Polaganje čvrste daske na estrih bez šperploča napravite sami

Zahvaljujući uglednom izgledu i prirodnoj sofisticiranosti, masivna ploča smatra se najkvalitetnijim materijalom među prirodnim podovima. Odnosi se na skupe proizvode, ali njegove prednosti su neporecive. Danas se najčešće i najjednostavniji način stvaranja poda postavlja čvrsta ploča na estrih bez šperploče.


Izvršite raspored površine, kao i druge drvene prevlake, na kraju popravka tako da materijal ne trpi tijekom završne obrade prostorije. Moguće je slagati proizvode vlastitim rukama, kako u gradskim apartmanima, tako iu privatnim modernim palačama. Radi lakšeg ugradnje, ploča ima vezu s jezičcima.

Što je masivna ploča

Učinite ovu proizvodnju malim žljebovima i rubovima. Ovaj dizajn ploča omogućuje vam da brzo i bez problema spojite susjedne podne daske, a veza je čvrsta.


U prodaji možete pronaći podne daske iz niza širine od 12 do 20 centimetara i duljine od 0,5 do 3 metra. Na vanjskoj strani proizvoda nalazi se posjekotina, tako da je nakon završetka instalacije vidljiv maleni razmak. To je u slučaju drugačije vrste deformacije ispunjeno, a premaz ne trpi.

Na stražnjoj strani proizvoda nalaze se manji poprečni rezovi i uzdužni rezovi, zbog čega se opterećenje podnih obloga smanjuje, a istovremeno se smanjuje napetost vlakana, njihovo uništavanje nije dopušteno.

Pripremni radovi

Postoje različiti načini polaganja čvrstih podnih obloga:

 • ugradnja glazure bez šperploče;
 • ugradnja na ivericu;
 • stvaranje plivajućeg poda;
 • pričvršćivanje na stari pod.

Prije postavljanja masivne ploče na estrih, treba napomenuti da je deblji od ostalih proizvoda namijenjenih za montažu završne površine poda (za više informacija: "Kako ispravno slagati masivnu ploču: mogućnosti instalacije i metode"). Jedan od uvjeta za izradu visokokvalitetnih podova je idealno stanje baze.


Betonska podloga mora zadovoljiti nekoliko zahtjeva:

 1. Vlažnost- ne više od 2%. Ovaj se pokazatelj može lako provjeriti pomoću polietilena koji pokriva područje betona: nakon 24 sata ne smije biti kondenzat, a glazura ne smije potamniti. Postoji još jedan način. Na podlogu se postavlja gumeni otirač, koji se pritisne preko betonskog bloka i cigle. Također možete mjeriti vlažnost pomoću posebnog mjerača vlage.
 2. Tlačna čvrstoća- ne manje od 20 MPa
 3. Vlačna čvrstoća- ne manje od 6 MPa.
 4. Odstupanje u odnosu na vodoravno- ne smije prelaziti 2milimetara za svakih 2 stuba. Ovaj se parametar provjerava na razini od dva metra.
 5. Baza mora biti čista i bez pukotina . Adhezija na neočišćenu površinu će biti slabija, što će zasigurno utjecati na kvalitetu završne obrade.

U skladu s gore navedenim zahtjevima, polaganje polja na spojnici će se obaviti kvalitativno, a pod će trajati desetljećima.

Stručnjaci vjeruju da se masivna ploča na glazuri bez šperploče može montirati izravno na betonsku podlogu koja nije niža od drugog kata, a stupanj upotrebe betona mora biti najmanje M250. U slučaju značajnog odstupanja od horizontale na ravnu čvrstu i suhu površinu baze, opremite samonivelirajuće samonivelirajuće podove. U nedostatku sredstava za polaganje završnog estriha na neravnom podu, možete sami popraviti nedostatke. Jame i pukotine prekrivene su betonom, a uz pomoć posebnih alata sve nepravilnosti i neravnine su polirane.


Kod promjena vlage, drvene podne ploče počinju se linearno deformirati. Kao rezultat toga, varijacije dimenzija dovode do pojave napetosti između betonske podloge i podne obloge. Ako pod tim uvjetima estrih nema dovoljnu čvrstoću, tada se u njemu pojavljuju praznine, počinje se ljuštiti, položene ploče počinju škripati i najvjerojatnije će se pod vremenom srušiti.

Nakon završetka pripremnih aktivnosti,Paketi s pločama se otvaraju i materijal se vadi, tako da se proizvodi aklimatiziraju prije nego se polje postavi na estrih. Da bi se osigurala cirkulacija zraka, podne ploče moraju biti postavljene na postolje.

Samonosivajući niz dasaka na glazuri

Kada se čvrsta ploča montira na estrih bez šperploče, treba imati na umu da je potrebno raditi s prirodnim drvetom, na kojem uvijek postoje manje pukotine i nepravilnosti. No, tijekom rada na podu oni ne pokvariti izgled poda, ali naprotiv naglasiti prirodnost materijala. Nije uzalud da daske od masivnog drva pripadaju elitnim proizvodima za površinsku obradu.

Tehnologija polaganja čvrste ploče na spojnici sugerira sljedeći postupak:

 1. Očišćena baza je premazana epoksidnim prajmerom, čime se poboljšava adhezija adhezivnog sastava i povećava se čvrstoća na estrih.
 2. Ljepilo se nanosi na završni materijal i izravnava nazubljenom lopaticom.
 3. U početku su u sredini prostorije postavljene tri reda dasaka za pod. Mjesto za to se određuje na temelju širine proizvoda, tako da je rub redom najbliži zidu na udaljenosti od 1 do 1,5 centimetara. Ploče na glazuri također mogu početi ležati na zidu.
 4. Zatim se svaki red postavlja naizmjenično na obje strane prve tri.
 5. Ako se otkrije i najmanja razlika u razini rasporeda podnih elemenata, trebali bi biti masivni proizvodiučitati neko vrijeme dok se ne završi polimerizacija ljepljivog sastava.
 6. Prilikom polaganja između dasaka i zida potrebno je ostaviti prazninu koja bi trebala biti 10-15 milimetara na uzdužnoj strani i 5-10 milimetara na kraju, budući da uvijek postoje sezonske deformacije drvnih proizvoda.

Kada se montira masivna ploča, samo moderna dvokomponentna ljepila, na primjer, poliuretanska elastična i epoksidna-poliuretanska, pomažu u postavljanju proizvoda na estrih.


Treba napomenuti da se masivni drveni pod ne smije koristiti za završnu obradu "toplog" poda: u slučaju ugradnje drvenih podova, on postaje neupotrebljiv.

Među prednostima podne masivne ploče treba istaknuti njenu izdržljivost, nisku toplinsku provodljivost, izvrsnu zvučnu izolaciju i ekološku prihvatljivost. Pravilna njega takvog poda od prirodnog drva može produžiti njegov život na 100-120 godina. Prilikom odabira čvrste ploče, trebate znati da proizvodi iz crnogoričnog drveća postaju beskorisni brže. Na primjer, bor nije jako otporan na mehanička naprezanja i mikroklimatske promjene. Da bi podni premaz trajao dugo, potrebno je spriječiti visoku vlažnost u prostoriji.