Kakav je kiti za pod potreban i kako ga napraviti

Nije za svakoga tajna da su podovi najvažnija funkcionalna komponenta svake prostorije, jer je opterećenje na njima uvijek vrlo visoko i samo kvalitetna podloga može izdržati na odgovarajućoj razini. U članku će se raspravljati o tome kako će se kita za pod pomoći u popravku u sobi, kao i koje su značajke, prednosti i nedostaci ovog alata.


Kaljenje podova

Ako uzmemo u obzir da je pojava grešaka na podu jednostavno neizbježna, preporuča se da se u svakoj kući stavi kita. Promjena podnice od nule je prilično skup zadatak, osim toga, potrebno je previše vremena i truda.

S obzirom na opisana sredstva, kit za drvene podove i druge premaze lako se nosi s popravkom pojedinačnih pukotina, strugotina, udubljenja itd. I u slučaju potpune zamjene podne obloge i dalje je potreban kit.


Uz njegovu pomoć, podloga na kojoj će se izvoditi podovi je usklađena. Ako je smjesa stvorena u skladu s bojom obrađenog premaza, tada možete stvoriti ujednačenu kvalitetu.površinu koja se ne stidi objavljivati ​​na fotografiji na društvenim mrežama ili upoznati goste.

Suština imena i svrhe kita

Do danas, postoji mnogo kontroverzi oko imena koje treba koristiti u vezi sa sredstvima za tretiranje podova i podloga: kit ili kit. Rječnik objašnjenja i druge publikacije pokazuju da su te dvije riječi ekvivalentne, ali njihovo podrijetlo je nešto drugačije.

Riječ "kit" dolazi od radnog alata - lopatice, kojom se sam alat nanosi na površinu koju treba obraditi. Što se tiče "kita", onda je glagol "kit" bliži u značenju. Prema tome, korisnije je koristiti naziv "kita" kada se radi o samoj smjesi i nazvati je procesom nanošenja smjese kao kita.


Dakle, kit je plastična masa koja se koristi za uklanjanje površinskih oštećenja koja postoje u sljedećim varijantama:

 • start- namijenjen za grubu obradu podloge s naknadnim polaganjem različitih slojeva poda ili izravno okrenutim materijalima;
 • Dovršavanjeje mješavina koja se koristi isključivo za ugradnju malih pojedinačnih defekata i, kao što slijedi iz gore navedenog, koristi se nakon pokretanja kitom. To uključuje drveni kit za podove i druge varijacije, prikladne prvenstveno za obnovu završne obrade površine.

Klasifikacijaprema vrsti premaza kitom

Do danas nije poznata nijedna vrsta punila. Nema smisla razmotriti svaki od njih, budući da će kvalificirani savjet o izboru smjese biti dat u trgovini zgrada, gdje će menadžeri lako odrediti sastav koji je potreban kupcu za obradu određenog poda i prostorije.

Dalje, mi ćemo govoriti o tome kako kititi drveni pod, betonsku podlogu i kako to učiniti ispravno. Izbor je pao na ove premaze, jer su oni najčešći, pa su zbog toga poznati problemi s uklanjanjem različitih oštećenja na površini tih materijala više nego u slučaju drugih manje popularnih.

Radovi premazivanja drva

Do danas je građevinsko tržište ispunjeno raznim sredstvima za obradu različitih vrsta površina. Stoga, kada se smatra da je kita na drvetu za pod koji je teško odrediti. Važno je uzeti u obzir ne trošak, nego se usredotočiti na glavne karakteristike, prednosti i nedostatke određene mješavine.


Za one koji žele spasiti, postoje učinkoviti i ne skupi narodni recepti za kuhanje kit:

  Najstariji recept je mješavina s bijelim ljepilom. Proces njegove pripreme je vrlo jednostavan. Morate uzeti ljepilo i pomiješati ga s čistom kredom. Konzistencija sastava je takva da konačni rezultat treba biti viskozna tvar slična kiseloj kremi. Pri obradi velikih nedostataka na podudodajte drvnu sječku u smjesu. Ova otopina isušuje i maksimizira svoje maksimalne parametre za oko 48 sati.
 • Prethodni recept imao je izmjene i modernizirao ga. Umjesto ljepila, možete koristiti akrilni lak. Kreda ostaje nepromijenjena ili se umjesto toga dodaje završni gips. Kao rezultat miješanja potrebno je dobiti pastastu konzistenciju. Ako se koristi tehnologija početka obrade baze, piljevina se može koristiti kao punilo.
 • Mnogi se pitaju: mogu li podovi u sobama s visokom vlažnošću biti kiti, te koliko je u takvim uvjetima primjenjiv sloj. To je prilično jednostavno, jer kit na bazi ulja je mješavina vodootpornih i otpornih na ekstremne temperature. Za to će vlasniku trebati 1 kilogram ulja za sušenje, 100 grama bilo kojeg desikanta i 2 kilograma krede.
 • Prethodni recept može se različito tumačiti i samostalno kuhati. Da biste to učinili, morate imati čist komad linoleuma bez sloja za zagrijavanje. Ovaj materijal je na ulju, a njegova jedinstvena značajka je da je struktura prevlake vrlo krhka. Dovoljno je odvojiti komade takvog materijala i otopiti ih u acetonu dok se ne dobije sastav željene konzistencije.
 • Također, najjednostavniji kit na drvetu za pod može se predstaviti kombiniranjem starog laka na bazi ulja s drvenom prašinom.

