Zvučna izolacija poda u stanu ispod estriha - materijali i dijagrami

Tvorničke podne ploče od armiranog betona ne zadovoljavaju zahtjeve građevinskih propisa SP 51.13330 (u smislu izolacije od udarnog šuma), stoga je za poboljšanje zvučnih svojstava prostora izolacija postavljena ispod poda za izravnavanje estriha. Akustični materijali se dijele na prigušivanje, zvučno izoliranje i apsorpciju zvuka. U sustavima plutajućeg estriha primjenjuju se sve ove modifikacije.

Namjena izolacije od buke

U fazi projektiranja akustike zgrada, treba jasno razumjeti nekoliko nijansi:

 • propisi o zvučnoizolacijskim svojstvima građevinskih konstrukcija navedeni su u SP 51.13330 - razina udarne buke pod preklapanjem je L = 60 dB maksimum, indeks izolacije u zraku je R = 52 dB minimum;
 • podnu ploču upravljaju dva vlasnika - strop na donjem susjedu, podnožje gornjeg stana, buka zraka i udarnog zvuka se konstrukcijom prenosi na obje strane;
 • industrijski proizvedene vibropropusne 16 cm ploče i 22 cm šuplje ploče imaju R = 52 dBa, tj. Ispunjavaju standarde SP (za izolaciju od zrakom).Šum);
 • Ploče od 14 cm, koje se koriste u kućama sekundarnog fonda za nekretnine u mnogim lokalitetima Ruske Federacije, ne zadovoljavaju normu malo (R = 51 dBa), mogu imati kroz praznine i habanje od dugotrajne uporabe, re-planiranja, remonta.

Stoga se tijekom ugradnje od graditelja zahtijeva samo da ne pokvare tvorničke postavke PC-a, PB ploča, uz održavanje indeksa zvučne izolacije u zraku R. Na primjer, ova brojka će se smanjiti ako ne zatvorite čvorove prolaza između vodova između katova.

Uz izolaciju udarne buke, sve je mnogo gore:
 • preklapanja su čvrsto pričvršćena zidovima zidovima, oni postaju vodiči strukturne buke (npr. Kod izrade stroboskopa pomoću perforatora);
 • mogu biti popločani ili porculani, što povećava razinu udarnog šuma smanjenog na 74 dBa, umjesto skupa L = 60 dBa;
 • gornje ploče debljine 14 cm imaju karakteristiku L = 80 dBa, što nužno zahtijeva konstrukciju posebnih konstrukcija koje mogu izolirati "ekstra" 20 decibela.

Prijenos buke duž potpornih struktura

Stoga je nužno osigurati zvučnu izolaciju estriha od elastičnih materijala, tako da komad parketa na šperploči ili pločici bez podloge ne postane izvor glavobolje za niže korisnike u izravnom smislu tog izraza.

Najjednostavniji primjer ovog elastičnog sloja je 8 mm namotan Akuflex, koji smanjuje razinu smanjene strukturne buke, za samo 20 dBa. Više sve postojećematerijali će biti razmotreni u nastavku.

Akustični materijali

Prema standardnim tehnologijama, izolacija poda u ravnoj podnoj košuljici može biti izrađena od sljedećih materijala:

 • Akufleks (valjani) - estrih 6.5 cm s debljinom materijala 12 mm, indeks izolacije L = 26 dBa;
 • Shumanet-100 Hydro - L = 24 dBa, spojnica 6,5 ​​cm;
 • Schumanet-100 Combi - ista debljina konstrukcije, L = 25 dB;
 • Shumostop (jednoslojni) sprežnik 8 cm, košta 600 rubalja /m2 , L = 40 dBa, R = 10 dBa;
 • Buka plastike - vezni sloj 8 cm, R = 8 dBa, L = 28 dBa.

Vibrostek, Valtek, Sanpol, Knauf trake, Vibrosil brtvila koriste se kao prigušni sloj koji smanjuje strukturalnu buku i vibracije koje razdvajaju spojnicu duž oboda i prolaze kroz preklapanje komunikacije.

Akustični materijali.

Zvučna izolacija

Elastična zvučna izolacija pod betonskim estrihom izolira strukturni i zračni šum, podnosi radna i strukturna opterećenja bez deformacija.

Izolacijski akustični materijali podijeljeni su u kategorije:

 • bitumenski - Schumann;

  Bitumenski izolatori.

 • igla - Vibrosil, Proxynt;

  Izolacija iglom.

 • guma - Akufleks;
 • pjenasti - izopenol, Penoflex, Styzol, Porilex;

  Zvučno izolirana pjena.

 • pluta - Parkolag (3 mm, L = 18 dba), Uzin-RR (3 mm, L = 21 dBa);
 • Filter za vibracije s gumenom folijom.

  Gumaizolacija.

Neki od njih mogu služiti kao vodonepropusni sloj koji je potreban za lijevanje estriha.

