Polaganje linoleuma na betonski estrih

Graditeljstvo se svake godine razvija brže i brže: stvaraju se novi materijali, poboljšavaju se načini izvođenja raznih radova. Međutim, ne mijenjaju se sve - nema smisla mijenjati materijale koji su više puta potvrđivali njihov ugled. Jedan od tih dugovječnih materijala je linoleum, o čemu će se raspravljati u ovom članku.


Linoleum je podna obloga koja kombinira dobre performanse i dobru vizualnu kvalitetu. Jedna od njegovih prednosti je dugi vijek trajanja, ali to ne ovisi samo o kvaliteti samog materijala, nego io tome koliko je linoleum položen na estrih.


Popularnost linoleuma ne izaziva nikakve sumnje, ali neka pitanja ostaju ista: mnogi vlasnici ne znaju kako staviti linoleum na estrih. Čini se da je sve vrlo jednostavno - dovoljno je osigurati podmetač ispod linoleuma, i to se može sigurno položiti - ali iz nekog razloga ovaj proces postavlja mnoga pitanja.

Proračun materijala

Prvi korak je izračunati količinu linoleuma, koji će biti potreban za završnu obradu poda. Metoda izračuna je vrlo jednostavna:

 • Prvo se mjere duljina i širina zidova u prostoriji;
 • Duljina iširina se množi, što rezultira potrebnom površinom linoleuma;
 • Vrijedno je dodati 10-20 cm2 dobivenom rezultatu: najvjerojatnije će se linoleum morati rezati, a ta tolerancija će omogućiti da se to učini bez rizika da materijal neće biti dovoljan.


Važno je zapamtiti da nije lako napraviti šavove i spojeve linoleuma na svoju ruku, tako da je najbolje pokupiti cijeli list linoleuma, što će biti dovoljno za cijelu sobu.

Priprema baze

Prije nego što postavite linoleum na betonski estrih, morate pažljivo pripremiti površinu za rad. Stari poklopac mora biti rastavljen i ukloniti ostatak smeća. Sljedeći korak je poravnanje podne površine za visokokvalitetno polaganje linoleuma. Uklanjanjem svih nepravilnosti, pod se mora ponovno ukloniti, a tek tada možete početi instalirati novi pod (pročitajte: "Kako pripremiti pod za linoleum - pripremiti podloge iz različitih materijala").

Često se pri završnoj obradi poda postavlja pitanje može li se linoleum postaviti na estrih koji ima nepravilnosti. Tako je nemoguće učiniti i to s dobrim razlogom. Nemoguće je postaviti linoleum na bazi s udubljenjima i pukotinama: linoleum ima visoku čvrstoću i dobru otpornost na habanje, ali neravnomjerne razine poda te kvalitete, s rezultatom da će se premaz znatno brže srušiti.


Moguće je izravnati spojnicu poda pod linoleumom na nekoliko načina među kojima se izdvajajusu kako slijedi:

 • Najučinkovitiji i najčešće korišteni način izravnavanja poda je cementni estrih za linoleum. Takva podloga daje glatku površinu bez oštećenja;
 • Ako u staroj bazi ima samo nekoliko velikih rupica, a visinskih razlika nema, tada se možete riješiti problema pomoću kita koji trlja preko problematičnih područja. Ova metoda vam omogućuje da uklonite male nepravilnosti, ali ako je baza ozbiljno oštećena, onda bi najbolje rješenje bio cementni suhi estrih za linoleum.

Znajući kako izravnati podstava ispod linoleuma, stvorit će se kvalitetna baza koja će značajno produžiti vijek trajanja premaza. Vidi također: "Kako napraviti pod pod linoleum na betonskom podu."

Načini polaganja linoleuma

Prije ugradnje podnih obloga razmislite o tome kako će se taj proces odvijati - pravovremeno planiranje će omogućiti unaprijed pripremiti potrebne materijale i alate.


Polaganje linoleuma može se obaviti na nekoliko načina:

 1. Jednostavna montaža izravno na betonsku podlogu bez dodatne fiksacije. U odgovoru na pitanje "Je li moguće staviti linoleum na estrih bez dodatne fiksacije?" Odgovor će biti pozitivan. Ova metoda se koristi vrlo rijetko i samo u malim prostorijama u kojima nema ozbiljnih opterećenja na premazu. Za velike sobe, ova metoda neće raditi - linoleum će sigurno odustati.
 2. Polaganje spomoću scotch trake. Ova metoda je prilično jednostavna i pouzdana: Scotch traka dobro učvršćuje linoleum i značajno usporava njezino trošenje. Učvršćivanje linoleum traka se obično koristi u prostorijama srednje veličine.
 3. Polaganje s građevinskim ljepilom i lijevanim materijalima. Ova metoda je najpouzdanija i najkvalitetnija, ali je radno intenzivna. Posebno dobro ova metoda pogodna je za završnu obradu velikih prostora. Vidi također: "Kako položiti linoleum na betonskom podu ispravno - upute."

Ugradnja linoleuma

Kada je podna košuljica za linoleum spremna, možete nastaviti izravno s postavljanjem podova. Pravilno polaganje linoleuma na betonsku podlogu treba izvesti jasnim algoritmom:

 1. Nakon uklanjanja svih nečistoća s površine podloge, potrebno je provjeriti stupanj njegove ravnosti prema razini konstrukcije. Uz pravilan raspored betonskih estriha razlike i nepravilnosti ne bi smjele biti.
 2. Linoleum prije polaganja treba odmarati neko vrijeme u prostoriji u kojoj će se montirati - to će omogućiti da se materijal aklimatizira, što će spriječiti njegovu deformaciju u budućnosti (više: "Koliko dugo i koliko se linoleum deponira").
 3. Sada ste spremni za instalaciju. Prvi korak će biti rezanje listova linoleuma na veličinu sobe.
 4. Nadalje, ljepilo se pažljivo nanosi na betonski estrih s lopaticom ili valjkom ako je odabran kao materijal za pričvršćivanje.
 5. Posteljina od linoleuma postavlja se na ljepilo. uVažno je osigurati da linoleum nije prekriven bora i zavoja, jer će ih biti vrlo teško ukloniti nakon učvršćivanja. Vidi također: "Kako položiti linoleum - opcije za polaganje vlastitih ruku."

Često, kuće prije polaganja linoleum postavlja pitanje kako se materijal treba koristiti kao supstrat. Možda najbolja opcija bi bila plutena podloga, koja ima puno pozitivnih osobina i omogućuje vam da stvorite najkvalitetniju podnu oblogu s izvrsnim karakteristikama.

Zaključak

Linoleum je dobar materijal za podove, koji ima nisku cijenu i jednostavnost ugradnje. Prije nego što postavite linoleum na estrih, morate pažljivo proučiti algoritam rada, nakon čega proces uređenja poda neće uzrokovati nikakva pitanja.