Odabir podne obloge za kuhinju među materijalima dostupnim na tržištu

Izbor završnog materijala za pod u kuhinji treba pristupiti odgovorno, jer mora biti otporan na mehanička oštećenja, vodootporan, lako se isprati s masnoće. Stoga je potrebno shvatiti što bi trebala biti podna obloga za kuhinju.


Odabir materijala za pod u kuhinji (primjer na fotografiji) ne bi se trebao temeljiti samo na interijeru. Naravno, premaz bi se trebao uklopiti u cjelokupni stil i boju prostorije, ali treba posvetiti više pozornosti njegovim karakteristikama. Važno je odrediti je li osnovica koja je prisutna dovoljna ili će biti potrebno pripremiti je.

Radni vijek površine u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti pripreme podloge. Ako planirate i izvesti sustav "toplih podova", trebali biste odabrati materijale za podne obloge koji su za to prikladni i imaju dobru toplinsku provodljivost.


Što se tiče samog interijera, podna površina može postati pozadina za kuhinjski set, druge završne obloge i pribor, ili poslužiti kao glavni dio dekoracije. Ponekad dizajneri nude kombinaciju dvije vrste podova, dijeleći kuhinju s funkcionalnim područjima.

Primjerice, keramičke ili keramičke granitne pločice koriste se u radnom prostoru, au blagovaonici laminat, parket, masivno drvo. Ova opcija je prikladna ako je kuhinja spojena s dnevnim boravkom. No, za malu sobu bolje je odabrati jednu vrstu materijala, po mogućnosti jednobojnu - zahvaljujući tome možete vizualno povećati prostor i dati mu skladan izgled.

Pluteni podovi

Površine od pluta, poput poznavatelja prirodnih materijala koji ne štete okolišu. Uzmite premaz od kore pluta. Pluta je lijepo podkožna, ima dobru apsorpciju zvuka i čini se toplom. Premaz ne klizi, a kao antistatičko sredstvo gotovo da nije pokriven prašinom.


Površina pluta se lako pere, nije prekrivena mrljama koje je teško ukloniti, a također se uklapa u gotovo svaki interijer. Premaz takvog poda je različit po teksturi i hladu, što mu omogućuje da stane u sobu bilo kojeg stila i sheme boja. Površina pluta, lakirana, može se sigurno koristiti u kuhinji. Ispravno postavljeni premaz se ne boji vlage i može preživjeti lagano poplavljivanje.

Podovi od linoleuma u kuhinji

Prirodni i umjetni linoleum - popularni i jeftini podovi za kuhinju. Ima mnogo prednosti, među kojima cijena nije posljednja. Moderne podne obloge za kuhinju su visoke kvalitete i atraktivnog izgleda, za razliku od sovjetskeanaloga. Vidi također: "Što je bolje u kuhinji pločica ili linoleum: mi proučavamo pro i kontra materijala."

On služi linoleum za oko 10 godina, otporan je na habanje, ima dobru zvučnu i toplinsku izolaciju. Za kuhinju morate odabrati materijal s debljim zaštitnim premazom.


Linoleum se lako čisti, lako se čisti, što je važno u prostoriji poput kuhinje. Danas tržište ima široku paletu boja, tekstura i uzoraka. Linoleum može biti kvalitetna imitacija prirodnog drva, kamena, pa čak i metala. Proizvođači proizvode materijal u obliku pločica - od kojih možete iznijeti zanimljiv uzorak.

Glavni nedostatak ovog premaza je njegovo umjetno podrijetlo. Ne preporučuje se kupnja linoleuma niske kvalitete - to može biti nesigurno za zdravlje. Što je jači miris iz materijala, to je niža kvaliteta. Osim toga, morate obratiti pozornost na označavanje robe, kao i neke vrste linoleuma su samo za ne-stambene prostore, na primjer, balkon. Za dnevne sobe poželjno je odabrati marmolije i artolije koji su ekološki prihvatljiviji, ali i skuplji.

Tekući linoleum

Tako se zove masivni polimerni podovi. Izgled premaza sličan je linoleumu, a na dodir - pločicama. Samonivelirajući pod često se koristi u tehničkim prostorijama, jer nije izložen mehaničkim oštećenjima. Zbog toga će služiti u kuhinji mnogo godina. Podna površina u ovom slučaju ispada besprijekorna iglatka.


Postoji mnoštvo dizajnerskih rješenja. Masa podova može biti ne samo monofona, već i raznih crteža. Postoje čak i 3D podovi koji mogu pretvoriti sobu u umjetničko djelo.

Treba imati na umu da je samonivelirajući pod teško ukloniti, pa ako želite redovito ažurirati stil interijera, ova opcija nije prikladna.

Keramičke pločice za kuhinju

Ovaj pod je najpopularniji za kuhinju. A to je zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti korištenja, kao i pristupačne cijene. Moderna pločica ima lijep izgled, različit uzorak, teksturu, boje, tako da možete odabrati pravu opciju za bilo koji stil interijera. Slika može imati cvjetni ornament, geometrijski ili apstraktni uzorak. Zanimljiv interijer je dobiven ako pločica slijedi boju kuhinjske pregače.

