Pouzdana zvučna izolacija poda u stanu - kako to učiniti kako treba

Većina stanova u visokim zgradama, osobito starih građevina, imaju lošu zvučnu izolaciju. To je zbog činjenice da su unutarnji zidovi vrlo tanki i ne odgađaju zvuk. Dobra zvučna izolacija ne pridonosi materijalima koji su uključeni u strukturu zidova: na primjer, spojnice savršeno provode svu zarobljenu buku.

Upravo iz tog razloga mnogi vlasnici stanova moraju samostalno razmišljati o tome kako napraviti zvučnu izolaciju poda u stanu. O ovome ćemo govoriti u ovom članku.


Prije nekog vremena, problem slabe zvučne izolacije u stambenoj zgradi bio je praktički nerješiv. Pronalaženje dobrih zvučno izoliranih materijala bilo je vrlo teško, pa ste morali koristiti domišljatost i improvizirana sredstva: tepihe na zidovima i podovima, pjenaste ploče i kartonske kutije - sve to se koristilo za stvaranje bar neke zaštite od sveprisutne buke.

Danas je situacija postala mnogo bolja: na tržištu postoji ogromna raznolikost materijala za zvučnu izolaciju, a profesionalni graditelji nude razne programe za zaštitu od buke. O svemu tome će se dalje raspravljati.

Klasifikacija materijala za zvučnu izolaciju

Izbor materijala za zvučnu izolaciju treba pristupiti odgovorno: svi oni imaju svoje osobine i osobine, a da ne spominjemo različite načine ugradnje. Dobar primjer je ugradnja zvučno-apsorbirajućih panela na drveni sanduk koji zahtijeva visoke stropove.

Naravno, takav dizajn će "pojesti" dosta slobodnog prostora, tako da bi bilo puno bolje odabrati materijale koji su tanji. Ako trebate kvalitetnu izolaciju poda u stanu, moderne materijale treba pažljivo odabrati, počevši od uvjeta u sobi. Vidi također: "Što zvučna izolacija materijala za pod će pomoći riješiti buke."


Među najpopularnijim materijalima za zvučnu izolaciju u posljednje vrijeme su:

 • mineralna vuna;
 • materijali od plute;
 • Teksaund.

Prije nego što napravite zvučnu izolaciju poda u stanu, potrebno je detaljnije razgovarati o svakom od materijala.

Mineralna vuna

Jedna od najpopularnijih i najdjelotvornijih vrsta zvučne izolacije je Minvata. Može imati različitu gustoću, koja u velikoj mjeri određuje konačne karakteristike materijala. Postoje tri vrste mineralne vune - kamena vuna, staklena vuna i vuna od troske. Mogu se proizvesti u obliku valjaka i ploča i razlikuju se po debljini.


Karakteristike sorti mineralne vune mogu se opisati kako slijedi.na sljedeći način:

 1. Kamena vuna . Glavna karakteristika kamene vune je dobra otpornost na visoke temperature - uništavanje materijala počinje se pojavljivati ​​na temperaturama većim od 500 stupnjeva. Za proizvodnju materijala korištena vlakna dobivena topljenjem stijena. Najbolja vrsta kamene vune je bazalt - dobro čuva zvučne valove, dobro radi kao grijač i ne šteti okolišu. Osim toga, u bazalt minvatu nema veziva, a za montažu ovog materijala nije potrebno letenje.
 2. Staklena vuna . U pravilu se staklena vuna koristi u nestambenim i industrijskim prostorijama. Imajući dobre pokazatelje toplinske i zvučne izolacije, staklena vuna je prilično čest materijal. Popularnost ovog materijala pridonosi izuzetno niskoj cijeni. Postoji nekoliko nedostataka: prvo, instalacija staklene vune zahtijeva oblaganje, a drugo, ugradnja staklene vune mora biti izvedena pomoću zaštitne opreme, budući da staklena vlakna mogu oštetiti zdravlje.
 3. Vuna od šljake . Za proizvodnju ovog materijala koristi se troska iz visokih peći. Najizraženiji nedostatak je netolerancija na vlagu. Sastav vune od troske uključuje tvari koje, u kombinaciji s vlagom, imaju štetan učinak na metal. S obzirom na činjenicu da je troska vrlo higroskopna i upija vlagu poput spužve, ona mora biti dobro zaštićena od takvih učinaka. Najčešće se ovaj materijal koristi unestambeni prostori.

Iz svega navedenog može se zaključiti da će zvučna izolacija podova u panel kućama biti mnogo bolja ako se za njezino uređenje koristi bazaltna vuna.

Ugradnja zvučne izolacije minerala

Ugradnja mineralne vune na pod kako bi se stvorila zvučna izolacija može se izvesti sa ili bez drvenih sanduka.

