Kako se brinuti za laminat - što i kako čistiti

Danas je tržište prepuno raznih materijala za podne obloge. Jedan od najpopularnijih materijala je laminat - prilično pouzdan i praktičan, ali zahtijeva određenu pozornost. Ovaj članak će govoriti o tome kako pravilno brinuti za laminat.


Treba reći da briga o laminatu nije teška - obično je dovoljno slijediti priložene upute, a sve karakteristike materijala bit će sačuvane.

Za redovnu njegu laminata uključite sljedeće korake:

 • Periodično brisanje materijala krpom kako bi se uklonila prljavština i prašina;
 • pravodobno i kvalitetno uklanjanje mrlja;
 • brz popravak i uklanjanje nedostataka na površini;
 • Uklanjanje maskiranih nedostataka koji bi mogli dovesti do oštećenja premaza.

Njega sjajnog i mat laminata

Laminat, koji ima mat površinu, skuplja mnogo više prljavštine, ali je također vrlo jednostavan za čišćenje. To je najbolje koristiti posebne sprejevi za ove svrhe, što uvelike pojednostaviti proces uklanjanja prljavštine. Ponekad za pranjeZa kontaminaciju se koristi sapun, a laminirane ploče su prekrivene masnim filmom. Da biste ga uklonili, možete koristiti sprej koji sadrži alkohol. Ako je laminat opran s vodom, nakon rada potrebno ga je obrisati suhom krpom.


Sa sjajnim laminatom sve je malo kompliciranije - na ovoj površini se vrlo dobro utisnu ne samo nečistoće, nego i svi tragovi. Međutim, za čišćenje premaza možete koristiti bilo koje tvari koje spadaju u kategoriju profesionalnih kemikalija za kućanstvo. Vidi također: "Kakvo čišćenje tepiha kod kuće je moguće."

laminat za pranje

Da bi se laminat održao u dobrom stanju (barem s vizualnog stajališta), potrebno ga je povremeno prati. Taj je proces vrlo jednostavan, a slijediti ga je dovoljno slijediti tehnologiju.

Redoslijed radnji izgleda ovako:

 1. Prvo se s površine uklone veliki i vidljivi komadi prljavštine. Za to je savršena metla ili četka. Uklanjanjem takvih zagađivača izbjegava se pojavljivanje močvara kada vlaga ulazi u premaz.
 2. Zatim, koristeći malo natopljenu krpu, površinu laminata navlažite (pročitajte: "Mop za laminat - koji je bolji za pranje").
 3. Zatim nanesite proizvod za njegu laminata na vlažni pod u skladu s priloženim uputama.
 4. Površina se ispere čistom, navlaženom krpom, nakon čega se laminat suši.


Pokrijte pod s tepihom samo nakon što je površina potpuno suha. Također je vrijedno napomenuti da kada alkohol dođe do laminiranog premaza, vlažno čišćenje laminata toplom sapunskom vodom najbolje pomaže - takav sastav dobro pere takve kontaminante.

Proizvodi za njegu laminata

Za održavanje laminata u dobrom stanju, koristi se mnogo različitih proizvoda. Mogu imati različitu konzistentnost, metodu primjene, opseg i veliki broj drugih parametara.

Glavna klasifikacija temelji se na sastavu, ovisno o tome koja su sljedeća sredstva za njegu laminata:

 • prah;
 • Pjene;
 • aerosoli;
 • Gelovi i otopine sapuna.


Prilikom odabira proizvoda potrebno je razmotriti većinu opcija i obratiti pažnju na upute kako se ne bi oštetile podne obloge - često su slučajevi kada dođe do ozbiljnog oštećenja laminata zbog pogrešnog izbora.

Zabranjeni proizvodi za njegu

Briga za laminat - odgovoran proces, tako da se neki alati moraju isključiti iz uporabe. Posebno nije moguće koristiti čvrste naprave ili prahove koji sadrže abrazive za čišćenje laminata. Također biste trebali izbjegavati izlaganje agresivnim kemikalijama (raznim kiselinama i lužinama). Osim toga, prilikom pranja poda, morate pratiti količinu vode - ako je puno, onda laminirane pločepokvariti ga.


