Koje su veličine podnih dasaka za pod - prikladan izbor za različite prostorije

Mnogi vlasnici u popravku posvećuju malo pozornosti takvom procesu kao što je ugradnja podnih postolja, što nije tako jednostavno kao što se na prvi pogled čini. Često se dešavaju slučajevi kada se vizualna percepcija sobe pogoršava, jer su dimenzije podnica za pod neispravno odabrane, te se promatra njihova bojažljivost u odnosu na okolne unutarnje objekte.


Osnovne informacije o lajsnima

Na početku svog postojanja takav dekorativni element kao postolje imao je standardni oblik pravokutnog trokuta s unutarnjim stranama (nogama) širine od 3 do 4 centimetra. Tada je izrađena od jeftinog drva, obojana u boju koja odgovara postojećoj podnoj oblozi.

Ovaj dizajn je postavljen na spoju poda i zidova tako da je čvrsto zatvorio postojeće utore. S obzirom na dovoljnu veličinu podnih obloga, proizvođači su dodatno pričvrstili izvorni reljef na vanjsku stranu (hipotenuza) tako da se ukrasni element skladno uklapa u unutrašnjost prostorije. Vidi također: "Kako odabrati i ugraditi fleksibilno postolje za pod - značajke."


Na suvremenom tržištu gradnje kupcu se nudi izborveliku raznolikost podnih postolja, koje se razlikuju po brojnim parametrima:

 • materijal koji se koristi u proizvodnji;
 • funkcionalnost;
 • oblik i značajke dizajna.

Naravno, ne zaboravite na dimenzije: dužina, visina i debljina postolja za pod, značajno utječe na osnovne značajke ovog elementa. S ove strane teško je pronaći grešku u modernim oblogama, jer su postale elegantnije i stvaraju manje problema pri uređenju namještaja i aparata u prostoriji, kao i pri ugradnji glavnih interijera.


Vrlo često je proizvodni materijal koji utječe na parametre podnog postolja:

 • Najširi asortiman proizvoda od drvauzrokovan je obiljem sorti materijala. Tu su i čvrste postolja, izrezbarena od drveta, i dizajni pokriveni dragocjenim vrstama furnira. U tom slučaju visina podnog postolja od drva može biti od 3 do 30 centimetara, a za širinu su standardne vrijednosti postavljene na 1,5-2,5 centimetara. Širina se ne mijenja s namjerom da prostor ne bude izgubljen na mjestu gdje se može ugraditi namještaj ili uređaji. Ako ideja dizajnera to zahtijeva, onda se širi proizvodi mogu naručiti.
 • Drugi jednako popularan materijal za proizvodnju dekorativnih podnica je plastika . Razne plastične podloge također su nevjerojatne. Tipično, visina podnog plastičnog poda jeod 5 do 6,5 centimetara. Povećajte ga isključivo za rješavanje određenih dekorativnih ili funkcionalnih zadataka.

Primjerice, ploča s kabelskim kanalom nedavno je postala vrlo popularan proizvod, a njegove se dimenzije povećavaju kako bi se stvorio dodatni prostor s unutarnje strane (više: "Ploča s kabelskim kanalom - izbor i ugradnja").

Pod takvim postolja ne možete samo položiti ožičenje, ali i popraviti, što uvelike povećava sigurnost i estetiku prostorije. Svaki vlasnik shvaća da će njegova kuća ili stan izgledati bolje na fotografiji ili vizualnim pregledom, ako u sobama nema visećih žica.


Preporučuje se unaprijed odabrati podlogu, unatoč činjenici da će biti potrebno koristiti je samo u završnoj fazi popravaka. Razlog za takvu žurbu je jednostavna - postolje s kabelskim kanalom dimenzije šupljine za polaganje žica može biti vrlo različita, što znači da u fazi razrjeđivanja električne instalacije, morate odlučiti koje dimenzije ovog elementa treba biti. U takav kanal moguće je postaviti ne samo pojedinačne žice različitog poprečnog presjeka, nego i debele snopove kabela.