Algoritam montaže izgleda ovako:

 1. Prije svega, potrebno je pripremiti temelj, za koji se temeljna površina čisti usisivačem. Ako nađete pukotine pod krhotinama i prašinom, koje se često javljaju u betonskom podu, morate se pobrinuti za njihovo uklanjanje, za koje su pogodni cementni malter ili specijalni građevinski materijali. U svakom slučaju, nakon zatvaranja šavova potrebno je dati materijalu neko vrijeme da se osuši.
 2. Pjenasti polietilen se polaže na pripremljenu podlogu, koja osigurava malu toplinsku i zvučnu izolaciju. Na njih se mogu ugraditi zaostaci, ali to zahtijeva točan izračun: udaljenost između zaostataka treba odgovarati širini listova mineralne vune, tako da nema razmaka između nosača i zvučne izolacije.
 3. Između trupaca i zidova ostaje razmak, u koji se postavljaju trake od bazaltne vune odgovarajuće širine. Oni bi trebali pokrivati ​​cijeli perimetar sobe. Nakon toga možete početi polagati ploče od mineralne vune između zaostataka.
 4. Kada se na njegovo mjesto postavi zvučna izolacija poda u stanu, pod je na vrhu pokriven listovima šperploče, koja je pričvršćena nadaske s vijcima. Male pukotine između ploča od šperploča nužno moraju biti zapečaćene posebnim kitom pogodnim za rad s drvom. Vidi također: "Zvučna izolacija drvenog poda na dokazanim primjerima."


Nakon završetka instalacije zvučne izolacije, možete se baviti sljedećim problemima - na primjer, ugradnja podnih obloga. Da biste postigli najbolji rezultat u smislu izolacije od buke, podlogu od šperploče možete pokriti plutom, koja sama po sebi ima dobra svojstva apsorpcije zvuka, au kombinaciji s mineralnom vunom pružit će izuzetno kvalitetan rezultat.

U nekim slučajevima izolacija poda u kući ploča se postavlja bez drvenih sanduka.

U tom slučaju slijed postupaka bit će sljedeći:

 1. Prethodno očišćeni i očišćeni pod prekriven je slojem polietilenske pjene, kao u prethodnoj metodi. Odvojene ploče od polietilena međusobno su povezane građevinskom trakom. Svakako napravite malo preklapanje na zidovima po obodu prostorije.
 2. Prilikom rezanja malih traka od bazaltne vate treba ih postaviti uz svaki zid. Visina traka će biti oko 15 cm, a na dijelove zvučne izolacije ugrađene na ovaj način montirane su ploče od šperploče ili suhozid. Vidi također: "Kako napraviti podnu zvučnu izolaciju vlastitim rukama: uređaj s primjerima."
 3. Sljedeći korak je polaganje ploča od mineralne vune. Ovaj korak treba obaviti vrlo kvalitativno.: ploče se moraju čvrsto spojiti. Osim toga, sve ploče moraju biti čvrsto postavljene ispod pruga postavljenih duž zidova.
 4. Šperploča se montira na vrh sloja zvučne izolacije i učvršćuje na pod, nakon čega se uklanjaju elementi za izolaciju buke. Praznine između ploča od šperploče uklanjaju se kitom, koji bi trebao imati malo vremena za sušenje.

Na tome je dovršena zvučna izolacija poda u stanu, a možete raditi i druge radove - npr. Ugradnju podnih obloga.

Zvučna izolacija pluta

Pluto je prirodni materijal koji u svom arsenalu ima mnogo prednosti. Jedna od njih je dobra apsorpcija zvuka, tako da se zaštitni premazi od plute često koriste kako bi se stan zaštitio od buke.

Ako govorimo o čepu, onda morate razumjeti da to može biti ne samo gornji sloj podne obloge, već i podloga, koja se može instalirati pod bilo kakav materijal. U svakom slučaju, prirodna svojstva pluta će pružiti dobru zaštitu od zvukova koji dolaze iz donjih katova. Da biste shvatili koliko dobro pluta apsorbira zvuk, možete razmotriti komparativne karakteristike različitih materijala koji se koriste u građevinarstvu.


Jedan mali primjer bio bi sasvim dovoljan: sloj pluta od dva centimetra nadilazi monolitni sloj betona debljine deset centimetara u smislu apsorpcije zvuka. Usporedba pluta i drveta završit će se bezuvjetnom pobjedom: stupanj zaštite odzvuk će u prosjeku biti 2,5 puta veći.

Instaliranje čepa na golom podu smanjit će buku za pola. Da biste postigli maksimalni učinak, možete koristiti pluto u kombinaciji s drugim materijalom za zaštitu od buke - prisutnost u konstrukciji slojeva različite gustoće osigurat će visokokvalitetnu apsorpciju buke.


Ako kao završni premaz koristite čep, kvaliteta zvučne izolacije će biti dovoljno visoka, a ako i prije toga montirate plutajuću ploču, rezultat će biti maksimalan.