Da bi se spriječio negativan učinak na laminat, treba paziti da se neželjeni učinci svedu na najmanju moguću mjeru. Na primjer, kada hodate laminatom u cipelama s petama, mogu se pojaviti male ogrebotine, koje će s vremenom početi pratiti.

Ponekad na laminat padaju tvrdi predmeti zbog kojih se pojavljuju ozbiljni nedostaci. Za uklanjanje takvih problema koristi se posebna pasta. Manje štete mogu se popraviti pomoću popravaka olovaka koje dobro maskiraju male ogrebotine.

Uklanjanje ogrebotina na laminatu

S obzirom na tehnologiju polaganja laminata i nemogućnost uklanjanja zasebne ploče, moramo početi od toga (pročitati: "Kako ukloniti laminat - rastaviti vlastitim rukama"). Međutim, ako govorimo o manjoj šteti, onda možete proći s manje radikalnim metodama eliminiranja.

Ogrebotine na podu ne mogu se nazvati najozbiljnijim defektom. Ponekad možete riješiti problem banalnim namještajem namještaja - na primjer, pomicanjem kauča na drugi zid možete odmah zatvoriti masu ogrebotina. Ako je centar sobe oštećen, možete koristiti tepih.


Ako se te metode ne uklapaju, najprije obratite pozornost na voštane olovke. Nakon što je pokupila olovku u skladu s bojom oštećenog područja laminata, potrebno ih je tretirati ogrebotinama i ukloniti višak krpom - vosak će se utrljati u površinu ploče,prikrivanje većine nedostataka (čitaj također: "Kako popraviti ogrebotine na laminatu improviziranim sredstvima").

Uz posebne olovke, možete uzeti uobičajene vosak, koji je obnovio razne komade namještaja, plastične i metalne dijelove. Naravno, kako bi se uklonili ozbiljne štete na ovaj način neće raditi, ali s malim nedostacima u laminiranim pločama, vosak se dobro nosi.

Za maskiranje ogrebotina ne biste trebali koristiti lak ili slične materijale - bilo kakva oštećenja u ovom slučaju bit će još vidljivija. Da bi se postigao dobar učinak, bolje je otvoriti cijeli laminat malim slojem voska koji će poboljšati vizualne karakteristike premaza, prikriti postojeće nedostatke i osigurati zaštitu od daljnjih oštećenja.

Uklonite laminatni cika

Primjećujući škripu laminata, potrebno je što prije napraviti eliminaciju ovog problema. Činjenica je da će se s vremenom škripa pojačati, i uskoro će taj zvuk biti nemoguće ne primijetiti. Osim toga, zvukovi koji dolaze odozdo su siguran znak da je laminat deformiran, a ako se ne pobrinete za rješenje problema, cijela površina podne obloge može se oštetiti.


Uklanjanje laminatnog cika može se izvesti, ovisno o mjestu i uzroku problema, kako slijedi:

 1. Škripanje na spojevima ploča . Da biste dobili osloboditi od ovaj fenomen, morate rastaviti škripanje dio poda. Sve spojeve i brave treba očistiti,nakon čega se ploče slažu na svoje mjesto.
 2. Uništavanje estriha ispod laminata . Da biste riješili ovaj problem morat ćete rastaviti cijeli kat i stvoriti novu kravatu. Nakon stvrdnjavanja žbuke, površina estriha je prekrivena filmom s marginom od oko jednog metra u svakom smjeru - izvedene operacije sprječavaju škripu laminata čak i ako se deformira estrih.
 3. Creak nakon polaganja laminiranih ploča . Ne treba se riješiti takvog problema. Škripanje novo postavljenog laminata je uobičajena stvar i nakon nekog vremena proći će. Da biste ubrzali postupak, možete rukovati bravama ploča posebnim brtvilom. Vidi također: "Zašto i zašto laminat škripi kada hoda po podu."

Zaključak

Briga za laminat je prilično jednostavan proces, ali važan. Znajući kako se brinuti za laminat i pridržavajući se jednostavnih pravila, možete znatno produžiti vijek trajanja laminata i zadržati njegove vizualne karakteristike na odgovarajućoj razini.