršeno ravnu površinu. Prilikom postavljanja svjetionika uočava se udaljenost od 50-60 centimetara.


Gips se brzo smrzava. Kada se svjetionici čvrsto ukopaju u nju, počinju polagati rješenje, krećući se iz dalekog ugla i prema vratima. Višak otopine se uklanja pravilom. Vidi također: "Kako napraviti pod od šljunka u kupaonici - mogućnosti polaganja."

Sljedeći alati su potrebni za dovršavanje estriha:

 • gladilicu;
 • mješalica za beton;
 • stupanj izgradnje;
 • malo pravilo.

Polaganje estriha u kupaonicu traje samo nekoliko sati, stoga se nemojte bojati raditi sami.

Popločavanje

Što se tiče postavljanja pločica u kupaonicu, rad se može započeti tek nakon što se glazura osuši. Ako je njegov sloj 50 milimetara, polaganje pločica može se početi nakon tjedan dana.

U početku, površina je premazana kako bi se osigurala bolja adhezija. Nakon što je pločica je legao vanjska strana na podu, čak i ako ne morate napraviti bilo koji uzorak. To će omogućitiodmah vidjeti cijeli front rada. Tada se umijesi ljepilo - to će zahtijevati bušilicu s mješalicom i plastičnu kantu.


Adhezivni sastav se nanosi izravno na estrih pomoću nazubljene lopatice. Prva pločica je položena na ljepilo. Važno je ne samo polagati pločicu na smjesu, nego je i čvrsto pritisnuti na površinu, nekoliko puta ga oboriti gumenim čekićem. Vidi također: "Kako napraviti pod kupaonice vlastitim rukama - faze rada."

Prilikom ugradnje pločice preporučuje se lagano protresanje s jedne strane na drugu, tako da se dobro pričvrsti na ljepilo. Kao rezultat toga, ne stvaraju se zračni džepovi između stražnjeg dijela pločice i žbuke. Prilikom polaganja obvezno je koristiti plastične popločene križeve koji čine glatki, lijepi šav.

Ako želite, možete postaviti pločice na drvenom podu, unatoč činjenici da to nije sasvim prikladna površina (više: "Kako pločica stane na drveni pod u kupaonici - priprema i instalacija"). U tom slučaju, morate izvesti visokokvalitetnu hidroizolaciju, primjenjujući skuplje u smislu novca i vremena - mastiks nije prikladan za tu svrhu.

Kravata se može zamijeniti slojem otpornim na vlagu. Treba imati na umu da kada je instaliran na drvenim podovima, pločica neće biti tako izdržljiva kao na betonskoj podlozi, jer će drvo polako početi trunuti. Instalacija na drvenom podu je relevantna ako postoji namjera da se uskoro proda stambeni prostor ili promijeni unutrašnjost.u drugim situacijama preporučuje se postavljanje pločica isključivo na betonsku podlogu.

Nakon ugradnje uklanjaju se plastični križići, a šavovi se tretiraju posebnom mješavinom.


Ako pravilno stavite pločica u kupaonici s vlastitim rukama, pod će trajati više od desetak godina. Crijep - najpopularnija vrsta završnog materijala za takvu sobu - lijepa je, pouzdana i izdržljiva. Važno je samo strogo pridržavati se uputa i pažljivo poravnati površinu kako bi se osigurala visokokvalitetna podna obloga (pročitajte: "Kako staviti pločice na podu u kupaonici - polaganje na stube").