Prilikom dodavanja piljevine na bilo koji odTe smjese treba infundirati s vodom ili vezivnim sredstvom (ljepilo, lak) 24 sata.


Prilikom izrade takvih otopina i mješavina, vrlo je važno zapamtiti individualnu sigurnost radnika, jer možete oštetiti tijelo koristeći različite hlapljive tekućine kao što je aceton. Najpouzdaniji je rad na ulici ili u prostoriji s visokokvalitetnim sustavom ventilacije, tako da se u tretiranoj prostoriji ne nakupljaju toksini i druge štetne tvari. Vidi također: "Kakav kit za parket najbolje pristaje."

Algoritam za primjenu kitova

Ako, na primjer, koristite kiti za pod ploče, tada morate obaviti posao u sljedećem redoslijedu:

 • Treba zalijepiti samo pripremljene površine. Ako se lokalni defekti popravljaju, potrebno je hodati brusačem preko područja pored pukotine ili čipa. Unutrašnjost neispravnog predmeta može se očistiti jednostavnim nožem ili drugim oštrim predmetom;
 • Ako se u budućnosti planira zamjena postojećih podnih obloga, onda je prije svega potrebno ispitati podove za trule i slabo učvršćene ploče. Zatim se zamjenjuju, površina se polira i struganje. Vrlo duboke pukotine moraju se očistiti;
 • nakon pripreme same površine potrebno je ukloniti postojeće duboke nedostatke. Sve šupljine moraju biti ispunjene. Međutim, za ove svrhe obično koristepočetni kit. Ako se rad obavlja sa završnom kompozicijom, nepraktično je pripremiti dvije smjese i potrošiti novac na njihovu kupnju. Biti će praktičnije koristiti konopac ili konop odgovarajuće veličine. Element je impregniran mješavinom ljepila i odgurnut odvijačem u pukotinu. Nakon što se smjesa osuši, dobiva se gotovo jednolična prevlaka spremna za obradu, a sam postupak guljenja se izvodi gumenom lopaticom. Naneseni preparat se suši oko jedan dan, ali ako se ukloni oštećene zone s dubokom strukturom, treba pričekati 2-3 dana.


Potrebno je uzeti u obzir dimenzije prostorije u kojoj se rad obavlja i mijesiti smjesu za gletovanje u takvoj količini da je to dovoljno za jedan rad izravno, jer takvi sastavi imaju određeni rok trajanja.

Našoj masi možete dodati hladovinu dodavanjem određenih aditiva u sastav. Najjeftiniji način pripreme je gvaš ili oker.

Radovi na betonskoj podlozi

Što se tiče obrade grube podloge, kit za betonske podove ili druge vrste estriha također se može izraditi samostalno. Smjesa u ovom slučaju je malo drugačija primijenjena tvar. PVA ljepilo može se koristiti kao baza. Što se tiče punila, dodaje se prema standardnoj žbuci ili cementu.


Na temelju gore navedenog, postoje sljedećepreporuke za pripremu kita za betonski pod:

 • napraviti kit na bazi gipsa je vrlo jednostavan. Da biste to učinili, morate kombinirati gips s kredom u omjeru 1: 2, a zatim ga umijesiti u PVA ljepilo;
 • također je odličan za punjenje mješavine ulja u betonskoj podlozi s lanenim sirom, opisane u recepturama za drvo;
 • šavovi u ovojnici mogu se zabrtviti pomoću jeftinog polimernog laka pomiješanog s cementom. Ovaj sastav je otporan na vlagu i također ima dugi vijek trajanja.


Ako se postavlja pitanje o tome kako se betonski pod staviti u vlažnu prostoriju, onda ni u kom slučaju ne smijete upotrijebiti smjesu žbuke koja loše komunicira s tekućinom.

Tehnika gletanja

Postoje određena pravila za primjenu smjese na betonsku podlogu:

 • budući da betonski pod obično služi kao osnova za polaganje podnih obloga, trebao bi biti što ravniji. Da bi se to postiglo, očiste se sve šupljine (pukotine, strugotine, šupljine), a također i čekićem odlepljivanje betonskih dijelova;
 • tada je potrebno ukloniti prašinu, prljavštinu, krhotine. Preporučljivo je pomesti i usisati pod;
 • sljedeći korak je nanošenje prajmera na podlogu. Preporučljivo je koristiti najmanje 2 sloja. Nanesite svaki sljedeći sloj samo nakon sušenja prethodnog;
 • prije punjenja betonskog poda, procijenite broj deformiranih područja. Možda ćete morati popuniti cijelu bazu.samonivelirajuća smjesa i odbijaju koristiti kit;
 • ako se lokalno oštećenje popravi, zatim se špatulom polaže prema unutra i poravna s površinskom razinom;
 • Osušena područja moraju se obraditi strojem za brušenje kako bi se dobila jednolična površina, koja se na fotografiji može prikazati u prodavaonici hardvera pri odabiru sljedeće podne obloge.

Rezultat

Pažljivo proučavanje ovog članka pomoći će svakom vlasniku da se sam zalijepi. Štoviše, možete napraviti mješavinu za takve radove samostalno. Važno je pridržavati se razmjera i tehnologije primjene kako bi se dobio kvalitetan premaz koji će trajati mnogo godina. Ako imate bilo kakvih poteškoća, uvijek možete potražiti pomoć stručnjaka.