Dužina i debljina parketa - standardne veličine

Parket je vjerojatno jedan od najoptimalnijih i najkvalitetnijih podova, čija se popularnost tijekom vremena nije smanjila. I to nije nerazumno, jer ima mnoštvo bezuvjetnih prednosti - počevši od ljepote i milosti, a završava svojom ekološkom čistoćom.

U ovom materijalu detaljno ćemo opisati vrste i parametre različitih vrsta ove prevlake, kao i koja će debljina parketa biti optimalna u danoj situaciji.


Ljepota parketa leži u njegovoj svestranosti, to jest, takav premaz se može ući u gotovo svaki interijer sobe, a elegantno postavljene drvene letvice, pod uvjetom pravilne njege, bit će prilično jak i izdržljiv premaz.

Međutim, treba imati na umu da će debljina parketa varirati ovisno o vrsti prostorije. Stoga, ako želite da takva podnica traje dovoljno dugo, trebate uzeti u obzir osobitosti mikroklime i radne uvjete sobe.

Parket: struktura i parametri

U osnovi, podna obloga je premaz koji se sastoji od nekoliko slojeva drva. Najvrednije drvo koje se koristi za njegu licasloj. Međutim, može varirati nešto u debljini - obično u rasponu od 3-6 mm. Broj mogućih brušenja izravno ovisi o ovom parametru - što je sloj deblji, to se više puta može vratiti.

Unutar podne ploče najčešće je ploča debljine 9 mm. Ponekad je ovaj sloj načinjen od crnogoričnih lamela.

Baza podne ploče izrađena je od smrekove šperploče debljine 2 mm. Važno je napomenuti da debljina podne daske za pod utječe na njegovu krutost i stabilnost.


U prodavaonicama građevinskog materijala nalazi se parketna daska dimenzija i debljina od 7 do 25 mm. Prilikom odabira bilo kojeg tipa, treba uzeti u obzir pojedinačne parametre prostorije (pročitajte: “Koja je podna ploča bolja - možemo napraviti kompetentan izbor”).

Ako odaberete deblji i tvrđi premaz, bit ćete slobodni od buke pri hodanju, a pod će biti izdržljiviji. Osim toga, može se češće polirati.

Međutim, u nekim slučajevima, ako je visina stropova mala ili podloga nije dovoljno velika, bolje je zaustaviti se na opcijama manje debljine koje će biti elastičnije.

Ne zaboravite cijenu podnice. Što je to tanje, to će biti manji trošak. Međutim, u nekim slučajevima, morate razmišljati o dodatnom sloju, kao što je šperploča pod podnice (više: "Kako šperploča stane ispod podnice - tehnologija"). Što će svakako utjecati na veličinutroškovi podova.

Duljina podne ploče ne utječe na njezinu namjenu koliko debljina.


Debljina podne ploče može se podijeliti u nekoliko skupina:

 • 7 do 10 mm. Kod ove vrste podne obloge debljina prednjeg sloja ne prelazi 2,5 mm. Sastoji se od vrijednih vrsta drva. Ova vrsta podne ploče ne podrazumijeva restauraciju ili poliranje, pa će se s vremenom morati potpuno promijeniti. Ova podna ploča je relevantna u onim prostorijama čija visina ne dopušta podizanje poda ili organiziranje praga.
 • 13 do 16 mm. U ploči ovog tipa, debljina gornjeg sloja je samo 4 mm, što omogućuje izvođenje 2-3 brušenja. Stoga je ovaj premaz važan u stambenim područjima s malim prometom i neznatnim opterećenjima. Konkretno, to može biti položen u spavaće sobe, dnevne sobe, dječje sobe (pročitajte: "Kako postaviti parket - polaganje mogućnosti s primjerima"). Omjer cijene i kvalitete takve ploče je najprihvatljiviji.
 • Ploča debela 20 mm. Takva podna daska je vrlo popularna u područjima s povećanim opterećenjem, primjerice u kuhinjama, dvoranama i hodnicima, kao i na javnim mjestima kao što su bolnice, škole i javne ustanove. Debljina sloja ploče ove vrste je 6 mm, tako da se može više puta polirati. Izdržljiviji je od prethodnog tipa.
 • 22 do 25 mm. Ova ploča koristi rjeđe od svih drugih vrsta, jer je trošak mnogo veći,ali karakteristike su mnogo bolje. Prednji sloj ploče može varirati od 3,6 do 6 mm, ovisno o sorti. To je daska za polaganje u seoskim kućama i vikendicama, za obnovu starih zgrada, a pogodna je i za stambene i uredske prostore.