I dekorativni premaz i podloga od pluta imaju svoje pozitivne osobine, da bi se u potpunosti shvatili, potrebno je kompetentno i odgovorno pristupiti ugradnji odabranog materijala.

Ugradnja zvučne izolacije pluta na podu

U pravilu, kada je riječ o izboru čepa kao zvučno izoliranog materijala, podrazumijeva se korištenje podne obloge i podloge. Zato će se proces sastavljanja čepa razmatrati sveobuhvatno.


Algoritam će izgledati ovako:

 1. Nakon pripreme osnovnog sloja, uklanjanja svih nečistoća i izravnavanja površine, možete početi s postavljanjem podloge od plute. To bi trebao biti položen na pre-položen listova od polietilena pjene, postavljanje na zidovima oko 5-10 cm i pričvršćena s izgradnjom trake.
 2. Podloga je položena na vrh polietilena. Sve radnje moraju biti provedene pažljivo ipouzdano, stalno provjeravajući s algoritmom. Ako je podloga izvorno bila u obliku valjka, onda je nakon polaganja potrebno malo čekati da se materijal izjednači i izgladiti.
 3. Šperploče se polažu na podlogu i moraju se pričvrstiti na podnu površinu. Na ovim će se plahtama i dalje nalaziti pod.

Teksaund

Na domaćem tržištu nedavno se pojavio relativno novi materijal za zvučnu izolaciju, Teksaund. Ovaj materijal se koristi već duže vrijeme i ima sve potrebne pokazatelje kako bi bio među najboljim materijalima za zvučnu izolaciju.

Debljina "Teksaunda" je samo 3,7 mm, a temelji se na mineralnoj vuni. Osim što se koristi kao apsorber zvuka na podu, ovaj materijal je prikladan za zaštitu zidova i stropova od prekomjerne buke, pružajući visokokvalitetnu zvučnu izolaciju uz minimalan gubitak slobodnog prostora.


Unatoč maloj veličini, Teksaund je prilično težak - jedan četvorni metar teži 7 kg. To je zbog njegove visoke gustoće, zbog čega je osigurana kvalitetna zvučna izolacija.

Prikazani materijal ima nekoliko pozitivnih svojstava u svojoj imovini, a razlikuje se od ostalih apsorbera zvuka:

 • Fleksibilnost i elastičnost, omogućujući da se materijal proteže tijekom vremena;
 • Jednostavna instalacija, koju čak i neiskusni majstor može podnijeti;
 • Izvrsnootpornost na ekstremne temperature i dobru otpornost na otvorenu vatru;
 • otpornost na vlagu i, kao rezultat, nemogućnost truljenja ili stvaranja plijesni na materijalu;
 • Kompatibilnost s bilo kojim materijalima i površinama;
 • Neograničen vijek trajanja;
 • Izvrsna svojstva upijanja zvuka.

Među nedostacima, moguće je izdvojiti samo činjenicu da se Teksaund može polagati samo u kombinaciji s podlogom, inače će se njegova učinkovitost smanjiti.

Ugradnja Teksaunda

Na pitanje postavljanja zvučne izolacije treba pristupiti mudro. Da biste sve učinili ispravno i postigli kvalitetan rezultat, slijedite preporuke koje proizvođač primjenjuje na njihov materijal.

"Teksaund" zahtijeva ugradnju podloge, kao što možete koristiti bilo koju izolaciju - najprikladniji pjenasti polietilen. Međutim, u ovom slučaju, izbor je individualan i pada na ramena vlasnika stana.


Postupak instalacije samog Teksaunda izgleda ovako:

 1. Betonska podloga je temeljito očišćena i na njoj je postavljena baza. Prilikom polaganja elastične baze najbolje je dodatno učvrstiti ljepilom. Također možete odabrati za ovu svrhu suhozidom, koji štiti i zvučnu izolaciju, a sam po sebi štiti malo od zvuka.
 2. Nakon postavljanja temelja možete nastaviti s instalacijom "Teksaunda". Prilikom polaganja potrebno je napraviti preklapanje na zidovima - oko 10 cm.ljepilo ili vrući zrak. Da bi se postigla maksimalna učinkovitost, sloj zvučne izolacije mora biti hermetički zatvoren.
 3. Šperploča ili gipsana ploča nagomilana na zvučnu izolaciju. Ubuduće će se uklopiti u odabrani kat. Prilikom postavljanja zvučne izolacije treba uzeti u obzir zvučne izolacijske karakteristike podne obloge - s pravom kombinacijom materijala, možete postići gotovo potpunu eliminaciju vanjske buke.

Zaključak

Izbor zvučne izolacije uvelike ovisi o tome koliko dobro zvukovi prolaze kroz pod u određenom slučaju - možda će konvencionalna obloga od pluta biti dovoljna da se u potpunosti riješi buke. Ako se ova opcija ne čini prihvatljivom, trebate razmisliti o stvaranju višeslojnog zvučno-otpornog jastuka koji će osigurati mir i udobnost u stanu.