Proporcije postolja od drugih materijala:

 • Metal (aluminij)namijenjen je uglavnom za stvaranje visokotpornih i pouzdanih elemenata, gdje je povećana vlaga. Posebno prized takve postolja u prostorijama, dizajn koji je izrađen u stilu high-tech. Visina takvihlamele su u rasponu od 4 do 10 centimetara, a širina podnog postolja od metala odabire se na temelju njihove prisutnosti u dizajnu kabelskog kanala.
 • Keramikatakođer je popularna u proizvodnji podnožja-rubnjaka. Takav materijal savršeno se kombinira s podovima od keramičkih pločica i porculana (čitaj i: "Porculanski kameni podovi - vrste i prednosti"). Obično njihova visina nije veća od 4 centimetra. Element je odabran samo pri izračunima prilikom polaganja pločica.


Vrijedno je obratiti pozornost na činjenicu da je duljina podne daske prema standardu od 2 do 3 metra. Na taj način možete transportirati predmete bez opasnosti od oštećenja i montažu s minimalnim brojem spojeva između letvica.

Samo keramički proizvodi imaju kraću duljinu jednaku širini jedne pločice, tako da se šavovi između elemenata savršeno poklapaju s šavovima podne obloge. Foto i vizualni pregled će izgledati vrlo lijepo pokriće, u kojem šavova kao što puze po zidovima.

Izbor podloge po veličini

Iz navedenog možemo zaključiti da pri odabiru podnog ili stropnog postolja posebnu pozornost treba posvetiti veličini ovog elementa. Važno je da se njegov dizajn i osnovne proporcije skladno kombiniraju s interijerom prostorije, podova i zidova.


Uzmite u obzir glavne primjere kako bi dimenzije podne ploče trebale biti kombinirane s dostupnim parametrimaprostorije. Ne biste trebali uzeti navedene podatke kao jasnu uputu o instalaciji, budući da je odabir ukrasnih elemenata ove materije isključivo osobna i individualna za svaku sobu. Pročitajte također: "Kako odabrati podnožje za pod - što se usredotočiti na boju."

Male sobe s niskim stropovima

U malim sobama s niskim stropovima, koje se najčešće nalaze u stambenim zgradama starog tipa, obično se koriste lajsne visine ne veće od 4,5 centimetara. U isto vrijeme, širina postolja za pod mora biti vrlo mala, tako da se ne osjeća značaj gubitka životnog prostora.

Boja postolja je odabrana na temelju sljedećih razmatranja: usklađenost s bojom poda vizualno će proširiti prostoriju, a ako se boja podudara s oblaganjem zidova, soba će se pojaviti veća.


Standardna duljina postolja s kabelskim kanalom je takva da se mala prostorija po obodu može obraditi sa samo nekoliko letvica, ali ako ne postoji niša za ožičenje u projektu, tada će biti potrebno izvesti složenije radove na zidnim pločama.

Velike sobe s visokim stropovima

U tom slučaju, kriteriji odabira za polaganje rublja rade u suprotnom smjeru. Potrebno je odabrati najveći proizvod u skladu s velikim proporcijama sobe. Uske letvice samo će izgledati grozno u pozadini golemih zidova, pa trebate kupiti nešto masivnije. Međutim, to je nemoguće ipreuveličavati optimalnu vrijednost visine ploče za velike prostorije, koja je 4,5-7 centimetara (maksimalna dopuštena vrijednost je 10 centimetara).


Naravno, s povećanjem dimenzija sobe, možete instalirati proizvoljne postolja. S obzirom na činjenicu da je tržišni asortiman proizvoda ograničen, uvijek možete kupiti postolje po narudžbi od proizvođača u skladu sa željenom veličinom.

Glavne prednosti velikih podnih postolja:

 • skladna kompatibilnost s različitim stilovima interijera u velikim sobama;
 • usklađenost s gotovo svim poznatim podnim oblogama: u boji, strukturi itd.;
 • veličina takvog postolja dovoljna je za zatvaranje praznina između zidova i poda;
 • visina vam omogućuje da zaštitite zidove od vlage na njima prilikom čišćenja prostorije ili izrade permutacija;
 • Čak i uz minimalnu debljinu ploče s kabelskim kanalom, može sadržavati bilo koji broj žica.

Ukupno

Izbor materijala za završnu obradu prostora je zadatak čija složenost leži u potrebi za kreativnim pristupom rješenju. Samo pravi dizajner može završiti sobu dok zadržava originalnost ili obrnuto, dajući svom stilu određeni šarm.


Moderne tehnologije omogućuju pre-crtati instalaciju glavnih elemenata u popravak prostorija, koji je aktivno koristi građevinskih tvrtki. PozivajućiU bilo kojem od njih, vlasnik može dobiti sveobuhvatne informacije o instalaciji podnice i naručiti uslugu.