Vrste parketa

Ovisno o vrsti instalacije i izgledu postoji nekoliko vrsta podnih obloga za pod.

Parketni blok

To je najjednostavniji i najpristupačniji tip parketa, koji je izrađen od jeftinog drva, kao što su trešnja, jasen, javor, akacija ili orah. Razviti takav sloj traka debljine 16 mm, širine od 3 do 10 cm i dužine 15-60 cm. Da bi se olakšala montaža, žljebovi i izbočine se izrađuju na rubovima šipki kako bi se međusobno uhvatili. Takav parket je najlakše postaviti.


Ovisno o slici postoji nekoliko vrsta ovog parketa:

 • Univerzalno - promjenjivi uzorak, ponekad ima malih čvorova;
 • Priroda - uzorak s malim čvorovima se ponavlja na svakoj letvici;
 • Odaberite - mali uzorak ravnomjerno raspoređen preko šipke;
 • Starinski - na različitim daskama može se promijeniti izgled i boja uzorka;
 • Classic - ukras na svakoj dasci je teksturiran;
 • Gest - rez je pomiješan, a boje različitih šipki su kontrastne.

Umjetnički parket

Takav parket je najteži za izradu i montažu. Istodobno se sastoji od nekoliko vrsta vrijednih vrsta drva, različitih boja i teksture. priličnoČesto postoji parket koji kombinira javor, hrast, kempas, jasen, crveno i ebanovina. Zbog složenosti njegovih izračuna, za određeni parket se uvijek izrađuje plan postavljanja, a količina se računa strogo prema veličini određene prostorije.


To je vrlo kvalitetna i otporna na mikroklimatske podne obloge. Za izradu parketa ponekad je potrebno i do godinu dana. O zamršenosti odabira takvog parketa možete učiti iz foto i video materijala.

Mozaik parket

Tip parketnog parketa je mozaik, koji se sklapa od lamela 40x40 ili 60x60 cm i postavlja se na ljepilo. Takav premaz je najviše tražen za stvaranje unutrašnjosti dnevnih soba, budući da može biti širok izbor boja i tekstura.


Postoji nekoliko vrsta mozaik parketa ovisno o pričvršćivanju:

 • na čvrstu tračnicu - učvršćenu čavlima;
 • na mekanu ogradu - naslaganu zakovicama;
 • sklapanje zakovica - za fiksiranje koristite mastiks.

štit parketa

Ova vrsta parketa korištena je prije mnogo stoljeća za stvaranje interijera palače. Način izrade takvog premaza obuhvaća prekrivanje drvene baze daskama daskama od skupog masivnog drva.


Prema vrsti podrumskog parketa razlikuju se:

 • podnožje tračnica, odnosno obložene s obje strane oguljenim furnirom;
 • baza s okvirom, unutrašnjostkoji je ispunjen malim letvicama;
 • dvostrana baza - dvoslojni štit od letvi pričvršćenih okomito na vlakna;
 • ploča od iverice ili cementnih čestica kao baza.


Osim toga, štitni parket je također podijeljen izgledom sloja lica:

 • ploče od iverice za oblaganje;
 • od kvadratnog furnira;
 • parketnih traka.

Pronto parket

Ovaj premaz je sendvič od drva različitih vrsta drveta, različit u mekoći i teksturi. Vanjski sloj materijala izrađen je od dovoljno tvrdog drva, a unutarnji je od mekše.

Na taj način debljina parketa izravno utječe na njezinu trajnost i vidljivost. Stoga pri odabiru parketa u ovoj ili onoj prostoriji treba razmisliti o tome kako će se točno koristiti kako bi se osiguralo da premaz traje dugo i ne zahtijeva trenutnu zamjenu.