Zagrijavanje poda u kadi vlastitim rukama - kakvu izolaciju odabrati i kako staviti

Graditelji kupki dugi niz godina nisu osobito skretali pozornost na izolaciju poda, jer nisu imali dovoljno znanja o toplinskoj izolaciji. Materijali korišteni u to vrijeme brzo su se pogoršali, što je zahtijevalo brojne popravke kupki - u sadašnjem trenutku sve se dramatično promijenilo.


Zašto je toliko važno zagrijati pod u kadi

Stare saune s tekućim podom još uvijek aktivno koriste stanovnici i stanovnici južnih regija. Oni koji su rođeni u srednjoj i sjevernoj regiji, bolje je razmišljati o podnoj izolaciji. Unatoč činjenici da se topli zrak prirodno uzdiže, znatan dio se gubi pri kontaktu s hladnim podom.


Velika temperaturna razlika između gornjih slojeva parne kupelji i hladnog poda u prostoriji namijenjenoj za usvajanje periodičnih postupaka kupanja može negativno utjecati na ljudsko zdravlje. Da bi se uklonili toplinski gubici, kao i da se ubrza zagrijavanje prostorije za kupanje i stvorila prepreka za hladnoću izvana,kvalitativno staviti izolaciju za pod u kadi.

Kako se podovi razlikuju u građevinarstvu

Zagrijavanje treba provoditi na "suhim" podovima s drvenom ili betonskom podlogom, što znači da ne bi smjeli propuštati. Isušivanje vode provodi se tako da se podna ploha pokrene pod nagibom od 10oprema odvodnom kanalu ili otvoru za odvodnju za prljavu vodu. Nakon toga voda teče u sliv, a zatim u mjesta prozračivanja ili oluka. Ako je učinjeno ispravno, voda neće pokvariti izolaciju, a izolacija će trajati jako dugo.

Materijali koji se koriste za izolaciju

Dakle, svatko može postaviti sebi pitanje - "Bolje li zagrijati pod u kadi?". U arsenalu modernih majstora i onih koji žele napraviti podno grijanje u kadi vlastitim rukama, postoje nove sheme i novi materijali. Kao osnova za uobičajene zgrade zemlje vikendice često se koriste betonske podne ploče ili trupci. I u prvom iu drugom slučaju, izolacija će odgovarati, s obzirom na karakteristike baze. Na temelju svojih tehničkih karakteristika odabrat će se vrsta izolacijskog materijala.


Polistirenska pjena (polistiren) je svestrani materijal, pa se može koristiti za zagrijavanje temelja drva i betona. Međutim, izolacija poda u kadi pjene često održava na drvenoj bazi. Ovaj ultralaki materijal ne upija vlagu koja je slučajno procurila kroz drvo. Kao rezultat togasu lagani, a sam materijal je vrlo jednostavan za rukovanje, dok je otpad minimiziran.

Staklo i mineralna vuna najčešće se koriste za izolaciju betonskih podova. Ako ih primijenite na drvene podove, morat ćete položiti dodatni sloj vodonepropusnosti nakon izolacijskog sloja. Ako se to ne učini, izolacija će početi nakupljati vlagu, što će dovesti do propadanja izolacije.


Zagrijavanje poda u kupelji s ekspandiranom glinom provodi se na istom principu kao i kod uporabe mineralne vune. Oni imaju slična toplinska svojstva. Ako je pod drven, onda morate instalirati dodatni sloj otporan na vlagu. Materijal u rasutom stanju je vrlo teško koristiti kao grijač na kosim površinama. Stoga, da se glina ne kotrlja na podu s nagibom od 10o , ona se navlaži s tekućim cementnim malterom (detaljnije: "Kako zagrijati pod s glinom - opcije za izolaciju"). Druga metoda: ispuniti gornju smjesu grijača od ekspandirane gline, nakon čega slijedi lijevanje cementnog estriha.

Za zagrijavanje podova na trupcima koristi se pjenasti toplinski izolator Aysinin. Druga mogućnost je korištenje kotlovske troske. Prekriven je slojem od 30 cm, na vrhu 25 cm pjenastog betona, a nakon –10 cm polpana. Visina izolacijskog sloja određuje se na temelju klimatskih uvjeta područja u kojem je kupka izgrađena.

Još jedna dobra izolacija je perlit. Ovo prašnjavu pješčanu izolaciju prije uporabeu kombinaciji s vodom i cementom. Djeluje kao sloj svjetlosti između dva sloja betonske košuljice.

Priprema perlitne izolacije

Da biste pomiješali pijesak u prahu, morate odabrati sobu u kojoj u vrijeme pripreme rješenja možete zatvoriti sva vrata i prozore.

  • Materijal se miješa u dubokoj posudi s vodom u omjeru od 2 do 1 dok ne postane glatko.
  • U dobivenu otopinu potrebno je sipati cement (marka M300 ili više), što je upola manje od svih komponenti. U ulozi dimenzija može biti obična kanta.
  • Nakon toga morate izliti još pola kante vode. Svaki korak mora biti popraćen dovoljnim miješanjem. U završnoj fazi dodaje se još pola litre vode.


Dobivena otopina bi se trebala razlikovati od uobičajenih plastičnih smjesa za glađenje nepravilnosti i završnih obrada. Na izlazu treba ispasti krhka plastična mješavina, koja se može prekriti čvrstim 10 cm slojem donjeg sloja betonske košuljice. Izolacijski sloj perlita stvrdnjava nakon 5-6 dana, nakon čega možete prelijevati gornji završni sloj cementnog morta. Hidroizolacijski sloj i armaturna mreža postavljaju se po želji ispred završnog izravnavajućeg sloja, nisu obvezni.