Važno! Prilikom odabira izravnavajućeg estriha iz samonivelirajućeg samonivelirajućeg poda, debljina sloja mora biti najmanje 3 cm, jer su suhe mješavine ovog tipa mnogo skuplje od pješčanog betona, a vrlo rijetko se koriste za zvučno izoliranje prostorija.

Apsorpcija zvuka

Upijajuća zvučna izolacija poda uvijek ima poroznu strukturu s nezatvorenim stanicama. Gustoća ovih materijala je niska, što je opasno povlačenje estriha iz radnih opterećenja.

Upijajući zvučni izolatori.

Svi oni, kada su mokri, gube ili značajno smanjuju učinkovitost, potrebna im je hidroizolacijska ili parna izolacija ovisno o konstrukciji stropa ispod podne ploče i podu na gornjoj ravnini. Međutim, materijali koji apsorbiraju zvuk po defaultu imaju izolacijska svojstva. No, u multi-kata zgrade, dodatno zagrijavanje stropa nije potrebno, jer su svi podovi grijani. Iznimke su niže razine, na kojima se ispod ploča nalaze podrumi ili podzemlja.

Upijajući akustični materijal je bazaltna i stakloplastična vuna - ploče Shumostop, Akuflor.

prigušenje

Za razliku od izolatora i apsorpcijskih materijala, trake za prigušenje koriste se po obodu poda ispod estriha za rukovanje vertikalnim zatvorenim strukturama. Zidove lijepe na visinu koja je nešto veća od debljineplutajući estrih. Kanali, dovodi hladne vode i tornjevi za opskrbu toplom vodom koji prolaze kroz preklapanje omotani su istim trakama.

Materijali za zvučnu izolaciju prigušivanja.

Postoje amortizirajuće trake od pjenastih polimera, gume, gume i lateksa različitih proizvođača.

Tehnologija zvučne izolacije

Nakon odabira akustičnog materijala s odgovarajućim karakteristikama izolacijskog indeksa izolacije R zračnog zračenja i smanjenja strukturne buke L, podloga mora biti pripremljena za polaganje i polaganje u određenom nizu.

Priprema baze

Kada se koristi bilo koji zvučni materijal, nemoguće je postići normalno prianjanje estriha na podnožje. Dizajn se ispostavlja potpuno plutajućim, jer je odrezan od zidova prigušnim slojem, od poda - zvučno izoliranim materijalom. Slijed operacija je sljedeći:

 • nakon revizije s kitom, popravljaju se sve praznine i tehnološke rupe;
 • izbočene nepravilnosti su izrezane, gornja ploča ploče je otprašena;
 • površina je premazana dvaput;
 • zidovi su zalijepljeni na donjoj razini sa prigušnom trakom.

Važno! Ako se Shumanet valjak ili Akuflex podloga odaberu kao akustični materijal, traka se ne može koristiti, ali rubovi materijala mogu se izvoditi na zidovima.

Zatim se odvaja horizontalna razina:
 • ploter se instalira u zatvorenom prostoru ililaserska razina;
 • označavanje na zidovima gredom;
 • referentne linije se dovode u susjedne prostorije;
 • nakon čega su sve sobe u stanu uređene;
 • s trakom izmjerite razmake od crta označavanja do ploče kako biste odredili gornju točku.

Prekidna razina estriha.

Zatim ostaje da se oznaka prenese na prigušnu traku, uzimajući u obzir činjenicu da na vrhu stana debljina estriha bez zvučne izolacije, izolacija i obrisi vodenog poda treba biti veća od 3 cm.

Važno! Kada se koriste zvučno izolirani materijali, zabranjeno je namjerno smanjivati ​​razinu, kao kod jednostavnih estriha, kako bi se izbjegli koraci u blizini ulaznih vrata.

Raspored akustičnih materijala unutar estriha

Budući da je glavni zadatak zvučnih izolacijskih materijala u estrihu da smanji strukturalnu buku, oni se polažu izravno na ploču. Ako nemaju hidroizolacijska svojstva (npr. Shumostop, Akufleks), onda su pokriveni filmovima odozgo.

Toplinska izolacija postavljena je u sljedećem sloju (relevantno za donji kat, materijale Akufleks i Shumanet), konture grijanog poda su montirane posljednje.

Estrih za zvučnu izolaciju pite.

Budući da je adhezija betona na podlogu potpuno odsutna, preporučuje se ojačati vez s polimernim ili žičanim mrežama u donjoj trećini. U tom slučaju, topli pod je položen preko rešetke i vezan za njega sa stezaljkama.

Savjet! Beton se polaže iz ljestava ili "stazama" iz ovog konstrukcijskog materijala kako se ne bi pomaknula rešetka, prema klasičnoj tehnologiji - od dalekog ugla do vrata.

Kolač za glazuru s zvučnom izolacijom s toplim podom.

Tako se akustička svojstva podnih ploča i prostorije u cjelini mogu poboljšati umetanjem zvučno izolirajućih ili zvučno-apsorpcijskih materijala unutar estriha i odvajanjem strukture od zidova s ​​prigušnim slojem duž perimetra.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije