Kako se dobro brinuti za parket - savjeti

Parketni podovi su uvijek lijepo prestižni i izdržljivi. Vrlo često se odabir daje u korist drvenih podova, jer je drvo prirodan i topao materijal. Osim toga, oplemenjuje apsolutno svaki interijer.


Parket ima široke dekorativne mogućnosti zahvaljujući modernim tehnologijama proizvodnje, karakteristikama vrsta drveća, velikom broju načina polaganja. Ne zaboravite da je takav materijal živ, pa je redovita njega vrlo važna. Razgovarajte o tome kako se brinuti za pod.

Unutarnja mikroklima

Parket diše, jer je izrađen od prirodnih, ekološki prihvatljivih materijala. Ako postoji visoka vlažnost u prostoriji, ona se bubri i deformira. Ako je zrak suv, premaz se suši, zbog čega nastaju pukotine i pukotine. Stoga, prije polaganja parketa morate voditi brigu o visokokvalitetnoj hidroizolaciji.

Između zidova i premaza treba ostaviti razmak od 1 cm, ispunjen posebnim elastičnim brtvilom, koje s promjenama temperature i vlažnosti dopušta širenje poda. Parketne ploče apsolutno svih vrsta drva u različitimstupnjevi podliježu sezonskim varijacijama u veličini i to je normalno. Posebni problemi se ne javljaju kod pepela, hrasta, oraha i javora, ali će egzotične vrste drveća zasigurno izazvati probleme.

Učinak ovog procesa može se smanjiti. Potrebno je pratiti pokazatelje vlažnosti u prostoriji, ali to je samo pola bitke. Parket treba koristiti u određenim uvjetima: relativna vlažnost zraka ne smije prelaziti 60%, temperatura treba biti u rasponu od 15-25 ° C.


Kada dođe hladnoća, počinje sezona grijanja i, naravno, zrak u prostoriji postaje suh. Parketne ploče su smanjene, a između njih se pojavljuju praznine. U ovom slučaju, nemojte se uzrujavati. Kada je sezona grijanja gotova, a zrak će opet postati mokar, tada neće biti tragova pukotina.

A ako želite da ne bude u zimi, onda je potrebno osigurati dodatno vlaženje u sobi. Da biste to učinili, trebali biste kupiti poseban uređaj, a najbolja opcija (ako je tehnički moguće) je da instalirate ovlaživač zraka u ventilaciju. Ako indikator vlažnosti zraka ne padne ispod 45%, neće se stvoriti praznine. Za praćenje razine vlage u stanu pomoći će higrometar. Usput, previše suhi zrak ima negativan učinak na ljudsko blagostanje.


Ljeti, kada je vruće i kišno, razina vlage u domovima može doseći 95%. Vlaga se apsorbira u drvo i povećava seveličina. Nekoliko dana visoke vlažnosti može dovesti parket u stanje tzv. „Broda“ - kada rubovi dasaka postanu viši od središta. Sličan učinak će biti, ako je pod napunjen vodom i voda se ne uklanja na vrijeme. Kada se razina vlažnosti smanji, parketne ploče polako počinju poprimati svoj izvorni oblik.

Zato u toplim zemljama, gdje je uvijek visoka vlažnost, kao što su Indonezija, Indija, neki dijelovi Kine, koristi se potpuno drugačiji način polaganja parketa: polirane i nauljene trake polažu se bez upotrebe ljepila na podlogu, pritisnu se uz zidove.

Glavni neprijatelji parketa

Voda u bilo kojem od svojih uvjeta je glavni "neprijatelj" parketa. Ako se tekućina prolije po podu, mora se odmah ukloniti. Pri pranju tkanina za pod mora biti malo vlažna. Za njegu parketa ne mogu se koristiti usisavači za pranje.

Zatim razmislite o "neprijateljima" parketa koji ostavljaju ogrebotine na njemu. To su kućni ljubimci, namještaj, štikle. Kućni ljubimci grebu površinu parketa kandžama, pa ih morate redovito rezati. Za nožice namještaja postoje specijalne filcane ili gumirane obloge.

Osobito su potrebni za redovito pomicanje predmeta, to jest, za stolice, fotelje, stolice. Zasebna tema za razgovor su sve cipele s petama, uključujući ženske cipele. Ako ne želite vidjeti ogrebotine s cipela na podu, slijedite pravilo: sami promijenite cipele i promijenite goste.


Također je apsolutno nemoguće baciti teške, kutne predmete na pod. Nesumnjivo, sve se događa u životu, ali ipak morate pokušati biti oprezniji i pažljiviji.

Sljedeća skupina "neprijatelja" parketa je prašina, prljavština, pijesak. Prekrasan sjajni završetak može se pretvoriti u izgrebanu sivu boju zbog njih. Prašina može začepiti pore drva. Rezultat velike količine prašine i prljavštine i rijetko, nepravilno čišćenje može biti da se možete riješiti začepljene prašine samo ako uklonite cijeli gornji sloj premaza, tj. Morate ga vratiti od samog početka. podovi »).

Da ne bi donijeli pijesak u stan ili kuću, trebali biste na ulazu iu hodniku staviti prostirke. I ne zaboravite ih očistiti. Ako se tepisi prostiru posvuda, to ne znači da je pod potpuno zaštićen. Pod njima se nakuplja pijesak, osobito ako hodate po ulici u uličnim cipelama. Pijesak se unosi u prostoriju uglavnom na potplatu.

Preporuke za njegu lakiranog parketa

Zaštita parketa osigurava nekoliko slojeva laka ili kompozicije ulja-voska.


Postoje određena pravila kako se brinuti za lakirani parket:

 • Prva 2 tjedna nakon nanošenja laka s površine, prašina se sakuplja usisivačem, a zatim se može očistiti mokrim.
 • Kotači na stolicama i stolicama trebaju biti takvi da ne mogu oštetiti pod.
 • Za čišćenje podova treba koristiti pamučnu tkaninu. Površina se može očistiti usisivačem ili četkom za kosu.
 • Kada se brine o lakiranom parketu, abrazivni materijali su zabranjeni.
 • Ako se koriste tvrdi predmeti, sloj laka može se oštetiti, što će uzrokovati padanje prljavštine i vode u drvo.
 • I kako oprati parket? Izvrsna pomoć u rješavanju zagađenja posebnim proizvodima za njegu parketa (klinovi). U odnosu na lak, takvi su agensi neutralni. Sve velike tvrtke koje proizvode kemikalije za parket također proizvode slične proizvode. Idealno za korištenje sredstva za čišćenje i laka, koji je prekriven parketom, od istog proizvođača.
 • Nije potrebno eksperimentirati i koristiti potpuno nevažne tekućine za pranje poda: posuđe, alkohol, benzin ili razrjeđivač boje.
 • Razlog temeljitog ručnog ili strojnog čišćenja parketa može biti dovoljno čvrsto zagađenje koje se ne može ukloniti tijekom normalnog čišćenja.
 • Sloj laka treba s vremena na vrijeme ažurirati. Parket je poliran i lakiran opet svakih 5-8 godina.

Učestalost uporabe proizvoda za njegu parketa

U apartmanu se sredstva za parket primjenjuju po potrebi - otprilike svaka 2-3 mjeseca. Svaki mjesec ili možda svaka 2 tjednasredstva se koriste u uredima, na stepenicama, u hodnicima. Svaki tjedan u područjima s povećanim opterećenjem, kao što su trgovine, kafići, škole. Tamo gdje je opterećenje vrlo veliko, to treba činiti vrlo često. Koliko je teško reći, važno je da premaz uvijek ima tanki zaštitni sloj.

Da bi se zaštitio sloj laka, najčešće se koriste lakovi koji sadrže vosak i posebne proizvode bez mirisa koji se razrjeđuju vodom.

Također za zaštitu parketa postoje posebna ulja. Oni ne stvaraju vanjsku foliju, kao u slučaju lakova, ulja ispunjavaju samo sve pore drvenog premaza. Ne dopuštaju prodiranju vlage i različitih zagađivača duboko u vlakna.


Postupak obnavljanja parketa koji je impregniran uljem uopće nije kompliciran: potrebno je samo tretirati oštećena područja. Nije potrebno brusiti cijelu površinu, kao u slučaju laka. Parket prekriven uljem mnogo je pogodniji u smislu restauracije, što je vrlo brzo. Jedan dan je dovoljan za ovo. Ova metoda završne obrade parketa je najbolja za kupovinu, zabavu i druge ustanove, što nije isplativo zatvoriti na dulje razdoblje.

U mnogim aspektima, briga o parketu obloženom uljem podudara se s njegom laka: potrebno je suho i mokro čišćenje. Podovi nauljeni ili voskasti zahtijevaju češće i temeljito održavanje od lakiranog premaza.

Tipična šteta i kako je se riješiti

A sada ćemo razmotriti koje probleme možete naići na parket u stanu:

Promjena boje.

To je zbog dugotrajnog izlaganja parketa jakoj sunčevoj svjetlosti. Ultraljubičaste zrake utječu na različite vrste drva na različite načine. Ne zaboravite na to, odabirom parketa. Neke vrste, primjerice trešnja, brže sazrijevaju. To znači da će parket takvog drva brzo potamniti. Proces mijenjanja boje parketa je prirodan i logičan. Ako u bilo kojem dijelu poda položite tepih u zatvorenom prostoru, a zatim ga uklonite nakon nekog vremena, razlika u tonu će biti očita.

Promjena boje i bojenje.

Ovaj rezultat može dovesti do deterdženata, vode, urina domaćih životinja. Važno je zapamtiti da se prolivena tekućina treba odmah ukloniti. Pranje parketa je strogo zabranjeno pomoću amonijaka. Rješenje ovog problema je pjeskarenje premaza i nanošenje novog sloja laka. Možda će trebati zamijeniti neke trake parketa.


Pojava pukotina.

Pukotine se pojavljuju zbog previše suhog zraka. Zimi se ovaj fenomen smatra normalnim. Kada sezona grijanja završi, nakon nekog vremena pukotine bi trebale nestati. Kako nikada ne bi imali takav problem, potrebno je pratiti vlažnost i temperaturu zraka u prostoriji.

Pojava valovitih pukotina.

Taj se problem može pojaviti nakon instalacije ililakiranje parketa. Stablo se pomiče, dakle, takav rezultat se dobiva. Neke vrste drva izložene su ovom procesu (npr. Hrast). Nemoguće je ukloniti taj nedostatak. Ovaj fenomen je prirodan, stoga ga trebate staviti ili zamijeniti oštećene panele.

Nosači koji bubre.

Ovaj fenomen može nastati zbog visoke vlažnosti zraka, nedovoljnog pomaka između spojeva kalupa u susjednim redovima, premale ekspanzijske praznine. Ovaj problem možete riješiti ako izvedete dobru hidroizolaciju. Veličina ekspanzijskog razmaka mora biti u skladu s metodom ugradnje. Završne veze u susjednim redovima ne smiju se preklapati.


Priključak utora previąe stegnut.

Jedan od razloga za pojavu takvog problema je i prijevremeno otvaranje paketa, a trake su se uspjele nabubriti. Drugi razlozi mogli bi biti proizvodni kvar ili loš kvalitetni alat korišten tijekom procesa instalacije. U ovom slučaju vrijedi zaustaviti polaganje.

Pojedinosti treba zamijeniti ako je uočen nedostatak u proizvodnji. Za polaganje parketa potrebno je koristiti samo posebne alate i uređaje. Pločice mogu se lagano obraditi brusnim papirom. U slučaju formiranja pukotina u već popločanom parketu, površina je polirana, lopaticom i ponovno lakirana.

Zaključak

Sumirajući sve gore navedeno, zaključujemo da je briga o parketu kod kućeima nekoliko faza:

 • Primarna zaštita - usklađenost s najboljim pokazateljima vlažnosti i temperature zraka za parket.
 • Opća zaštita - zaštita površine od mehaničkih oštećenja širenjem podnih tepiha i raznih jastučića.
 • Redovito održavanje - čišćenje prašine i prljavštine pomoću posebnih deterdženata.
 • Intenzivna njega - primjena zaštitnih sredstava u redovitim razmacima.

Ako to učinite polaganje svih pravila, obavljati redovite i kvalitetne njege parketa, onda osjećaj udobnosti i pouzdanosti neće ostaviti za mnogo godina.