Ipak, važno je odabrati najprikladniju izolaciju za pod u kadi - koja je bolja - mišljenja se razlikuju. Prema brojnim recenzijama stručnjaka i domaćih obrtnika, najbolje je nositi se s njimazadatak polistirenske pjene. Lakše je rukovati, slagati, jeftin je i ostaci se uvijek mogu koristiti u druge svrhe.

Metode polaganja izolacije na podu

Tehnologija polaganja izolacije slična je za sve vrste kupki - nalazi se u razmaku između čvrstih slojeva s dodatnom izolacijom iz posebnog filma. Za drvene kupke sve je vrlo jednostavno - izolacija se postavlja između drvenih slojeva - gruba i gotova. Ali ako kupka na štulama - kako toplo na podu? Odgovorit ćemo odmah - vrlo jednostavno. Na osnovnom sloju cementne košuljice položiti izolaciju i preliti izravnavajući sloj (pročitajte također: "Kako napraviti pod u kadi na hrpi").

Metoda toplinske izolacije drvenih podova

To je optimalno ako se izolacija poda u parnoj kupelji i drugim dijelovima kupke izvodi tijekom razdoblja izgradnje. No, pod uvjetom da su podovi postavljeni kvalitativno i ne propuštaju, možete izvesti toplinsku izolaciju nakon. Kako izolirati podove u sauni?


Postupak se izvodi u nekoliko faza:

  • Za početak, morate ukloniti završni sloj i napuniti kranijalne šipke po cijelom obodu prostorije na dnu greda. Na njima će se još više učvrstiti grubi pod.
  • Neobložene ploče niske kvalitete izrezuju se na komade tako da, kada su položene na šipke, između dasaka i greda ostaju male pukotine.
  • Fiksne ploče čine podlogu na kojoj se naknadno polaže vodonepropusni sloj - pri radu s drvenim podovimaželjenu stavku. Najbolji izbor bi bila membrana koja djeluje kao parna brana. Polaganje filma napravljeno je tako da je cijela površina podloge s gredama zaštićena, kao i zidovi do visine od 20 cm.Film možete pričvrstiti građevinskim klamericama, a rubove izolacijskih traka treba zalijepiti trakom za paru.
  • Postoje dvije mogućnosti za daljnje postupke - položite još jedan grubi sloj poda na parnu brane, a zatim odmah izolirajte ili izolirajte.
  • Odluka o tome kako izolirati pod u drvenoj sauni za kupanje odrediti će koja parna brana položiti na završni pod. Alternativno, krovni materijal može postati alternativa membrani, čije su fuge temeljito pričvršćene mastiksom na bazi bitumena.
  • Za izoliranje lumena oko odvodne cijevi iz izolacijskog sloja, upotrijebite montažnu pjenu.

Kada se završe sve manipulacije s položajem grijača, možete položiti završni sloj drvenog poda, ukloniti ostatke izolacije i zatvoriti fuge s lajsne.

Za ventilaciju drvenog poda treba ostaviti mali razmak ispod završnog sloja - oko 3-4 cm.

Kako izolirati betonski pod u kadi

Betonski pod može se izlijevati ili izravno na tlo, ili na betonske ploče koje se nalaze ispod podova. Na ovom nacrtu estrih sloj je vodonepropusni sloj. U te svrhe nanesite ili oblaganje valjkom ili 3 sloja mastiksa. Alternativno, oba ova tipa izolacije mogu se kombinirati.


Preko vrhaizolacija ima polistirensku pjenu, ekspandiranu glinu, listove mineralne vune ili druge izolacijske materijale po izboru vlasnika. Trebalo bi uzeti u obzir tehničke karakteristike određene vrste izolacije kako bi se pravilno izračunala debljina sloja i potrebna količina materijala.

Zatim se izvodi ojačanje - tj. Na vrhu izolacije se postavlja armaturna mreža na alabaster-cementnim ili plastičnim pričvršćivačima, u koju se izlije sloj cementnog estriha. Naknadna završna obrada betonskog poda vrši se na zahtjev vlasnika.

suptilnosti zagrijavanja pojedinačnih prostorija za kupanje

Budući da se svrha i intenzitet korištenja kupaonskih prostorija razlikuju, mnogi se pitaju koja je podna izolacija potrebna u svlačionici. Budući da je ovo prostor za odmor, izolacija u njoj se ne može dopuniti hidroizolacijom. U osnovi, voda se izlije izravno na pod samo u toaletnom prostoru, gdje je neophodna hidroizolacija.


Najviše se intenzivno koristi u kupelji parna soba, gdje je očuvanje topline vrlo važno. No, da li je potrebno zagrijati pod u parnoj sobi, osim toga - svatko odlučuje za sebe. Preporuča se podići u parnoj kupelji iznad opće razine za 10-15 cm, što će omogućiti postavljanje još jednog sloja izolacije na završni pod i postavljanje dodatnog poda na trupce. Ovaj pristup će smanjiti gubitak topline i ubrzati zagrijavanje parne kupelji.


Dakle, tehnika zagrijavanja poda u kadi je ovdje sažetatako da svatko može grubo predstaviti procijenjenu količinu i složenost posla. Treba napomenuti da prilikom izračunavanja količine izolacijskih materijala, morate se osloniti na vremenske uvjete na mjestu kupanja.