Kakav kit za parket najbolje pristaje

Najlakši način za popravak drvenih podova pomoću parketa. U članku će se raspravljati o tome kako kit za parket može pomoći u obnovi samih podnih obloga, kao io vrstama i značajkama ovog alata.


Namjena parketnog kita

Ova smjesa koristi se u sljedeće svrhe:

 • brtvljenje pukotina u podnoj oblozi, nastalih tijekom rada ili s nepravilnom ugradnjom. Putty parket se može izvesti u fazi brušenja, kao iu prisutnosti lakiranog premaza. Priprema površine nije potrebna za nanošenje kita;
 • uklanjanje neispravnih formacija na podnoj površini: strugotine, pukotine, mrlje itd. Za početak, površina se čisti, nakon čega se, koristeći kit, površina poravnava sa očuvanjem boje.


Nakon nanošenja i sušenja kita, on se ne ističe mnogo na pozadini glavnog premaza i ponavlja teksturu podne daske, bez kvarenja fotografije i ne stvarajući iluziju o lošoj kvaliteti površine tijekom vizualnog pregleda.

Sorte, prednosti i nedostaci kitova

Danas parket kitrazvrstan u nekoliko vrsta.

Ovisno o svrsi, kit je dobio sljedeća imena:

 • s početkom(osnovno) - koristi se za “grubo” ugrađivanje velikih oštećenja;
 • završna obrada- namijenjena za završno izravnavanje površine, gdje postoje manji nedostaci. Suština njegove primjene je da se nanosi na materijal za oblaganje ili na čistu podlogu;
 • univerzalni(za upotrebu na drvu) - ima brojne karakteristike, kombinirajući svojstva polazne i završne smjese.


Ovisno o tvarima koje čine kit, postoji nekoliko varijanti ovog alata.

Gipspopularan je zbog svoje svestranosti, pouzdanog prianjanja na bazu i niske cijene. Takva smjesa može se koristiti i za grubu i za završnu primjenu.

Uljeje kit za parket koji dobro pristaje svim vrstama drva. Negativna strana ove smjese je dugotrajno sušenje zbog baze ulja.

Akril- koristi se kao sredstvo za uklanjanje manjih površinskih oštećenja i za uklanjanje šavova. Takva mješavina nastaje na vodenoj osnovi, ekološki je prihvatljiva, ima visoku elastičnost i otpornost na tjelesnu aktivnost. Postoji problem s radom takve mješavine, koja se sastoji u lošoj interakciji s rubovima šupljine koja se puni kada se nanese na premaz. Nakon nekog vremena šavoviPodnice se mogu lagano proširiti, što uzrokuje ispadanje sloja kitom.

Alkid- izrađen od smola iz ulja soje, lana i sl. Ova mješavina ima mnoge prednosti: visoka viskoznost, elastičnost i lakoća brušenja.


Latexje mješavina slična alkidnoj i također se koristi kao kit s povećanim svojstvima. Nanesite sloj koji nije veći od 2 milimetra, jer s povećanjem debljine povećava se rizik od pucanja. Prednosti primjene: dobra interakcija s glatkim površinama, visoka paropropusnost. Međutim, cijena takve mješavine je mnogo veća od gipsa.

Disperzijaje skup materijala za samo-odvodni kit. Kupljena baza može se nadopuniti prašinom koja ostaje nakon brušenja podova. U ovom slučaju, stvoreni kit za parket će imati boju sličnu podu. Naneseni sloj može biti debljine do 6 milimetara. Trošak takve mješavine je nizak i svaki vlasnik ga može primijeniti.


Također se kiti dijele na vrste ovisno o aktivnom sastojku, na temelju kojeg se obavlja proizvodnja:

 • ako je fugiranje za parket načinjeno na vodenoj osnovi, naneseni sloj se brzo suši i ekološki je prihvatljiv i siguran za vlasnike. Smjesa slabo komunicira s parketom od tvrdog drveta: kesten, hrast, cedar itd.;
 • ako se parket stavlja na bazi otapala, prihvatljivo je koristiti smjesu s bilo kojim drvenim materijalom. Smjesa ima veću čvrstoću od vode. Lakirani sloj reagira s takvim kitom koji nije lošiji od čistog drva. Nedostatak je u tome što postoji visok rizik od požara i neugodan miris smjese se osjeća zbog otapala sadržanog u njemu.

Odabir kombinacije prema proizvođaču

Naravno, nemoguće je odrediti marku kita tijekom vizualnog pregleda ili na fotografiji, ali njegova kvaliteta mora biti besprijekorna. Moderne građevinske trgovine nude kupcima veliku raznolikost kitova, među kojima su brojni proizvođači popularni u cijelom svijetu. Vidi također: "Kakav je kiti za pod potreban i kako ga napraviti."

Švedski BONAmože biti ponosan na svoj “Bona Mix & Fill” vodeni disperzijski akrilni sastav. Ova smjesa odnosi se na kitove, koji dobivaju boju parketa koji se obrađuje nakon dodavanja prašine nakon brušenja. Što se tiče obrade čistog drvenog parketa, najbolji alat će biti kit s otapalom "PARKETTGRUND" kao baza.


Njemački Lobaima visokokvalitetno vodeno punilo koje dobro prianja na površinu, suši se brzo i uz malu potrošnju tijekom rada. No, materijal koji se temelji na otapalu "LOBADUR Fugenkittlosung" cijenjen je jer se savršeno uklapa s drvenim podovima i imavisoka elastičnost.

Također u Njemačkoj možete odabrati tvrtku Uzin, koja se bavi proizvodnjom brzosušećeg kita za svaki parket. Osim toga, dopušteno je njihovo korištenje na grijanim podovima.

Talijanski Chimiverproizvodi univerzalni kit s univerzalnim učinkom i lakoćom brušenja nakon što se sloj osuši. Postoje sorte, i na vodenoj osnovi i sa otapalima.

Ova vrsta mješavine koja se ovdje ne završava. Jeftinija i bez gubitka kvalitete koštat će vlasnike mješavine bjeloruske proizvodnje. Rukovoditelji prodavaonice vještih zgrada pomoći će vam odabrati najprikladniju mješavinu za određeni kat i sobu.

Pravila za odabir kitova

Potrebno je odabrati smjesu za gletovanje prema nekoliko kriterija:

 • udobnost rada osigurava visoka duktilnost kupljene mješavine, kao i brzo sušenje i lakoća brušenja;
 • vrlo je važno da je smjesa ekološki prihvatljiva i da u njezinom sastavu nema toksičnih komponenti;
 • sušeni sloj se ne smije skupljati, lomiti i mrviti;
 • život se povećava proporcionalno kvaliteti prianjanja na pod.


Pri samozmiješanju kita preporučuje se upotreba mješavine manje frakcije kako bi se postigla povećana ujednačenost nanesenog sloja. Također ne zaboravite pravila primjenekit na parketu ili bilo koji drugi premaz. Važno je očistiti područje koje se tretira, mljeti i mljeti sa spojem koji je također odabran za drvene podove.

Ukupno

U članku se detaljno opisuju značajke i karakteristike postojećih sorti kita. Preporučuje se kupnja na temelju pruženih informacija. Kvaliteta odabrane smjese i izvođenje radova jamči najduži mogući vijek trajanja.