Koju vrstu laka za pod od borovih ploča najbolje pristaje

Moderno tržište građevinarstva vlasnicima nudi obilje građevnog materijala za podove koji se odlikuju lijepim izgledom i izvrsnim performansama. U članku, međutim, mi ćemo se usredotočiti na borove podne drvene podove koji ne gube svoju popularnost i boje ih lakom.


Prednosti drvenih podova

Do sada se drvo kao podna obloga koristi jer ima nekoliko prednosti u odnosu na druge premaze:

 • prirodna šetnica ili parket stvara atmosferu udobnosti i udobnosti u stambenim prostorijama;
 • Izvana, drvo je vrlo lijepo, izvorno izgleda na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda, nadopunjujući svaki interijer;
 • neke vrste drva vrlo su korisne za ljudsko tijelo;
 • operativne značajke materijala čine ga univerzalnim;
 • trošak podnih dasaka je nizak i može se također djelomično popraviti;
 • drvo omogućuje preradu uz pomoć boja i lakova i raznih tvari koje poboljšavaju njegove karakteristike i štite ga od negativnog utjecaja različitih čimbenika.

Sljedeća rasprava usredotočuje se na vrstu drva, kao što je bor, i na to kako ga pokritiborovog poda, tako da je njegov rad ugodan svakom stanaru.

Značajke borovih podova

Bor je drvo s jedinstvenim svojstvima drva. Drvo je vrlo izdržljivo s gustoćom od 520 kilograma po kubičnom metru (prosječna vrijednost ovisi o uvjetima u kojima je drvo raslo). Posebno cijenjena među građevinarima je borova šuma od stabala koja su rasla na suhim mjestima i stekla najtrajniju i pouzdaniju strukturu.

Tekstura i nijansa drveta iz borove šume ovisi o tome koji je dio trupa napravljen. Bliže središtu dobivaju se tamnocrvene boje, a vanjski sloj (bjelica) ima svjetliju nijansu, a mlađe drvo bljeđe boju.


Za svu svoju snagu borovina ima nisku tvrdoću u usporedbi s hrastovom ili bukovom drvom, pa je stoga vrijedno uzeti u obzir mjesta gdje će teški namještaj ili kućanski aparati stajati pri polaganju borovih podova, jer će se deformacije (udubljenja) definitivno pojaviti tamo.

Istovremeno, prednost i nedostatak borove šume je njegov visoki sadržaj smole. S pozitivne točke gledišta, smola se može zabilježiti kao dodatni vodootporni sloj, ali ova komponenta drva ima tendenciju da se ističe na površini drva, što dovodi do neizbježnog oštećenja izgleda podne obloge. Naravno, crne točke će pokvariti bilo koju fotografiju, a na vizualnom pregledu bit će postavljena pitanja kvalitete podova.

Obrada dasaka od borovine

Kako bi se očuvala prezentabilnost i povećao životni vijek borove šume, aktivno se koriste različite impregnacije i premazi za daske. Također, na primjer, lak za pod od borovih ploča, omogućuje vam da promijenite shemu boja premaza i skladno uklopite pod u unutrašnjost sobe. Na isti način djeluju različite impregnacije na bazi voska ili ulja, ali njihova suština leži u dubljoj obradi ploča nego u slučaju laka na površini.

impregnacija ulja

Takve se tvari već dugo koriste, a njihovu učinkovitost potvrđuju i stari posjedi iz XVIII-XIX stoljeća, u kojima su etaže i danas u savršenom stanju. U to vrijeme još nije bio poznat drveni lak, ali su aktivno koristili laneno ulje, konoplju ili laneno ulje.

Površina ploča dodatno je bila depilirana, što je omogućilo da se ne brine o premazu, već da se zaštiti od stresa u razdoblju od 10-12 godina. Neki svibanj reći da je više od desetak godina prošlo između XVIII stoljeća i naše vrijeme. Činjenica je da primijenjene tvari djeluju već 10-12 godina, a zatim se jednostavno čiste, pod je poliran i ponavlja se postupak obrade uljem i voskom. Treba napomenuti da su čak iu uobičajenim vojnim barakama borovi bili korišteni najmanje 50-70 godina bez zamjene.


