Što je debljina podne obloge pogodna je za pod

Ako se odlučite za ugradnju drvenog poda u kuću, tada biste trebali uzeti u obzir karakteristike određene vrste ploča, njegovu vrstu i debljinu, kao i za koje vrste podova se može koristiti. Da bi se pod u bliskoj budućnosti ne pokvario, daske nisu pukle i nisu počele škripati, debljina podne ploče mora biti ispravno odabrana. Ovaj parametar, kao i linearne dimenzije i dizajn u cjelini bit će presudni za stvaranje kvalitetnog poda.


Vrste ploča

Postoje različite vrste podnih dasaka koje se koriste za specifične svrhe. Možete ispuniti uobičajenu ploču, parket, terasu, rub. Da biste razumjeli koja je podnica bolja, svakoga od njih trebate razmotriti zasebno.

Brodski podovi

Ova vrsta ploča može imati čvrstu strukturu i biti izrađena od drvnih sirovina i polimera. Ima grubu neklizajuću površinu, na kojoj je ugodno hodati bosi.

Terasa ploča iz prirodnog stabla često se bira pri uređenju ljetnih manjih konstrukcija koje su pod pokrovom i izvan njega. U drugom slučaju, materijal je prekriven posebnim lakom s dodatkom antiseptika (pročitajte također: "Kako napraviti trijem s podniceruke “).

Najčešće za proizvodnju takvih ploča koriste drva visoke gustoće, koja se ne boji agresivnih vanjskih utjecaja, uključujući kišu, snijeg i sunčevu svjetlost. Ovaj ekološki siguran materijal može stvoriti stvarno ugodnu atmosferu na terasama i sjenicama.


Veličine ploča od podne obloge vrlo su različite, često od sibirskog ariša.

Izbor podne obloge u određenom slučaju može biti različit, na primjer:

 • Ako postavljate verandu, sjenicu ili terasu, bolje je odabrati dugu i široku dasku.
 • Za vrtne staze, prikladnija je kratka i masivna šipka koja se postavlja okomito na stazu na prethodno pripremljenoj podlozi.
 • Uske daske male debljine najprikladnije su za rafiniranje područja oko bazena, trijemova i drugih ograda.

Na tržištu možete pronaći podove s takvim veličinama:

 • duljina - 1500-6000 mm;
 • debljina - 24-40 mm;
 • širina - 140-160 mm.


Za raspored tragova, odabiru se ploče sljedećih veličina:

 • duljina - ne više od 1500 mm;
 • širina - 90 mm;
 • debljina - 25-45 mm.

Pod nalogom se ove ili druge veličine mogu mijenjati u bilo kojem smjeru.

Osim toga, drvo polimernih brodskih podova često se koristi u proizvodnji paluba, uređenje obližnjih područja s bazenima, kao ivikendice, sjenice i druge slične građevine. Ova vrsta ploče unutra ima prazan prostor i pregrade. Time se postiže dodatna čvrstoća, ploča traje duže bez loma, dok je nešto lakša od ploča od masivnog drveta.

Drvo-polimerni pod ima brojne prednosti, što ga čini vrlo popularnim.


Među najvažnijim prednostima su sljedeće:

 • ne boji se štetnih učinaka okoliša i velikih temperaturnih razlika;
 • pod je ugodan na dodir, bezopasan za ljudsko tijelo;
 • izgleda vrlo lijepo, a opremljeni prostor dobiva udobnost;
 • postoji mnogo nijansi materijala;
 • ne zahtijeva značajan napor tijekom instalacije.

Polimerna ploča s terasom izrađena je u takvim veličinama:

 • duljina - 2000-6000 mm;
 • širina - 150-165 mm;
 • debljina - 22-28 mm.

Parket

Još jedna mogućnost, koja ploča koristiti za pod - je floorboard. Ovaj prekrasni materijal oduvijek je bio posebno cijenjen i smatra se najboljim u svojoj klasi. Podovi ovog materijala izgledaju čvrsto, a zbog njihove debljine mogu uštedjeti toplinu u prostoriji.

Parketna ploča ima tri sloja koji se međusobno naizmjenično međusobno okomito u odnosu na smjer vlakana drva. Tako materijal dobiva povećanu čvrstoću, što mu ne dopušta savijanje, čak i zbog prekomjernih mehaničkih opterećenja, visoke vlažnosti iliprekomjerna suhoća.


Struktura podne obloge:

 • sloj koji se nalazi ispod sastoji se od suhih smrekovih ploča debljine 8-10 mm;
 • drugi sloj ili od vlakana, ili iz ploča četinjačkih pasmina;
 • Zadnji gornji sloj lica je furnir hrasta, breze, jasena i drugih voćnih stabala.

Ako je debljina podne ploče maksimalno 7 mm, tada se takav parket može polagati samo jednom, ne može se obnoviti pomoću brušenja. Maksimum koji se može uzeti je ponovno otvoren lakom, a zatim, ako je površina bez većih oštećenja.

Ploča od 10 mm može se jednom obnoviti, a istovremeno se iz gornjeg sloja može ukloniti do 2 mm materijala.