Moderne keramičke pločice mogu imitirati prirodno drvo, kamen, metal, pa čak i tkaninu i kožu. Ovaj materijal se ne boji zrake sunca, učinaka kućanskih kemikalija, tako da je dug. Osim toga, ne provodi električnu energiju.


Glavni nedostatak keramičkih pločica je hladna površina. Stoga se ne preporučuje za polaganje, ako djeca žive u kući ili postoji navika hodanja bosa - tada će biti potreban grijani pod.

Najbolje je napraviti podnu oblogu u kuhinjineglazirane, mat pločice, čija površina neće postati skliska ako se na njega prolije tekućina, što je često slučaj u takvoj prostoriji. Za kuhinju je pogodna pločica s tvrdoćom 4-5 točaka i 3-4 za trajnost.

Podovi od porculanskog kamena

Porculanska kamenina je umjetan materijal s dobrim radnim karakteristikama, koji praktički ne upija vlagu, ne propada zbog temperaturnih promjena. Za razliku od keramičkih pločica, ima visoku tvrdoću - 8-9 bodova na skali od 10 točaka. Zahvaljujući ovim značajkama, porculanske pločice su savršene za kuhinju. Vidi također: "Kako postaviti podnice granita ispod stabla: načini i opcije."


Poput pločica, može oponašati različite prirodne materijale, stoga može upotpuniti svaki interijerski stil. Površina porculanske pločice može biti polirana ili matirana. Ovaj drugi tip je poželjniji u kuhinji. Općenito, keramičke pločice i porculanske pločice su izvrsne za kuhinju, kupaonicu i hodnik.

Laminatni podovi

Laminat je jeftiniji od prirodnog drva, ali je unatoč tome vrijedan analog drva. Što se tiče okoliša, ovaj materijal je inferiorniji od drva i pluta, ali ima niz pozitivnih osobina - na primjer, otporniji je na različita mehanička oštećenja. Podne obloge za kuhinju i hodnik su lijepe i izdržljive.

Laminat možesavršeno oponašaju sve vrste drveća, čak i egzotične i skupe. Ponekad se materijal izrađuje pod granitom, pločicama, kamenom. Ovaj premaz je savršen za stvaranje sustava "toplih podova", te je jeftin.


Njegov glavni nedostatak je izloženost vlazi, pa je tijekom popravka važno napraviti visokokvalitetnu hidroizolaciju. Ako je pod izrađen od laminata, potrebno je osigurati da na njega ne pada velika količina tekućine. Ali ako želite, i financijski, trebali biste odabrati vodonepropusni materijal s vodoodbojnim premazom.

Za kupnju kvalitetnog i ekološki prihvatljivog laminata, sigurnog za zdravlje, trebali biste kupiti proizvode poznatih proizvođača. Prilikom odabira preporučuje se provjera higijenskog certifikata i uputa. Važno je kupiti laminat, ovisno o njegovoj namjeni - isti tip ne može biti pogodan za sve prostorije. Jedan je bolji za dnevne sobe, drugi za kuhinju i hodnik.

Drveni podovi

Prirodni drveni podovi su prilično skupi, ali s time da interijer izgleda ne samo elegantno, nego uistinu luksuzno. Idealni drveni podovi pogodni su za kuhinje, izrađene u stilu klasike ili zemlje, te u kombinaciji s drvenim namještajem i ostalim priborom karakterističnim za ove interijere.

Prirodno drvo ne podnosi temperaturne fluktuacije i vlagu. Zbog toga je u kuhinji bolje koristiti ga samo u blagovaonici.u radnom podu od, primjerice, pločica, koje će nalikovati ovom materijalu. Drvene podove preporučujemo tretirati lakom, uljem ili posebnim spojevima kako bi drvo bilo jače i manje porozno.


Osim toga, ako ćete napraviti drvene podove u kuhinji, morate se pripremiti za činjenicu da im je potrebno redovito održavanje, povremeni tretman s posebnim drvenim spojevima. Važno je zapamtiti da se stablo boji mrlja - ne samo sok, kava, ali čak i obična voda može ostaviti teško ukloniti tragove.

Značajan nedostatak prirodnih drvenih podova je visoka cijena. To se odnosi ne samo na sam materijal, već i na njega. Međutim, svi nedostaci prirodnog drva više su nego kompenzirani njegovim lijepim i luksuznim izgledom.

Dakle, u kuhinji podnice mogu biti izrađene od gotovo bilo kojeg materijala. Nitko od njih se ne može nazvati idealnom opcijom, budući da svaka od njih ima svoje nedostatke (čitaj također: "Kako napraviti pod u kuhinji - opcije za podove"). No, tepih za kuhinju nije prikladan - to će se stalno mokri od vlage, a tijekom vremena će se početi proizvoditi neugodan miris.