Prednosti korištenja ulja u obradi borovih ploča:

 • ulje je otpornije kada se koristi u prostorijama sa slabim grijanjem iveliki pad temperature (npr. seoska kuća);
 • ulje prodire duboko u strukturu ploče, stvarajući tako sloj prepreke za vlagu koji sprječava savijanje drveta;
 • nakon obrade ploče može se koristiti čak i na otvorenom i pod intenzivnom vlagom, što je dokazano u praksi pri izradi brodova od borovih ploča;
 • za razliku od sastava nekih boja i laka za borovu podnicu, uljna impregnacija ne mijenja strukturu drva i čuva njegovu prirodnost. Zbog toga se borove daske mogu koristiti iu specijaliziranim ustanovama (bolnicama, vrtićima).

Prirodna i sintetička ulja na suvremenom tržištu građevinskog materijala vrlo su dobri u obradi drva i pružaju pouzdanu zaštitu od prodiranja vlage i zraka kroz premaze, ali ne mogu stvoriti površinsku zaštitu od habanja, stoga je potrebno dodatno obrađivati ​​rivu voskom.

Također, vosak može biti sadržan u sastavu impregnacije korištenog ulja, a zatim će se tijekom obrade stvoriti vanjski sloj, koji će značajno povećati trajnost premaza i očuvati njegovu prezentabilnost tijekom vrlo dugog vremenskog razdoblja. Obično se impregnaciji dodaje prirodni vosak ili sintetička alternativa na bazi poliuretana.

Važno je zapamtiti da se podna boja ili lak ne mogu koristiti ako je to bilo prijenauljen ili voskast. Da biste obavili takve radove, morate ukloniti značajan sloj drva (najmanje 2 milimetra), ali ni to ne daje zajamčeni rezultat, pa stoga postoji rizik da će prianjanje nanesene boje biti vrlo loše.


Vrlo je važno pri odabiru impregnacija ulja odabrati materijal od pouzdanog proizvođača. Ne biste trebali uštedjeti na ovoj komponenti kako biste zadržali premaz u izvrsnom stanju. Primjerice, visoko su cijenjeni zbog svoje kvalitete: finske marke „Kaparol“, njemačke „Alpine“, nizozemske „Pinotex“ itd. Svi oni proizvode različite materijale za bojenje, formulacije tla, impregnacije i druge alate za obradu podova.

Najbolje je raditi s nekoliko tvari istovremeno za nabavu materijala od istog proizvođača kako bi se osigurala najbliža moguća interakcija. Cijene takvih proizvoda nisu najveće na domaćem građevinskom tržištu, budući da navedene tvrtke imaju proizvodne pogone u Rusiji.

Lakirani drveni podovi

Ne manje popularan je i lak za borovu podu, koji prilikom nanošenja tvori površinski zaštitni sloj. Takva se tvar proizvodi od oba prirodna materijala i sintetizira. Rezultat korištenja lakova je očigledan: prekrasna sjajna ili mat površina s zaštitom od vlage i raznih vrstamehanički utjecaj.


Rabljeni lak za borovu boju ima više značajki:

 • Uporaba lakova bez oznake "za meko drvo" na ambalaži je neprihvatljiva. To je zbog prirodnih obilježja borove šume;
 • kakvoća i trajnost panoa od borovine ovisi o tome koliko je pažljivo pripremljena podna obloga prije nanošenja laka i na sastave koji su korišteni;
 • ako se tijekom izrade podne obloge koristi meko drvo, treba koristiti način nanošenja različitih tvari, što je predložio proizvođač, poštujući intervale između nanošenja slojeva i broja slojeva;
 • formulacije premaza i laka za podove od borove šume primjenjuju se isključivo na suhom materijalu, tako da se adhezija odvija na odgovarajućoj razini i da se premaz ne ljušti tijekom rada;
 • na onim dijelovima šetališta, gdje se smola pojavljuje vrlo snažno, potrebno je koristiti dodatne tehnologije za njegovo uklanjanje uz uporabu različitih tvari dubokog prodiranja. Vidi također: "Kako se radi podni lak - upute."

Postoje dvije glavne vrste temeljnih premaza i lakova za meko drvo: vodene i organske. Teško je odabrati najbolje od njih, budući da se svojstva takvih tvari nakon sušenja nanesenog sloja praktički ne razlikuju, ali tijekom rada i tijekom sušenja, njihovi različiti tipovi mogu osloboditi tvari štetne za ljudsko tijelo.


U tom smislu, kada se radi u sobama s dobrom ventilacijom ili na otvorenim prostorima, odgovor na pitanje: kako odabrati lak za pod u zemlji ili u seoskoj kući - s organskim otapalom. Ako govorimo o zatvorenim prostorijama, onda bi bilo pametnije upotrijebiti vodotopivu smjesu, uz pomoć koje se oslobađaju samo vodena para i mala količina katrana.

Izbor laka

Postoji više od 10 vrsta lakova, s kojima se može ostvariti zaštita drvenih podova, ali samo polovica je pogodna za meko drvo. Najbolji su uretanski i poliuretanski lakovi za drvene podove s mekanom strukturom drva. Razrjeđuju se s vodenim i organskim otapalima. Takvi materijali na površini ploča stvaraju pouzdani zaštitni film s elastičnom strukturom koja štedi ploče od mehaničkih deformacija.


Od posebnog interesa je pokazati proizvode koje tvrtka Tikkurila iz Finske isporučuje na građevinsko tržište. Njihovi poliuretanski i uretan-alkidni lakovi su vodeći modeli visokokvalitetnih i istovremeno jeftinih premaza za drvo. Švedski Bona potrošačima pruža visokokvalitetne prajmere i ulja za meko drvo, ali poliuretanski lakovi iz Šveđana su prilično skupi i nedostupni domaćem kupcu. Vidi također: "Kako i kako pokriti drveni pod u kući vlastitim rukama."

Akrilni lakovi će biti jeftiniji, ali je elastičnost takvih kompozicija nižaograničava njihovu primjenjivost u odnosu na borove podove s redovito visokim opterećenjima. Pogoršani pokazatelji čvrstoće ne smanjuju potražnju za takvim lakom, jer je njegova vrijednost dostupna svima.

Najmanje za meko drvo su alkidni i epoksidni lakovi. Film proizveden takvim tvarima je visoke čvrstoće i otporan na habanje, ali samo na masivno drvo. U slučaju kada karakteristike drva ne odgovaraju potrebnim, lak jednostavno pukne, ljušti i drvo prestaje biti zaštićeno od prljavštine, vlage itd.


Dobre performanse i boje za ulje. Njihov nedostatak je vrlo dugo razdoblje sušenja. S druge strane, izgledaju jako lijepo na drvenom podu, stvarajući premaz zrcala kada se nanosi 7-8 slojeva. Štoviše, svaki sloj nakon nanošenja i sušenja je poliran, što povećava estetiku boje.

Prije pokrivanja podne ploče, trebate biti svjesni pravila za provođenje ovog postupka:

 • potrebno je pravilno procijeniti uvjete u kojima će raditi obojeni drveni pod kako bi se razumjelo koji će materijal biti učinkovit. U nedostatku znanja u ovom području preporuča se raditi s profesionalcima;
 • s novčane strane problema, potrebno je procijeniti njihove sposobnosti i po pristupačnoj cijeni odabrati materijal koji je ekološki najprihvatljiviji za stambene prostore i najučinkovitiji za seoske kuće, gdje postoji dovoljna razinaventilaciju radi uklanjanja štetnih para;
 • ne bi se smjelo temeljiti na preporukama prodavača na tržnicama, samo visokokvalificirani menadžeri građevinskih trgovina moći će dati potrebne savjete;
 • namjena boja i lakova naznačena je na ambalaži (za meko drvo, za drvo, za parket) i ti se podaci ne mogu zanemariti;
 • dovoljno temeljito proučiti tehnologiju kako bi razumjeli kako napraviti pod od laka, a ne trošiti previše na plaćanje usluga predstavnika građevinske tvrtke.

Ukupno

Stoga je vrlo jednostavno odabrati visokokvalitetni lak i preradu za obradu borovih ploča. Potrebno je temeljiti se na kriterijima koji su gore navedeni u članku, a nakon završetka radova Vaši će podovi biti pouzdano zaštićeni od raznih negativnih čimbenika utjecaja. U kući za dugo vremena uspostaviti toplu i ugodnu atmosferu.