Struganje se može posložiti i na 12 mm ploču, ali prednost je u tome što se može postaviti na topli pod.

Najčešće dobivaju podove debljine 15 mm, jer takve ploče već imaju posebne brave i mogu se popraviti nekoliko puta.


Ploče debljine 20 mm i više koriste se za polaganje u uredima, društvenim i kulturnim ustanovama. Njihova snaga je čak i veća, i oni mogu dugo izdržati teška opterećenja i prekomjernu vlažnost. Oni su također pričvršćeni uz pomoć brave.

Maksimalna debljina podne ploče koja se može naći na tržištu je 22 mm. Položiti takve podove, u pravilu, unutar javnih zgrada s velikim intenzitetom protoka ljudi. čestoKoristite palubni način polaganja, što produljuje životni vijek poda (čitajte također: "Što je palubna ploča za terasu - odaberite").

Za zagrijavanje poda ispod podne obloge možete postaviti podlogu od 2 mm

Prirodni podovi

Osim toga, postoji prirodna podna daska - koju odabrati na jedan ili drugi način, na temelju debljine i stijene, opisujemo u nastavku:

 • četinari se najčešće koriste u stambenim područjima;
 • za kupelj, u pravilu, prednost se daje lipi ili jasenama;
 • ariš je idealan za uređenje terasa i nasipa.


Da biste stvorili numerički kat treba koristiti samo najkvalitetniji materijal, ploča mora biti užlijebljena, lošije ocjene mogu se koristiti kao grubi premaz.

Savjeti za odabir podne ploče

Kupcu su na raspolaganju četiri vrste drva:

 • Top grade- takve ploče nemaju čvorova. Pod od njih će biti doista lijep, pogotovo bez slikanja. Tako će se očuvati prirodna boja i tekstura, a pod se može prekriti posebnim lakom, uljem ili voskom.
 • 1. razred- na ovom materijalu postoji nekoliko malih svijetlih čvorova. Ova ploča će izgledati prilično dobro nakon otvaranja lakom ili voskom.
 • 2. razred- na takvim daskama možete pronaći malo veće tamne čvorove. Osim toga, ima ih više. Bolje je obojiti takve podove.
 • 3. razred- prepun čvorova, daske mogu biti uvijene. Najčešće se ovaj materijal koristi za grubi premaz ili za polaganje glavnog kata u šupe i pomoćne prostorije.

Ploča od prirodnog stabla može biti debela 25-60 mm. U sobama s razmakom od 400-600 mm između njih, bilo bi poželjno koristiti ploču debljine 30-35 mm. Ako je između zaostataka 700 mm, ploča bi trebala biti deblja, najmanje 40-60 mm. Podna obloga je također prikladna.


Prilikom određivanja koje su ploče potrebne za pod, razmotrite sljedeće:

 1. Potrebno je odabrati suhe daske.
 2. U suhom drvetu postoji zvuk zvona, kojeg morate voditi.
 3. Površina ploče mora biti savršeno ravna, uključujući i njezine rubove. Deformirane ploče bit će vrlo problematične za montažu.
 4. Stablo treba biti prirodnog hlada, bez plavog i bijelog cvatu, inače će se brzo pogoršati.

Žlijebljene podne ploče trebaju biti s utorom i šiljkom koji se nalazi na različitim krajevima. Visokokvalitetni tipovi takvih ploča odozdo opremljeni su brazdama za ventilaciju, obično 2-3 njih.

Nacrt odbora

Ako se planira stvoriti čvrsti pod prema svim pravilima, onda mora biti dvoslojni. Prvo je postavljen grubi pod, a tek onda završava. Budući da donji kat neće biti vidljiv, ne treba mu vrlo kvalitetan materijal, kao i njegovo uklapanje. Glavna stvar je da bude jaka i da ima dobra izolacijska svojstva.Prema tome, ploča za podlogu je bolje odabrati što deblje moguće.


Možete koristiti daske od bora, bolje je da su žljebljene, kako ne bi gubili vrijeme na uklanjanje pukotina. Njihova debljina mora biti najmanje 25 mm. Moraju se prethodno tretirati antibakterijskim sredstvom. Širina podne ploče u ovom slučaju nije toliko važna.

Ako ne dopuste da sredstva dobiju ploču s jezičkom i utorom, tada će biti prikladna čak i oštrica debljine 25-30 mm. U tom slučaju bit će potrebno uložiti malo više napora kako bi se zatvorile sve praznine između dasaka s glinenim mortom. Takva smjesa, dovedena u pastozno stanje, pokriva cijelo područje podloge.


Glina neće spriječiti pod i izolaciju "disati", jer je to materijal prirodnog podrijetla. U tom slučaju, materijal će trajati duže. Tek nakon što je glina potpuno suha, možete položiti sloj za zagrijavanje, a zatim - završni pod s podnim oblogama. Obično za pravedan pod dovoljna je debljina od najmanje 30-40 mm.

Da bi pod služio što dulje, ne uštedite na debljini ploče i pokušajte kupiti kvalitetan materijal.